Hrana 31. siječnja 2024.

Kava nas čini zdravijima, a poboljšava i pamćenje, ali samo pod ovim uvjetom

kava
Foto: Pexels Kava smanjuje rizik od mnogih bolesti i poboljšava pamćenje, ali samo ako se ne pretjeruje s njezinim unosom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kava može smanjiti rizik od raka do 20 posto, rizik od dijabetesa tipa 2 za 30 posto, a rizik od Parkinsonove bolesti za 30 posto. Studija objavljena u časopisu Circulation pokazala je da kava može smanjiti rizik od moždanog udara za 20 posto.

Studija na više od 260.000 ljudi koju je proveo NIH otkrila je da ljudi koji piju četiri ili više šalica kave dnevno imaju gotovo 10 posto manje šanse da postanu depresivni u usporedbi s onima koji ne piju nijednu. Kava vas također može učiniti pametnijima. Iako je istraživanje pokazalo malo ili nimalo učinka uzimanja kofeina prije stvaranja novih sjećanja, jedna je studija utvrdila da uzimanje kofeina nakon učenja poboljšava pamćenja do 24 sata kasnije. Ima smisla popiti kavu ujutro kao i popiti malo kave kasnije tijekom dana kako biste bolje zapamtili ono što ste naučili tijekom dana. Ali postoji jedna kvaka. Kofein blokira adenozin (nukleozid koji modulira fiziološke procese) od vezanja na receptore u vašem mozgu. Kada se adenozin ne može vezati, osjećate se budno i to je razlog zbog kojeg mnogi ne znaju stati, nego pretjeruju s kavom kako bi produljili taj osjećaj.

Ali to ne funkcionira u nedogled. Kada vaše tijelo prepozna da se adenozin ne veže, vaše tijelo reagira stvaranjem više receptora. Studija iz 2012. otkrila je da se unutar tri dana kontinuiranog uzimanja kofeina broj adenozinskih, nikotinskih i muskarinskih (kemikalija koja modulira neuronsku ekscitabilnost) značajno povećava. Zato vam je potrebna dodatna šalica kave za brzi početak dana. Zato je potrebno nekoliko šalica nakon ručka. Jednostavno rečeno, vaše tijelo gradi svoju toleranciju, a učinak se smanjuje.

Možda te zanima... Je li loše piti kavu kada ste prehlađeni ili imate gripu Zdravlje

Studija iz 2019. pokazala je da se promjene u razinama adenozinskih receptora obično poništavaju nakon sedam dana pauze od kofeina. Znači, ako uzmete tjedan dana odmora od kofeina smanjuje se vaša tolerancija i povećava poticaj koji ćete osjetiti kada ponovno počnete piti kavu. Ako niste spremni na apstinenciju dovoljno je i da smanjite unos kofeina. Umjesto dvije šalice kave ujutro, popijte samo jednu. Umjesto dvije šalice poslijepodne, samo jednu. Ključ je u smanjenju unosa tijekom sedam dana kako biste omogućili preokret razinama adenozinskih receptora. Pobrinite da slijedite taj pristup cijeli tjedan pa biste trebali osjetiti ponovne dobrobiti na pamćenje kada ponovno nastavite s unosom kave.

kava Možda te zanima... Viša razina kofeina u krvi doprinosi vitkosti, ali ne preporučuje se pretjerivanje Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.