Hrana Zdravi recepti 19. rujna 2019.

Otkrivamo što mogu pojesti svi koji ne jedu meso na Zagreb Burger Festivalu

1/2
Foto: miss ZDRAVA Good Food - Beyond High Burger
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Burgeri su posljednjih godina doživjeli uzlet u popularnosti među ljubiteljima dobre hrane. Chefovi se međusobno nadmeću tko će osmisliti ukusniji i kreativniji burger, a svoje umijeće pokazuju na Strossmayerovom trgu na Zagreb Burger Festu do 22. rujna.

Kako je sve više onih koji zbog različitih pobuda ne jedu meso, tržište se prilagodilo te su u ponudi i vege burgeri.

Ove godine vege scenu uzdrmala je pojava Beyond Burgera na hrvatskom tržištu. Beyond Burger je brend veganskih proizvoda, proizveden od biljnih proteina, a  koji zahvaljujući visokoj tehnologiji okusom i strukturom ima sličan okus i izgled onima životinjskog podrijetla. Za sada se Beyond Burgeri prodaju u Metro Cash&Carry lancima te restoranima, a prvi koji je u Hrvatskoj "dizajnirao" Beyond Burger je Mako Palfi, chef u The Garden Bar & Kitchen koji su se predstavili i na Zagreb Burger Festivalu. Palfi je Beyond burger osmislio za glazbenu i gastro manifestaciju "Fuliranje na moru" koja je prvi put održana u Tisnom ove godine po uzoru na najpopularnije zagrebačko adventsko događanje samo u ljetnoj varijanti.

Možda te zanima... Isprobali smo Beyond Burger - prvi veganski burger na svijetu! Hrana

Beyond Burger -  izgleda kao meso, priprema se kao meso, a nije meso

"The Beyond Burger prvi je veganski burger na svijetu koji izgleda, priprema se i zadovoljava apetit poput mesnog burgera, a ne sadrži soju, gluten, niti genetski modificirane sastojke. Napravljen je od proteina graška. Jednako je sočan i ukusan kao i tradicionalni burger od govedine te se priprema na isti način. Ipak, pri njegovoj izradi koristi se čak 99% manje vode i 46% manje energije što cijeli proces čini mnogo učinkovitijim i održivijim. Osim toga, emitira se i manje štetnih plinova koji izazivaju učinak staklenika", rekli su o Beyond burgerima iz lanca restorana Good Food koji su također prisutni i na Zagreb Burger Festivalu.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Atmosfera na Zagreb Burger Festivalu

Chef Palfi iz The Garden Bar & Kitchena, otkrio je kakvi burgeri bez obzira jesu li vegetarijanski ili mesni trebaju biti da bi bili dobri:

"Što se tiče naše filozofije, ona je Chefovska. Ne mislimo da je najbitnija komponenta burgera meso ili ikaj drugo. Mi pristupamo burgeru kao kompleksnom jelu koje mora biti savršeno u svojoj jednostavnosti. Meso je glavna namirnica ali ne dolazi do izražaja ako sve komponente nisu u balansu. Kod mesa nam je bitno koje dijelove životinje meljemo, na koju gradaciju, koliko puta, ali isto tako je li meso ispravno pečeno te peče li se na živoj vatri il plinu. Bitna nam je tekstura mesa kao i cijelog burgera. Meso ne smije biti unaprijed posoljeno, gumirano, pecivo se ne smije raspadati, ali mora biti mekano i podatno. Umaci intenzivni, ali ne previše jer to narušava integritet burgera, salate po odabiru, ali umjereno. Za nas je savršeni burger onaj koji je ujednačen teksturom, okusom i izgledom."

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Redakcija missZDRAVE uputila se na Zagreb Burger Festival da provjeri jesu li ukusni veganski burgeri

Iako smo se raspisali o Beyond burgerima iz The Garden Bar & Kitchena baš taj nismo uspjeli probati zbog nedostatka vremena, ali ne sumnjamo da je ukusan i uravnotežen sudeći po sastojcima:  Beyond burger pljeska, vegansko pecivo, mamin ajvar, humus od slanutka, Lollo Rosso salata, domaći kiseli krastavci s koprom.

Good Food - Beyond High Burger (55 kn)

Ali, zato smo probali Beyond burger iz Good Fooda. Burger dolazi u hemp pecivu (pecivo od konoplje) za koje u good foodu kažu da je jedini pravi izbor za beyond burger jer sadrži preko 15% konopljinih sjemenki te je bogato proteinima  i antioksidansima, a ujedno je i zaštićeni hrvatski proizvod. U ponudi imaju dvije varijante: potpuno veganski i verziju sa sirom. Ovo su naši dojmovi:

Kristina: Ne jedem mesu (jedem ribu) više od 15 godina tako da sam bila jako znatiželjna kakvog je okusa Beyond Burger. Ukupni dojam s pecivom i dodacima je bogatstvo okusa i sreća što i ja od sada mogu jesti burgere. Kada se sastojci raščlane, pecivo je u redu, iako ipak ponešto suho, umaci i salata dobro izbalansirani, a Beyond "meso" je ipak biljni proizvod i teško da ga se može "prodati" pod meso. Drugačije je strukture i okusa od soje i sejtana, iako izgledom i strukturom zaista podsjeća na meso i ima se u što zagristi, tako da me Beyond kao novi prehrambeni proizvod veseli organoleptički i etički budući da se za njegovu proizvodnju troši puno manje prirodnih resursa i što nije nebitno, sastoji se od zdravih sastojaka.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Good Food - Beyond High Burger

Martina: Jedem meso, probali smo tri burgera (dva vege i jedan fish), ali samo jedan Beyond. Oda ta tri najviše mi se svidio upravo Beyond Burger iz Good Fooda. Odlično mi je pecivo zato jer je hrskavo, a okusi uravnoteženi. Prepoznala sam da se ne radi o mesu zato jer burger nema toliko intenzivan okus kao meso, ali mislim da je sjajna zamjena za meso. Nakon pojedenog Beyond Burgera osjećala sam se sitom, ali bez težine u želucu. Moj favorit.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Barcode Mitra - Zeleni Burger - Gita, Stribor (49 kn)

U Barcode Mitra - row smooth superfood u ponudi su 100% veganski burgeri (ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla). Sastoje se od peciva (integralno pšenično i kukuruzno brašno, kurkuma), kombinacije kečapa i domaće majoneze, zelene salate, kriške sezonskog voća (jabuka/kruška/naranča/dinja), polpete, maslaca od orašida, rajčice, umaka (hummus/chutney od luka/grilano sezonsko povrće). Veliki burgeri sa 150 g polpete i većim pecivom su nazvani ženskim imenima, a manji od 120 g polpete muškim imenima. Osim u veličini, razlikuju se i u okusu peciva. Sastojci polpeta su navedeni ispod svakog burgera.

Kristina: Vege burger iz Barcode Mitre "Zeleni burger - Gita, Stribor" je moj favorit s ove degustacije, pecivo je bilo mekano i žuto od kurkume, polpeta sočna, a opet dovoljno čvrsta. Uz standardne umake i salatu koji idu u burger dodala sam i ljutog umaka pa je to možda razlog što mi je omiljeni jer volim ljuto. Upravo zbog sklonosti ljutim okusima htjela sam probati "Crveni burger - Rutvica, Potjeh" koji se sastoji od riže, slanutka, cikle, mrkve, chillija, kajenskog papra, peperoncina i luka, ali bio je rasprodan, očito ima još puno poklonika ljutih okusa. Kako nije bilo Crvenog burgera, odlučili smo se pored "Žutog - Neva, Jagor" i "Smeđeg - Kosjenka, Regoč" za zeleni koji se sastoji od leće, zobene kaše, blitve, špinata, celera, mediteranskih začina i luka i nismo požalili. 

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA "Zeleni burger - Gita, Stribor"

Martina: Ukupni dojam mi je dobar, vizualno je jako privlačan, zaigran i zanimljiv, a jedina zamjerka je što se previše osjeti kečap. Cjenovno je najpristupačniji.

Bistro Grill Deno - Fish Burger (75 kn)

Bistro Grill Deno je mali obiteljski restoran sa iskustvom duljim od 20 godina u pripremanju roštilja. U posljednje četiri godine nastupaju kao ozbiljna konkurencija među street food restoranima. U Denu smo probale fish burger.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Burger s tunom

Kristina: Burger u Denu sastoji se od savršeno pečene tune, pod tim mislim da je zadržala svu soju sočnost, salate, luka, peciva i preljeva. Ovaj burger je idealan za one koji vole čiste i jasne okuse i žele pojesti nešto konkretno, a da nije s mesom.

Martina: Klasičan i dobar, za sve koji vole okuse tune.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Tko nije raspoložen za pivo na Zagreb Burger Festivalu može se osvježiti zanimljivim kombinacijama gin tonica

U Zagrebu 20. 9. na Europskom trgu, u Rijeci, Osijeku i Splitu održat će se Globalni prosvjed za klimu. Ako ideš na prosvjed, svrati poslije na Zagreb Burger Festival i pojedi burger za čiju se proizvodnju ne uništavaju šume i ne povećavaju emisije CO2.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.