Hrana Hrana kao lijek 01. siječnja 2024.

Ovo će vam trebati: Tradicionalni recepti za uklanjanje mamurluka

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje…ili kraće: "jutro poslije". Naravno, misli se na jutro nakon slavlja na kojem ste popili više nego što organizam smatra pristojnim. Ukratko, mamurluk je kazna za pretjerivanje u alkoholu. Stanje poznato od davnina, a lijeka mu nema.

Tradicionalni i pučki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha.

Haringa i luk - dobitna kombinacija

Časopis National Geographic objavio je članak o najčudnijim načinima liječenja mamurluka u različitim dijelovima svijeta. U Njemačkoj je to kisela ili marinirana haringa, koju Nijemci zovu Rollmops.

Crveni_Luk | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zalogaji su napravljeni od tankih fileta haringe omotanih oko komada luka ili kiselog krastavca i dobrodošao su dio onoga što Nijemci zovu katerfrühstück, ili mamurnog doručka. Kravlji želudac - tripice ili fileki - namirnica je koju Rumunji koriste kao lijek protiv alkoholnih tegoba. Također ga se smatra lijekom i u Meksiku i Turskoj, a i u drugim zemljama.

Kiselo mlijeko čini čuda?

No u Rumunjskoj spravljen je tako da se iznutrica skuha u jako masnoj vodi sa korjenastim povrćem, češnjakom, octom i vrhnjem. Poljski lijek protiv mamurluka temelji se na kiselom. Neki kažu da kiselo mlijeko (koje nije pasterizirano te je ostavljeno na sobnoj temperaturi na dan ili dva) čini čuda, dok drugi tvrde da je potrebno nešto mnogo kiselije, poput tekućine od kiselih krastavaca ili octa.

Ocat630_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Zapisi iz poznate srednjovjekovne medicinske škole iz Salerna svjedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka. Oni su poučavali prema sljedećoj izreci: "Ako te uvečer vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izliječio".

Jelovnik za dan poslije

Predlažemo neke tradicionalne delicije koje se pripremaju kod nas.

  • Nakon buđenja: Popijte čašu-dvije izvorske vode. Skuhajte jaku crnu kavu u koju možete dodati malo limunovog soka (stari narodni lijek). Ako se stvarno osjećate loše: Pojedite tanjur juhe od rajčice. Ako možete pomisliti na "pravi" doručak: Pojedite dvije kriške integralnog kruha sa šunkom i mladim sirom i jedan jogurt. Popijte čašu soka od jabuke! Odmorite malo do ručka.
  • Ručak: Bistra mesna juha s domaćom tjesteninom. Nezaobilazna sarma s ekstra kiselim kupusom i krumpir-pire. Čaša mineralne vode. Nakon ručka preporučuje se popodnevno spavanje. Popodnevni međuobrok: Sada ste već vjerojatno dovoljno "u formi" da posegnete za nekoliko suhih domaćih kolača, a uz njih popijte čaj od mente s žličicom meda i iscijeđenim limunom.
  • Večera: Tikvice, patlidžani, šampinjoni pripremljeni na grill-tavi začinjeni s ekstra djevičanskim maslinovim uljem (1 žlica), 50 g kravljeg sira s 2 žlice vrhnja, sjemenkama lana i malo crvene paprike, 1 integralno pecivo sa sjemenkama. Biljni čaj. Ako nakon večere idete na "reprizu" zabave budite malo pametniji, jer vjerojatno ne želite reprizu "jutra poslije".

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.