Hrana Hrana kao lijek 13. veljače 2017.

Provjereno: Namirnice uz koje ćeš napokon stati na kraj aknama!

Akne_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Akne su jedan od najčešćih problema kože u svijetu, a pogađaju otprilike 85% osoba u određenom razdoblju života. Uobičajene metode liječenja akni mogu biti vrlo skupe i često kao posljedicu imaju iritaciju kože te pojavu suhoće i crvenila.

To je ponukalo mnoge da rješenje ovog problema pronađu u prirodnim pripravcima. Donosimo ti nekoliko učinkovitih metoda kako stati na kraj aknama. Donosimo ti nekoliko učinkovitih metoda kako stati na kraj aknama.

Namirnice niskog glikemijskog indeksa

O povezanosti prehrane i pojave akni raspravlja se već dulje vrijeme, a rezultati nedavnih istraživanja pokazuju kako lučenje inzulina i glikemijskog indeksa namirnica mogu biti povezani i s pojavom akni.

U jednom je istraživanju 43 ispitanika slijedilo prehranu visokog, odnosno niskog glikemijskog indeksa. Nakon 12 tjedana u skupini koja je unosila hranu niskog glikemijskog indeksa zabilježeno je značajno poboljšanje u osjetljivosti na inzulin i smanjenju akni, u odnosu na skupinu koja je imala prehranu bogatu jednostavnim ugljikohidratima.

U skupinu namirnica niskog glikemijskog indeksa ubrajaju se povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice.

Donosimo ti tablicu namirnica s niskim glikemijskim indeksom!

Riblje ulje

Riblje ulje je bogato omega – 3 masnim kiselinama (EPA i DHA).  Pokazalo se kako EPA pozitivno utječe na zdravlje kože i to na nekoliko načina – utječe na izlučivanje sebuma, održavanje adekvatne hidracije kože te na sprječavanje pojave akni. Također, visoka razina EPA i DHA utječe na smanjenje upalnih čimbenika što može smanjiti rizik od pojave akni.

Najjednostavniji način kako da uneseš dovoljne količine omega – 3 masnih kiselina je da biraš namirnice poput lososa, sardina, inćuna, orašastih plodova, chia sjemenki ili lanenih sjemenki.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje antioksidansima pa je tako poznato kako pijenje zelenog čaja može  blagotvorno djelovati na zdravlje. Iako još uvijek ne postoje istraživanja koja su se bavila utjecajem pijenja zelenog čaja na pojavu akni, apliciranje zelenog čaja direktno na kožu pokazalo se vrlo učinkovitim.

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su kako apliciranje 2-3%-tnog ekstrakta zelenog čaja na kožu značajno smanjuje proizvodnju sebuma i pojavu prištića kod osoba s aknama.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Maska od meda i cimeta

Med i cimet su poznati po svojem protuupalnom djelovanju te antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Za pripremu maske od meda i cimeta potrebno je pomiješati 2 žlice meda i 1 žličicu cimeta. Lice najprije dobro očisti, a zatim nanesi masku i ostavi je da djeluje 10 – 15 minuta. Nakon toga, masku isperi s lica toplom vodom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Cink

Dokazano je da su osobe koje imaju problema s aknama sklonije nedostatku cinka u organizmu. U jednom je istraživanju sudjelovalo 48 osoba koje su imale problema s aknama, a koje su tijekom 8 tjedana 3 puta dnevno uzimale cink u obliku dodataka prehrani. Rezultati su pokazali da je kod 38 ispitanika primijećeno smanjenje akni za 80 – 100%. Iako ne postoji preporuka za optimalno doziranje cinka kod problema s aknama, nekoliko studija pokazuje da je za učinkovito smanjenje akni potrebna dnevna doza od 30-45 mg cinka.

Čajevac

Ulje čajevca posjeduje snažna antibakterijska i protuupalna svojstva. Pokazalo se da korištenje ulje čajevca može smanjiti akne. Prije apliciranja na kožu, ulje čajevca je potrebno razrijediti. Ulje čajevca pomiješaj s mlakom vodom u omjeru 1:9. Mješavinu vode i čajevca blazinicom nanesi na područja kože na kojima su akne. Ovaj postupak možeš ponoviti jednom ili dva puta dnevno, ako je potrebno.

Uz ovaj jednostavan trik više nećeš imati neugodan zadah!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      giriyoriaka

      Tableta protiv akni - http://hespac.com/aknehr.htm Uvijek ću preporučiti Nonacne svim mojim prijateljima. To je jednostavno najučinkovitiji proizvod protiv akni koji sam isprobala.

    • Default avatar -
      giriyoriaka

      Tableta protiv akni - http://hespac.com/aknehr.htm Uvijek ću preporučiti Nonacne svim mojim prijateljima. To je jednostavno najučinkovitiji proizvod protiv akni koji sam isprobala.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.