Hrana Zdravi recepti 14. travnja 2017.

Pašticada od sejtana i francuska bez jaja za veganski Uskrs

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uskršnji stol ne treba biti izgledati prazno samo zato što ne jedete tradicionalna jela koja uključuju jaja i meso. Postoji pregršt ukusnih i zanimljivih veganskih jela koje možete pripremiti u svečanim situacijama, a Romana Milić iz vegetarijanskog restorana Vegehop velikodušno je podijelila s nama nekoliko njihovih ideja.

Uskršnji ručak možeš započeti paštetom od crnih maslina i oraha koje usitniš štapnim mikserom, te je umotaš u trakice od pečene crvene paprike. Tako ćeš dobiti svojevrsnu roladu od paštete, a umjesto paprika možeš koristiti i pečene kriške patlidžana.

Sve iz sokovnika: cikla za srce, a špinat za anemiju

Za one koji žele održati tradiciju pečenja na blagdanskom stolu, preporučujemo vegansko pečenje od seitana i povrća, a za prilog posluži francusku salatu s majonezom bez jaja, savjetuje vlasnica Vegehopa Romana Milić.

Vegansku majonezu možeš kupiti u svakoj trgovini zdrave hrane ili većim supermarketima, a možeš je napraviti i sama miješanjem biljnog ulja u blenderu. Također možeš spremiti ukusnu seitan pašticadu s njokima od cous cous-a prema receptu Vegehopa, a tvoji ukućani neće ni primijetiti da u njoj nema pravog mesa.

Trik za razlikovanje svježih od starih jaja

Romana savjetuje pripremu slastica sa suhim voćem i orašastim plodovima, bez bijelog brašna i šećera. Suho voće i orašide možeš staviti u zdravi kuglof bez jaja, a možeš ih iskoristiti i u pudingu od amarantha s kojim ćeš zasigurno iznenaditi svoje bližnje.

Juha od mrkve i đumbira

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

5 mrkvi srednje veličine, 2 krumpira i manji poriluk nasjeckaj i kuhaj oko pola sata. Komad đumbira naribaj na sitni ribež i dodaj prethodno skuhanom te sve zajedno izmiksaj štapnim mikserom. Dodaj sol, papar, kurkumu i malo origana.

Pokušaj mu odoljeti: Humus a la Mimi

Okruglice od leće i kikirikija

Kuhaj pola kg smeđe leće uz dodavanje vode dok se ne pretvori u pire. Dodaj sol, papar, malo curryja i mljevenog korijandera.

Oko 150 grama kikirikija samelji u multipraktiku. Polovinu pomiješati s lećom, oblikuj kuglice i uvaljaj ih u preostali samljeveni kikiriki.

Seitan pašticada

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Njoki od cous- cousa

150 grama cous cousa prelij vrućom vodom. Omjer treba biti 1/4.

Ostavi da se ohladi. Dodaj 75 g brašna T- 850, malo soli i maslinovog ulja te sve dobro umijesi i ostavi da odstoji 15- tak min. Razvaljaj trakice željene debljine i izreži njokice. Stavi ih u vruću vodu da se kuhaju. Kad isplivaju na površinu, spremne su za vađenje.

Napravi sama svoj zdravi voćni sladoled na štapiću

Pašticada

Nasjeckaj 1 poriluk, 1 korijen celera i tri mrkve te ih dinstaj na maslinovom ulju. Dodaj stručak sjeckanog peršina, 300 g pelata i pola litre pasirane rajčice. Ostavi da se kuha na laganoj vatri.

U drugu posudu stavi 400 g suhih šljiva, 200 g grožđica i 1 nasjeckanu jabuku. Prelij vodom i kuhaj 10- tak min. Pomiješaj sve sastojke, dodaj 2 dl vruće vode i sve smiksaj štapnim mikserom. Dodaj sol, kurkumu i malo papra.

Na malo sezamovog ili maslinovog ulja poprži seitan ( oko 500 g) te ga prelij s malo tamarija i pomiješaj ga s umakom.

Desert bez grižnje savjesti: Sirova Schwarzwald torta

Ražnjići s tofuom, seitanom i povrćem

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Na komadiće željene veličine nasjeckaj seitan, tofu, crvenu papriku i tikvice. Prelij maslinovim uljem i tamarijem i mariniraj 10- tak minuta.

Složi sve na štapiće za ražnjiće i peci u pećnici 20- tak min na 180 °C ili poprži na maslinovom ulju.

Maki od višanja

  • 1/2 kg mljevenog maka
  • 1/2 kg brašna T- 850
  • 300 g smeđeg šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žlica bourbon vanilije
  • 2 dl nerafiniranog suncokretovog ulja
  • 1 l sojinog mlijeka
  • 600 g marmelade od višanja
  • 5 dobro kokosovog/ sojinog šlaga

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sve suhe sastojke pomiješaj. Zatim dodaj ulje i soya mlijeko i izmiješaj ručno. Izlij u pleh dimenzija 40 x 31. Peci 25 minuta na 150°C.

Bezglutenska zdrava rolada od suhih smokava

Kad se biskvit ohladi premaži ga marmeladom od višanja i šlagom te pospi mljevenim makom.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.