Hrana Hrana kao lijek 04. lipnja 2017.

Sjemenke suncokreta štite kosti i pomažu detoksikaciji jetre

Suncokretovo-Ulje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se sjemenke u prehrani zapravo rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje konzumiramo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani, jer sadrže visoki udio vitamina i minerala i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

  • Prednosti: To je jedan od najvećih vegetarijanskih izvora proteina, vlakana i polinezasićenih masti, pa je suncokretovo ulje vrlo blisko maslinovom po vrijednosti. Sadrži tiamin (B1), niacin (B3), piridoksin (B6), folnu kiselinu, željezo, cink, fosfor, bakar, kalij, selen, vitamin E, magnezij i mangan. Sjemenke sezama odličan su izvor energije. Djeluju protuupalno te smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi te tako pogodno djeluju na kardiovaskularni sustav. Smiruju živce i jačaju mišiće i krvne žile. Korisne su kao poticaj za detoksikaciju jetre i smatra se da djeluju preventivno protiv nekih vrsta raka. Sadrže hranjive tvari koje su važne za zdravi razvoj ploda kod trudnica. Zbog visokog udjela kalcija posebno se preporučuju ženama u menopauzi i poslije menopauze jer sprečavaju razvoj osteoporoze.
  • Primjena: Sjemenke možete dodati u salate, juhe i sokove, odnosno smoothieje. No, uvijek ih treba popržiti i zgnječiti, ili samljeti, jer ih organizam inače ne može probaviti. Pržene sjemenke suncokreta dodajte kombinaciji granola za doručak. Daju dobar okus umacima i pestu.

Suncokretove vs. bučine sjemenke

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.