Hrana Hrana kao lijek
50522 prikaza

Tko ima problema sa štitnjačom ne bi trebao jesti ove namirnice

Brokula-Prokulica
Thinkstock
1/1
Namirnice koje jačaju funkciju štitnjače su riba, posebno plava, školjke i morski plodovi koji sadrže jod. Meso jer sadrži aminokiselinu tireozin, mahunarke, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke osobito suncokretove, mliječne proizvode s dodatkom probiotskih kultura, zeleni čaj, kokosovo, maslinovo i riblje ulje.
Autoimuna bolest štitnjače "Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju'' Zdravlje

Namirnice koje treba izbjegavati:

  • Gluten - sve namirnice koje sadrže gluten
  • Brokulu, prokulice, cvjetaču, kupus, kelj, rotkvice, pastrnjak, soju - jer sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice jer utječu na razinu hormona u tijelu i remete rad štitnjače.
  • Rafinirani šećer
  • Jagode, breskve, batat se ne preporučuju

Plavi podočnjaci mogu ukazivati na bolesnu štitnjaču

  • Default avatar - Marnie1312
    Marnie1312 Utorak, 24.04.2018. u 11:00

    Kruciferno povrće uistinu sadrži goitrogene, ali se njihova količina smanjuje termičkom obradom i umjerena konuzumacija je dozvoljena osobama koje boluju od bolesti štitnjače. Glukozinolati - antikancerogeni iz krstašica, kuhanjem na pari 10 ak minuta neće se izgubiti. Konzumacija glutena štetna kod osoba koje za to imaju genetsku predispoziciju, a ne kod SVIH oboljelih od bolesti štitnjače. Ovo što pišete su vrlo paušalno nabacane informacije.

Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.