Hrana 21. rujna 2023.

Uzrokuju li mliječni proizvodi upalu, evo što kažu stručnjaci

jogurt
Foto: Pexels Jogurt zapravo može smanjiti rizik od upala
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko mliječnih proizvoda se već neko dulje vrijeme dvoji - izazivaju li upalu ili su superzdravi kako se do dugo smatralo.

Kronična upala povezana je s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, gastrointestinalne poremećaje i depresiju. No, koju hranu biste trebali izbaciti kako bi izbjegli upalu? Niste jedini ako vam mliječni proizvodi prvo padnu na pamet, ali izazivaju li oni upalu? Dok mali postotak ljudi ima koristi od izbjegavanja mliječnih proizvoda, istraživanja sugeriraju da mliječni proizvodi poput jogurta zapravo mogu imati protuupalni učinak.

Izazivaju li mliječni proizvodi upalu?

Osim ako niste alergični na mliječne proizvode, nema istraživanja koja bi pokazala da oni uzrokuju upale. Istraživanja pokazuju upravo suprotno pa tako neka sugeriraju da mliječne namirnice poput mlijeka, sira i jogurta zapravo mogu smanjiti rizik od upala. Međutim, nisu svi mliječni proizvodi jednaki, a Scott Keatley, nutricionist i suvlasnik Keatley Medical Nutrition Therapy, kaže da problem zapravo stvaraju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE). “Do toga dolazi kada se proteini ili masti povežu sa šećerom u krvotoku. Budući da svi imamo šećer u krvotoku cijelo vrijeme, AGE se može pojaviti kada jedemo bilo što što sadrži masnoće ili proteine, što je gotovo sve”, objašnjava Keatley za Health

Mliječni proizvodi poput kondenziranog i dehidriranog mlijeka i tvrdih ili odležanih sireva mogu imati više AGE-a od ostalih. "Oni fermentirani poput jogurta i kefira sadrže spojeve koji smanjuju AGE. Nusprodukti proizvoda koji proizvode AGE mogu utjecati na vaše crijevne bakterije da osiguraju protuupalne spojeve natrag u krvotok", kaže Keatley pa bi se učinak mliječnih proizvoda potencijalno mogao poništiti u crijevima.

Ono zbog čega bi mliječni proizvodi mogli stvoriti upalu su masnoće i debljanje. S obzirom na to da se pretilost smatra upalnim stanjem, konzumiranje previše kalorija iz mliječnih proizvoda moglo bi potencijalno povećati palu, ali Keatley kaže da to ne bi trebao biti problem ako vodite računa o tome koliko određene skupine namirnica unosite.

Ipak, Albert Matheny, nutricionist, osobni trener i suosnivač SoHo Strength Laba, napominje da ukoliko ne podnosite mlijeko ili ste alergični na njega, moguće je da će vam uzrokovati upalu. 

Možda te zanima... 5 stvari koje bi ti se mogle dogoditi, ako se odrekneš mliječnih proizvoda Hrana

Kako možete znati imate li alergiju ili intoleranciju na mlijeko?

Alergije na mliječne proizvode i mlijeko češće su kod djece, ali nisu isključene ni kod odraslih osoba. Prema Američkom koledžu za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI), simptomi alergije na mlijeko mogu uključivati:

  • osip
  • uznemiren želudac
  • povraćanje
  • krvavu stolicu
  • anafilaksiju, rijetku i potencijalno po život opasnu reakciju koja otežava disanje.

Međutim, intolerancija na mliječne proizvode je češća - osobito kako starite, kaže Rudolph Bedford, gastroenterolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici. Prema klinici Mayo, intolerancija se događa kada imate premalo enzima zvanog laktaza proizvedenog u tankom crijevu, što otežava potpunu probavu šećera (laktoze) u mlijeku. Bedford kaže, ako imate intoleranciju, možete osjećati:

  • nadutost
  • nelagodu u trbuhu
  • plinove te imati proljev ubrzo nakon što popijete ili uzmete mliječni proizvod.

"Netolerancije na hranu obično ne uključuju toliko burne reakcije i javljaju se odgođeno, nakon nekoliko sati od ingestije. Mogu se javiti uslijed nedostatka probavnih enzima kao što je slučaj s laktozom, a postoje i intolerancije uz formiranje antitijela. Naime, kod alergijskih reakcija imunološki sustav proizvodi IgE antitijela, dok se kod netolerancije uz formiranje antitijela razvijaju IgA i IgG antitijela. Dijagnostički testovi za alergije i netolerancije uslijed nedostatka probavnih enzima i netolerancije uz imunološki odgovor su različiti", objašnjavaju iz Nutricionističkog tima Vitaminoteke. Ovdje pročitajte i kako se testira netolerancija laktoze.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Osim ako niste alergični na mliječne proizvode, nema istraživanja koja bi pokazala da oni uzrokuju upale

Na što trebate paziti ako izbjegavate mliječne proizvode?

Dijete bez mliječnih proizvoda relativno su česte, ali nutricionisti kažu da postoji nekoliko hranjivih tvari na koje morate posebno obratiti pozornost ako izbjegavate tu skupinu namirnica. “Mliječni proizvodi za mnoge su primarni izvor kalcija i vitamina D. Ako netko odluči izbaciti mliječne proizvode, trebao bi osigurati da te hranjive tvari dobiva iz drugih izvora kao što su obogaćeni biljni napitci, lisnato povrće ili riba. Praćenje unosa proteina i vitamina B12, posebno za vegetarijance, također je bitno”, objašnjava Keatley. 

Mliječni proizvodi također mogu biti dobar izvor proteina,. Ako planirate prestati koristiti mliječne proizvode, Matheny preporučuje da nadoknadite taj sadržaj proteina na drugi način, s mesom, orašastim plodovima i sjemenkama.

Ako ste zabrinuti da bi vam mliječni proizvodi mogli stvarati probleme, obratite se svom liječniku. On vam može ponuditi personalizirane smjernice koje će vam pomoći ili slijediti eliminacijsku dijetu.  No, ako niste primijetili nikakve simptome povezane s konzumiranjem mliječnih proizvoda, stručnjaci kažu da ne trebate brinuti o upalama

Kokosovo ili bademovo mlijeko, koje je zdravije? Možda te zanima... Kokosovo ili bademovo mlijeko? Donosimo ti odgovor koje je zdravije Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.