Hrana 13. veljače 2017.

Znanstvenici otkrili "alkohol" koji stvara osjećaj ugode bez mamurluka i opijenosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobra vijest za sve one koji češće vole zaviriti u čašicu, pa i one koji to čine samo tijekom praznika: britanski znanstvenici razvili su inačicu alkohola, tzv. sintetički alkohol koji poput "pravog" stvara ugodan osjećaj i opušta, ali ne razvija opijenost i mamurluk.

Novi opijat razvijen je iz kemikalija srodnih valijumu, a omogućava konzumentu da sigurno stigne kući i ujutro svjež poput rose obavlja svoje radne zadatke. Ukratko, piješ, a trijezan si.

Izum koji bi mogao postati revolucionaran

Ovaj revolucionarni izum je zasluga profesora Davida Nathana s londonskog "Imperial Collegea", stručnjaka za borbu protiv svih vrsta ovisnosti, posebno kanabisa i ectasyja. Profesor Nathan i njegov tim ponose se s još jednim svojstvom svog otkrića - sintetički alkohol ne izaziva promjene raspoloženja i ćudljivost, te ono najvažnije, ne vodi u ovisnost. Također, tijelo ga se mnogo lakše oslobađa nego običnog alkohola.

Vino-Blagdani | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na ovo otkriće natjerale su ga i zabrinjavajuće statistike, tijekom 2015. godine u Velikoj Britaniji hospitalizirana je oko 800 tisuća osoba zbog problema povezanih s ovisnošću o alkoholu, ali za njih 6500 pomoć je stigla prekasno. Profesor Nathan vjeruje da će novi napitak, koji bi mogao zamijeniti alkohol u pivu, vinu i žestici, ima dramatičan utjecaj na društvo.

Koliko kalorija ima ima u vinu, pivu i votki?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.