Ljepota i relax Prirodno lijepa 13. srpnja 2016.

Ayurvedska liječnica otkriva pravu tajnu lijepe kože

1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema ayurvedskom učenju, ljepota dolazi iznutra te je stoga za pravilnu njegu kože prvenstveno potrebno odrediti tip kože prema doshama. Nakon određivanja vrsta doshe, određuje se način njege za određeni tip kože.

Ayurvedsku liječnicu Nayana Rao, koja gostuje u Zagrebu u sklopu manifestacije Drugi dani ayurvede uz organizaciju Adhara centra, upitali smo o pravilnom načinu njege kože.

Doktorica Rao je napomenula kako Vatta tip koji katakterizira suha, tanka koža, svijetlog tena, sklona borama i sa suženim porama te takvu kožu treba njegovati sezamovim uljem. Za Pitta tip koji ima ima čist i ružičasti ten, mekanu i toplu kožu, srednje debljine navodi kako je potrebna njega ružinom vodicom jer ona smiruje kožu sklonu aknama i prištićima. Za Kapha tip kaže kako je specifična masna koža s manje bora te je poželjna primjena ayurvedskog pilinga u prahu.

Ayurvedska liječnica preporučuje aloe vera gel te ayurvedska ulja

Aloe vera gel, kada se redovito nanosi na kožu a ispere nakon tri sata, čini kožu podatnom i mekom. Maske s blatom su vrlo korisne za održavanje elastičnosti kože. Redovita upotreba prirodnih ulja također pomaže u održavanju elastičnosti kože.", kaže doktorica Rao o upotrebi prirodnih sredstava u njezi kože.         

Također dodaje kako su ayurvedska ulja pripremljen od određenih biljaka vrlo korisna za sprječavanje bora i mrlja. Za mrlje na koži preporučuje kreme pripremljene s pčelinjim voskom.

"Sezamovo ulje je dobro za zaštitu kože od sunca, a aloe vera gel  ima učinak hlađenja kada je riječ o opeklinama. Maska od blata i ružinih latica štiti od oštećenja kože sunčevim zrakama.", navela je dr. Rao. 

Kada je riječ o prehrani, dr. Rao kaže kako su svježe voće i žitarice iznimno važni za zdravu kožu, a osim u prehrani mogu koristiti i u pripremi maski i pilinga. S druge strane, u ayurvedskoj medicini se ne posvećuje puno pažnje tretiranju madeža jer su madeži zbog utjecaja klimatskih promjena tek u današnje vrijeme postali puno veći problem nego u vrijeme stvaranja temelja ayurvedske medicine.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.