Ljepota i relax Zdrava koža 15. svibnja 2017.

Najbolja prirodna ulja s visokim faktorom zaštite od sunca

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolaskom ljetnih i sunčanijih dana potrebno je sve više pažnje obratiti na zaštitu kože od sunca. Naša koža nije u opasnosti od štetnog UV zračenja samo na plaži, nego i u šetnji gradom te pri ispijanju kave na osunčanoj terasi.

Kako bismo zaštitili kožu, od velike koristi nam mogu biti brojna prirodna biljna ulja, jer su najbolja moguća pripomoć za stvaranje melanina, odnosno prirodnih pigmenata za zaštitu kože. Prirodna ulja su puna antioksidansa, minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina, a usto ne stvaraju alergijske reakcije. Dapače, mogu biti korisna kod osoba koje su sklone kožnim alergijama i općenito imaju osjetljivu kožu

Ulja se nanose pola sata prije izlaska na sunčevu svjetlost i dodatno po potrebi. Najvažnije je da je ulje prirodno, čisto, hladno prešano i po mogućnosti stavljeno u staklenu bocu. Plastika može izmijeniti kemijski sastav ulja, pogotovo ako se ulje drži u plastičnoj ambalaži na suncu. Kako je riječ o uljima koja se proizvode u malim serijama, nije moguće precizno izmjeriti ili garantirati jačinu zaštite od sunčevih zraka. Ipak, za većinu njih je napravljena procjena o razini zaštite

Ulje sjemenki malina - faktor zaštite od 30 do 50

Ulje sjemenki malina jedan je od najjačih prirodnih oblika zaštite od sunca. Ulje je lagane teksture pa se vrlo brzo apsorbira u kožu. Sadrži velike količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, vitamin E i antioksidanse pa samim time pruža gotovo potpunu pripremu za sunčanje, ali i njegu nakon sunčanja.  

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ulje mrkve - faktor zaštite od 38 do 40

Riječ je o ulju s velikom količinom vitamina A i antioksidansa te ima antiseptički učinak. Bogato je beta karotenom i najčešće se rabi za sunčanje i poslije sunčanja te za postizanje preplanulog tena. Odlično je za primjenu kod suhe i umorne kože, jer je hidratizira i regenerira uz blagi anti-age učinak. 

Ulje čileanskog lješnjaka - faktor zaštite od 10 do 30

Ulje čileanskog lješnjaka sadrži visok udio oleinske kiseline te je pogodno  za sve tipove kože. Bogato je vitaminom A koji potiče regeneraciju stanica te vitaminom E koji djeluje kao antioksidans. Posjeduje prirodnu UVA i UVB zaštitu. Brzo prodire u kožu, čineći je mekom i obnovljenom, te se često može naći u preparatima za njegu suhe do mješovite kože.

Ulje buritija  - faktor zaštite od 25 do 40

Buriti je do 35 metara visoko drvo palme rasprostranjeno u močvarama i drugim vlažnim područjima Južne Amerike. Ulje plodova buritija se vrlo često koristi za zaštitu od sunca i liječenje ozljeda kože nastale zbog pretjeranog izlaganja UV zrakama. Sadrži mononezasićene masne kiseline te vitamine E i A. Namijenjen je njezi koži nakon sunčanja te pomaže kod crvenila i izgorene kože. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ulje boražine i ulje argana 

Arganovo ulje dobiva se hladnim prešanjem sjemenki ploda drveta Argania spinos. Bogato je oleinskom i linolnom kiselinom te karotenima. Zbog visokog sadržaja vitamina E i ostalih hranjivih tvari pogodno je za tretiranje suhe i zrele kože sklone borama, a ujedno pomaže pripremiti kožu za izlaganje suncu. Ulje boražine ili boreča dobiva se iz sjemenki biljke Borago officinalis te sadrži gama-linolensku kiselinu, masnu kiselinu iz skupine omega-6 masnih kiselina sa snažnim protuupalnim djelovanjem. Također sadrži vitamin E te štiti kožu od štetnog djelovanja sunca. Navedena ulja sastavni su dio i nekih dodataka prehrani poput Almagea SUNLOVE SKIN+.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.