Ljepota i relax Zdrava koža 27. studenoga 2018.

Znamo kako ćeš izbjeći suhu kožu ove zime!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako se godišnja doba mijenjaju uz promjenu odjeće trebala bi promijeniti i način na koji paziš na svoju kožu.

"Ne zaboravite povremeno napraviti piling koji nježno uklanja nepotreban sloj i detaljno čisti površinu usana. Svakodnevna njega usana sastoji se od zaštitne kreme i preparata kao što su balzami s hranjivim sastojcima", savjetuje Mihelj.

Hidratacija - ključ zdrave kože

Visoku osjetljivost zna pokazati i područje oko nosa, radi čestog brisanja i šmrcanja. Kozmetičarka Mihelj u tom slučaju savjetuje korištenje regenerativnih krema koje će ubrzati proces obnove kože. U ljekarnama su dostupne praktične medicinske formule, a jedna od njih je legendarna Bepanthen krema. Ako se koža u potpunosti osuši, počet će proces pucanja i ljuskanja. Slično je s rukama: moguća je pojava pucanja kože oko noktiju, kao i na gornjoj strani dlana, a kreme s pantenolom i uljnim komponentama to će spriječiti.

A ako ti za hladnijih dana koža lica dehidrira, posluži se trikom kojeg dermatolozi obožavaju: iskoristi hranjivu dnevnu kremu kao masku. Jednom tjedno ostavi je na licu u debljem sloju da se upije. Nakon pet minuta skini višak i osjeti pojačanu mekoću kože. A za cjelokupnu regeneraciju lica i tijela tu su kupke. U vrućoj kupaonici otvaraju se pore, vlaga ulazi u kožu te se zadržava duže vrijeme. Kozmetičarka Zdenka Mihelj predlaže da se opustiš u kupki sa zobenim ili mlijekom u prahu koji će dubinski nahraniti kožu.

Zimi koža voli kreme obogaćene uljima i mlijeko jače teksture

1. Pravila njege

Koristi blaga sredstva za umivanje, bez sapuna i deterdženta, te kremaste losione ili micelarnu otopinu za uklanjanje nečistoće i šminke. Izbjegavaj tuširanje vrućom vodom jer time uklanjaš lipidni sloj kože, što vodi dodatnom isušivanju. Nakon kupanja lagano tapkajući obriši tijelo ručnikom kako bi izbjegla iritacije.

Štetni sastojci u kozmetici | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Čitaš li deklaracije i znaš li što sadrže tvoji kozmetički proizvodi?

2. Biraju se nove formule

Promjene je potrebno uvesti i kad je u pitanju odabir teksture kreme – lagane, hidratantne kreme spremi na spavanje i sad biraj hranjive, bogate i guste formule. Takve su kreme često obogaćene uljima i uljnim komponentama, no ne začepljuju pore, savjetuju kozmetičari i dermatolozi.

3. Za suhu kožu

Koriste se masti, kreme i losioni. Masti se koriste kod izrazito suhe kože i za manje površine jer jako maste i stvaraju na koži zaštitni film. Poput masti, kreme su namijenjene za njegu manjih površina kože. Kreme su emulzije vode u ulju. Tako vlaga intenzivno i dugotrajno prodire u kožu. Losioni se koriste za njegu velikih površina kože.

4. Meka stopala

Zimi ljudi koji imaju slabiju cirkulaciju trebaju posebno utopliti ruke i stopala, na kojima se mogu stvoriti ozebline, a samim time i dodatno isuši i ispuca koža. Stoga stopala uvečer namaži debelim slojem hranjive kreme pa navuci pamučne čarape. Ujutro će biti gotovo podjednako meka kao nakon pedikure!

Hidratacija bez parabena i silikona

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.