Native sadržaj Ljekovita moć prirode 24. studenoga 2023.

Sezona viroza: Moć čaja u borbi protiv prehlade

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koristi čaja za zdravlje organizma su brojne, a posebno su važne u vrijeme prehlade ili viroze. Koje čajeve odabrati i koliko ih trebamo piti kako bi nam pomogli u borbi s infekcijama, pročitajte u nastavku.

Dok jesen polako prelazi u hladnu zimu, tako nam dolazi i sezona viroza i prehlada koje se često potkradu u naše okruženje i tako lako napadaju naš organizam. S padom temperatura broj oboljelih od prehlade brzo raste, ostavljajući nas u potrazi za olakšanjem simptoma koji prate ova neugodna oboljenja. U takvim situacijama, rješenje ne leži nužno u antibioticima ili lijekovima. Činjenica je da antibiotici nisu učinkoviti protiv virusa koji uzrokuju prehladu, nego samo bakterijskih upala. Upravo tu dolazi do izražaja priroda, njezina ljekovita svojstva i moć čaja kao saveznika u borbi protiv prehlade.

Koristi čaja u liječenju prehlade 

Svi dobro znamo koliko nam šalica toplog čaja može pomoći kada smo prehlađeni i kako nam u trenu grije organizam. Čaj je koristan u liječenju prehlada i viroza iz nekoliko razloga:

1. Hidracija: Topli napitak čaja pomaže u održavanju hidracije tijela, što je izuzetno važno tijekom prehlade. Pravilna hidracija pomaže tijelu da se nosi sa simptomima prehlade i podržava oporavak.

2. Ljekovita svojstva biljaka: Mnoge biljke koje se koriste u pripremi čajeva imaju ljekovita svojstva. Različite biljke u čajevima imaju antivirusna, antibakterijska ili protuupalna svojstva koja mogu pomoći tijelu u borbi protiv virusa i ublažavanju simptoma prehlade.

3. Potpora imunosnom sustavu: Određeni sastojci u čajevima mogu potaknuti imunosni sustav da se učinkovitije bori protiv virusa. Vitamini, antioksidansi i fitokemikalije prisutne u sastojcima poput limuna, bazge ili drugih biljaka mogu pomoći tijelu da se lakše nosi s infekcijama.

4. Opuštanje: Sam čin ispijanja toplog čaja može pružiti osjećaj ugode, opuštanja i relaksacije što može pomoći u smanjenju stresa koji može oslabiti imunosni sustav. Sve to doprinosi boljem oporavku od prehlade ili viroze.

5. Potpora probavnom sustavu: Određeni čajevi, poput kamilice ili metvice, mogu pomoći u smirivanju probavnog sustava i smanjenju nelagode koja se ponekad javlja tijekom prehlade, ali i zbog uzimanja lijekova.

Kombinacija ovih faktora čini čaj korisnim i popularnim izborom za olakšanje simptoma prehlade i viroze. Međutim, važno je napomenuti da čajevi mogu pružiti olakšanje od simptoma, no ako simptomi postanu teški ili se pogoršaju, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom radi odgovarajućeg savjeta i liječenja.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Koliko čaja zapravo trebamo piti?

Posebno važan aspekt ozdravljenja kod prehlada i viroza je pravila hidracija organizma. Unošenje dovoljno tekućine osigurat će dovoljnu vlažnost sluznica što je korisno i kod zaštite od prehlade jer je suha sluznica podložnija infekcijama. Dobro hidrirani organizam također efektivnije regulira temperaturu. Tekućina koju unosimo također razrjeđuje sluz u dišnom sustavu te ju tako lakše izbacujemo. Koliko tekućine trebamo piti kada smo prehlađeni ovisi od osobe do osobe, no stručnjaci savjetuju barem 10 šalica vode ili čaja.

Čajevi koji pomažu kod prehlade i viroza

Kada govorimo o ljekovitim čajevima za borbu protiv prehlade, nekoliko biljaka se posebno ističe po svojim svojstvima, a one su:

  • Kamilica - Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je kako čaj od kamilice može pomoći u jačanju imunosnog sustava te napasti mikrobe koji izazivaju prehlade. Latice kamilice sadrže flavonoide koji imaju umirujuća i protuupalna svojstva.
  • Đumbir - Više istraživanja je pokazalo da đumbir može ublažiti simptome prehlade poput bolnog grla i kongestije. Kao i kamilica, đumbir ima protuupalna svojstva te tako također pomaže u smanjenju upala povezanih s prehladom. 
  • Echinacea - Prema istraživanjima, ova korisna biljka smanjuje rizik od obolijevanja prehlade za 58 % ako se uzima prije nego što nastupi prehlada, ali je korisna i za vrijeme same infekcije. Protuupalna svojstva ehinaceje također mogu pomoći imunosnom sustavu, skraćujući vrijeme bolesti.
  • Brusnica - Istraživanje objavljeno 2010. godine sugerira da su brusnice efektivne u borbi protiv određenih virusa, ali i bakterija. Osim toga je iznimno korisna i u borbi s upalama mokraćnog sustava, a podržava i zdravlje probave koje je također iznimno važno kod borbe s mikrobima. 
  • Šumsko voće - Mješavina bobica u šumskom voću prava je eksplozija antioksidansa koji su važni za održavanje zdravlje organizma, ali i imunosnog sustava. Upravo antioksidansi daju karakterističnu boju ovom čaju.
  • Limun - Koristi svježeg limuna za zdravlje su već svima poznate, no posebno je koristan u vrijeme prehlade ili viroze i u obliku čaja. Čaj od limuna može ublažiti bolno grlo, a korica limuna sadrži značajne količine antioksidansa. 

Iako se ovi čajevi izdvajaju svojom korisnošću, svaki čaj koji odaberete će vam na ukusan način pomoći hidrirati organizam i tako ubrzati liječenje viroza i prehlada. Čak i ako niste prehlađeni, šalica čaja će pozitivno utjecati na zdravlje i potencijalno spriječiti razvijanje zaraze. Važno je samo odabrati kvalitetne čajeve s prirodnim sastojcima.

Brižan zagrljaj prirode

U vrijeme kada nastupi prehlada, a s njom i svi neugodni simptomi, vrijeme je da pomoć potražimo u prirodi. Podravka čajevi donose pravo bogatstvo prirode i tako osiguravaju da ćete uživati u svakoj ispijenoj šalici čaja. Sastoje se od pažljivo uzgojenih i ubranih, a još pažljivije kombiniranih mljevenih ljekovitih biljaka i voća u omjeru koji im daju nezaboravnu aromu.

 | Author:

Mirisni Podravka čaj kamilica umirit će tijelo i pomoći u borbi s prehladom, dok će Podravka čaj šumsko voće osigurati najukusniji način kako hidrirati organizam. Bogatstvo vitamina prisutnih u Podravka čaju đumbir i limun pomaže u održavanju imuniteta i smanjenju umora, a omiljeni izbor za sve koji brinu o zdravlju je Podravka čaj brusnica. Zbog sadržanih dijelova bobičastog voća ovaj čaj ima slatkasto-kiselkast okus pa se može piti topao ili rashlađen, kao zamjena za uobičajena pića, čime se povećava unos tekućine u organizam.

 | Author:

Ako želite uživati u vrhunskoj kvaliteti i svježini čajeva, a ujedno i brinuti o prirodi, Podravka čajevi će osigurati upravo to. Novo održivo pakiranje čuva našu prirodu, a istovremeno garantira da će svaka vrećica čaja ostati svježa i da će svi korisni sastojci omiljenih čajeva biti očuvani. Nova markica "ECO FRIENDLY" na pakiranju aroma omotača i komercijalnim kutijicama dokaz su brige za očuvanje prirode.

Otkrijte više o Podravka čajevima na https://www.podravka.hr/podravka-caj/

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.