Psiha i seks 18. prosinca 2023.

5 strategija kako nadvladati pesimizam

Foto: Unsplash Zdrava doza pesimizma je poželjna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budući da pesimisti uvijek očekuju da se dogode najgore stvari, manje su zadovoljni životom. Ali, zdrava doza pesimizma može pomoći da se pripremimo za nedaće i da ne ostanemo nespremni. Postoje načini kako prevladati pesimizam, navodi Psychology Today.

Pesimisti obično imaju tmurno ili skeptično stajalište i za njih se kaže da im je čaša poluprazna. Kao rezultat toga, mogu se jako usredotočiti na ono što bi moglo poći po zlu i biti istinski iznenađeni kada stvari na kraju uspiju te propitkivati je li zaista moguće da se neka stvar dobro završila. Budući da uvijek očekuju najgore, imaju lošiju dobrobit. Štoviše, mogu misliti da ništa dobro neće dugo potrajati i osjećati se kao da će im se tlo izmaknuti pod nogama. S takvom percepcijom, možda se nikada neće osjećati sigurnima u svoj uspjeh ili položaj u društvu. Budući da su skloni usredotočiti se na svoje slabosti i nesigurnosti, također mogu imati nisko samopoštovanje i samopouzdanje.

Nekoliko primjera pesimističnog razmišljanja

  • Studenta uvijek očekuju teški ispiti i loše ocjene.
  • Kandidat za posao očekuje da neće biti odabran na razgovoru za posao.
  • Osoba koja je na putu da upozna partnerove roditelje vjeruje da će je roditelji mrziti.
  • Suprug čija se žena nije javljala na telefon brine se da joj se dogodilo nešto strašno.
  • Osoba koja nije dobila odgovor na svoju SMS poruku pretpostavlja da je njen prijatelj zbog nečega ljut na nju.
Možda te zanima... Bili smo na retreatu tri dana, evo kako nam je bilo Psiha i seks

Kako pobijediti pesimizam?

Možda je teško otresti se pesimizma, ali u redu je biti pomalo pesimističan. Uostalom, zdrava doza pesimizma može nam pomoći da se pripremimo za nedaće i da ne ostanemo nespremni. Međutim, ako želite nadvladati pretjerani pesimizam, evo nekoliko strategija koje mogu djelovati. 

  • Ponavljajte pozitivne afirmacije. Jedan od načina je ponavljanje pozitivnih izjava u sebi. Pokušajte zapisati nekoliko jednostavnih pozitivnih afirmacija negdje nadohvat ruke i često ih ponavljajte. Evo nekoliko prijedloga. Danas će biti produktivan dan. Uspjeh mi je nadohvat ruke. Sposoban sam činiti velike stvari. Spreman sam dati sve od sebe. Stvari često ispadnu dobro.
  • Vježbajte zahvalnost. Pesimisti su skloni forsirati negativna iskustva. Pokušajte preokrenuti taj scenarij i zapišite popis dobrih stvari koje su se dogodile u prošlosti i svega što cijenite. A kad izgovarate svoje afirmacije, recite i nešto na čemu ste zahvalni.
  • Vježbajte svjesnost. Pomnost je prisutnost bez prosuđivanja. Stoga izbjegavate prilijepiti negativnu etiketu svemu kada prakticirate svjesnost i vidite stvari u neutralnijem (ili realističnijem) svjetlu.
  • Preoblikujte svoje misli. Ako uhvatite sebe kako očekujete negativne ishode, pokušajte preoblikovati svoje misli. Na primjer, ako si kažete: "Ne želim ići na ovu zabavu jer neću uživati u njoj", pokušajte reći: "Možda ću uživati, a možda i ne u zabavi, ali neću znati, ako ne odem”.
  • Učinite što možete i nadajte se najboljem. Još uvijek možete očekivati najgore. Kada razmišljate o budućem događaju, važno je zapamtiti da su strašne stvari zapravo rijetke. Ako, uložite dovoljno truda i spremni ste na najgore, otvarate put nečemu dobrom i velikom.
Možda te zanima... Savjeti stručnjaka kako potaknuti pozitivne životne promjene Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.