Psiha i seks 31. ožujka 2024.

Ako ste odrasli kao "crna ovca"u svojoj obitelji, posljedice biste mogli osjetiti i kasnije u životu

ovce
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada odrastate s reputacijom "crne ovce" ili problematičnog djeteta u svojoj obitelji, bilo zbog ponašanja ili jer ste jednostavno drugačiji od drugih, to vas ponekad može pratiti kroz cijeli život.

Terapeutkinja Imi Lo za Huffpost objašnjava da "crne ovce" u obiteljima često osjećaju sram što su drugačiji ili što ne ispunjavaju očekivanja svoje obitelji. “Ovaj otrovni sram može biti iscrpljujući i dovesti do samokritičnosti i samosabotaže”, dodaje Lo. 

"Crne ovce" mogu se razlikovati u svom ponašanju, sustavima vjerovanja, stavovima, životnim izborima, identitetu ili izgledu. No, klinička psihologinja Ramani Durvasula objašnjava da je tim osobama zajedničko to da ih se često kritizira, poništavaju se njihovi osjećaji, izolira, žrtvuje ili se osjećaju inferiornim zbog tih razlika. 

Ovu reputaciju mogu nametnuti članovi obitelji: roditelj koji negativno govori samo o jednom djetetu ili braća i sestre koji isključuju određeno dijete iz skupine. Ali to može biti i neka vrsta samonametnutog identiteta ili čak znak ponosa, barem kasnije u životu. “Biti 'crna ovca' može predstavljati oblik buntovništva. Ipak, djeca žude za pripadanjem, a ako se osjećaju kao 'crna ovca', to će za njih vjerojatno biti uznemirujuće i neugodno stanje. Možda će to prihvatiti tek kasnije u životu”, objašnjava Durvasula.

Možda te zanima... Kako odnos s majkom u ranom djetinjstvu formira naše partnerske odnose? Psiha i seks

Razlika između "crne ovce" i problematičnog djeteta

Izraz "crna ovca" često se povezuje s problematičnim ponašanjem i neuklapanjem, ali u nekim slučajevima pobuna ili različitost može biti prihvaćena u obitelji. Na primjer, u obitelji prosječnih sportaša, jedno dijete koje izraste u uspješnog glazbenika moglo bi biti ponos obitelji. No, to je najbolji mogući scenarij, a Lo dodaje da se drugi žele riješiti negativnog iskustva "crne ovce" čak i u odrasloj dobi. “'Crne ovce' mogu se osjećati nepovezano s članovima svoje obitelji, što dovodi do osjećaja izolacije i doživotne usamljenosti. Mogu se boriti da uspostave bliske odnose i strahuju od odbijanja”, objašnjava Lo.

Lo dodaje da godine poistovjećivanja s tim identitetom, nedosljedna ljubav i neprihvaćanja od strane obitelji često rezultiraju unutarnjom sumnjom, samosabotažom i tjeskobom u odnosima van obitelji. “Ova nedosljednost može dovesti do poteškoća u održavanju stabilne emocionalne veze s bilo kim", kaže Lo. Dodaje da osoba koja to doživi može dobiti naklonost i podršku od romantičnog partnera u jednom trenutku, samo da bi se u sljedećem osjećala okrivljenom i kritiziranom. “Možda im je teško vjerovati da će njihovi voljeni ostati emocionalno povezani kada dođe do neslaganja ili sukoba. Na primjer, mogu nekoga odgurnuti prije nego što budu napušteni", objašnjava Lo.

U najgorem slučaju, crna ovca može razviti negativne mehanizme suočavanja pa primjerice može zloupotrebljavati drogu ili alkohol ili se samoozljeđivati kako bi se nosila sa stresom i emocionalnim teretom.

Možda te zanima... 10 rečenica koje toksični roditelji govore svojoj djeci Psiha i seks

"Crne ovce" samo su dio problema u disfunkcionalnom obiteljskom sustavu

Gdje je "crna ovca", tu su obično braća i sestre koji preuzimaju druge, komplementarne uloge. Te su uloge dio onoga što terapeuti nazivaju disfunkcionalnim obiteljskim sustavima. Neke od najčešćih uloga su:

  • Zlatno dijete ili heroj. Član obitelji kojeg se idealizira, hvali i često mu se daje poseban tretman. “Od njih se očekuje da ispune očekivanja obitelji i predstavljaju obiteljski uspjeh i savršenstvo”, objašnjava Lo.
  • Žrtveni janje (poznat i kao crna ovca). Durvasula kaže da se radi se o djetetu koje izaziva gnjev i okrutnost drugih članova obitelji, u nekim slučajevima bude maltretirano ili okrivljeno za stvari koje pođu po zlu ili kažnjavano. 
  • Maskota ili luda. Poput razrednog klauna, obiteljska luda koristi humor kako bi odvratila pažnju od napetosti. “Njihov bi smijeh mogao često odjekivati, ali služi kao štit od nelagode koja se krije ispod površine”, kaže terapeutkinja Susan Stork.
  • Izgubljeno dijete (ili nevidljivo dijete). Izbjegava biti u centru pažnje. "Oni upravljaju obiteljskom dinamikom tako što nestaju u pozadini, nadajući se da neće poremetiti osjetljivu ravnotežu. Često nalaze utjehu u samoći ili tihom partneru", dodaje Stork.
  • Dijete koje pomaže (ili skrbnik). Dijete "spasitelj" često se ponaša kao roditelj, a ponekad ima ulogu kao i "zlatno dijete". Često se pojavljuje u obiteljima gdje se roditelj bori s nekom ovisnošću. Dijete održava obiteljski sustav normalnim, često na vlastitu štetu, propuštajući školu i zanemarujući obaveze, bez vlastitih prijatelja i hobija", objašnjava Durvasula.

Stručnjaci kažu da su te uloge često u interakciji. Na primjer, možete biti "crna ovca" koja je ujedno i dijete koje pomaže. "Crna ovca" i "zlatno dijete" često se ne slažu. “'Zlatno dijete' je omiljeni brat/sestra kojeg roditelji hvale i idealiziraju, dok je 'crna ovca' marginalizirana i okrivljena za obiteljske probleme. 'Zlatno dijete' se smatra dobrim, dok je 'crna ovca' označena kao 'problematično dijete'", dodaje Lo. 

Studija otkriva da roditelji uistinu imaju najomiljenije dijete. Jesi li ti njihova mezimica? Možda te zanima... Studija otkriva da roditelji uistinu imaju omiljeno dijete. Jesi li ti njihova mezimica? Eko

Kako se riješiti karaktera "crne ovce"?

  • Radite na liječenju svog unutarnjeg djeteta

Stručnjaci za mentalno zdravlje često govore o zacjeljivanju unutarnjeg djeteta. U osnovi, to znači vratiti se svom mlađem sebi i ponuditi mu ljubaznost. Ali kako to točno učiniti?

"Razmišljajte o tome kao o vježbi. Možete zamisliti sebe kao dijete ili čak izvaditi sliku sebe i razgovarati sa slikom. Zatim zahvalite djetetu u sebi što je ostalo snažno unatoč tome što je bilo izolirano ili kritizirano, dajući mu do znanja da je sada sigurno, da je dobro, ljubazno i vrijedno ljubavi”, kaže Durvasula. Također razmislite o svim pozitivnim stvarima koje ste dobili jer ste "crna ovca". Jeste li zbog toga bili vjerni sebi i pronašli svoj glas? Je li vam to omogućilo da se distancirate od problematičnog obiteljskog sustava? Je li vas to potaknulo na interese koje ste istinski voljeli iako ih vaša obitelj nije podržavala?

  • Oslonite se na pozitivne osobine

Ako ste se više povezali s negativnim karakteristikama "crne ovce", pokušajte sada prigrliti pozitivnu stranu. "Crne ovce" ne moraju biti neprilagođene osobe, već one koje idu svojim putem. "Shvatite arhetip 'crne ovce' kao simbol različitosti, izazivanja uspostavljenih normi i uloga unutar obiteljskog sustava", objašnjava Stork. 

Kroz terapiju ili sami pokušajte prepoznati i prihvatiti svoje jedinstvene snage i kvalitete po kojima se izdvajate kao vrijedan doprinos obiteljskoj dinamici. “Kroz ovaj proces možete pronaći dublje razumijevanje vlastitog identiteta i skladniji odnos sa svojom obitelji, utemeljen na autentičnosti i prihvaćanju”, dodaje Stork. 

  • Prihvatite činjenicu da biste ponovno mogli biti "crna ovca"

Ponekad se osjećaji koje ste imali u djetinjstvu kao "crna ovca" mogu neočekivano pojaviti u odrasloj dobi. Možda ćete se osjećati kao čudak na poslu ili kao da se ne uklapate u društvo. Durvasula preporučuje da u tim je slučajevima imate spremne alate koji će vam pomoći s bilo kakvim negativnim osjećajima koji se mogu pojaviti. 

“Iskustva u odrasloj dobi koja odražavaju ona iz djetinjstva mogu nas preplaviti emocionalno, mentalno i fizički. Posjedovanje nekih alata na koje se možete osloniti kada se ti osjećaji pojave može vam pomoći da se osjećate smirenije u tim trenucima. Pokušajte disati, pozitivno razgovarajte sa sobom i povežite se sa svojim tijelom", savjetuje Durvasula. 

Također razmislite što su vaši okidači i što se spominje u tim trenucima kada se pojave ti osjećaji. “Želite li se povući, uzvratiti udarac, pobuniti se više, osjećate li se poniženo ili posramljeno? U tim trenucima, kao da se to dijete vratilo u vas, ali ovaj put sa znatiželjom i ljubaznošću pristupite tim osjećajima", dodaje Durvasula.

  • Za izlječenje trauma iz djetinjstva potrebno je vrijeme

“Važno je budete strpljivi sami sa sobom i shvatite da će možda trebati vremena da se poništi emocionalni učinak marginaliziranosti unutar vaše obitelji”, kaže Lo. Dodaje da iscjeljenje može biti nelinearno, s usponima i padovima, ali uz pravu podršku i strategije, sasvim je moguće pronaći put do emocionalnog blagostanja i samoprihvaćanja. “Preživjeti i napredovati kao 'crna ovca' u obitelji uključuje samopotvrđivanje, mentalnu pripremu i prihvaćanje svog pravog identiteta. Zapamtite da ste snalažljiva i neovisna odrasla osoba s jedinstvenim snagama i vrijednostima", savjetuje Lo.

Kada je u pitanju provođenje vremena sa obitelji, prisjetite se života koji ste izgradili izvan svoje obitelji i postavite granice kako biste zaštitili svoju dobrobit tijekom tih druženja. Praćenjem ovih savjeta možete održati svoje samopoštovanje i emocionalnu stabilnost, čak i u izazovnoj obiteljskoj dinamici. 

Možda te zanima... Ruska psihologinja otkriva 7 načina na koje otac utječe na kćer i njezine buduće odnose Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.