Psiha i seks 15. siječnja 2024.

Danas je navodno najdepresivniji dan u godini! Evo tko je i zašto to izmislio

Depresija kod pasa
Foto: shutterstock Treći ponedjeljak u siječnju smatra se najdepresivnijim danom u godini
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Godine 2005. Sky Travel, tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu, počela je označavati treći ponedjeljak u siječnju svake godine kao Blue Monday (plavi ponedjeljak). Tvrdili su da je to dan kada razina sreće pada na najnižu razinu u godini. Je li to samo marketinški trik ili ima i nešto istine doznajte u nastavku.

Samar McCutcheon, dr. med, izvanredni profesor psihijatrije i bihevioralnog zdravlja u Medicinskom centru Wexner Državnog sveučilišta Ohio, nazvao je cijelu stvar "marketinškim trikom". Objasnila je da je putnička tvrtka željela povećati poslovanje tvrdeći da su pronašli najdepresivniji dan u godini i nadaju se da će to potaknuti kupce da više putuju u to vrijeme. Nije jasno koliko je ovaj trik bio uspješan u povećanju obojma posla, ali jedan od pokazatelja je da Sky Travel više ne posluje.

Novinari CNN-a Kristen Rogers i Rob Pichete potrudili su se da otkriju kako je tvrtka došla do zaključka da je upravo treći ponedjeljak u siječnju najdepresivniji dan u godini. "Tvrtka je radila s psihologom na razvoju 'formule za depresiju', a njegov rezultat bio je treći ponedjeljak u siječnju. Psiholog je dobio taj dan prema formuli koja je uključivala faktore kao što su: vremenska prognoza, dug nakon blagdana, mjesečna plaća, odustajanje od novogodišnjih odluka, niska razina motivacije", otkrili su.

Zena-Osmijeh Možda te zanima... Psiholozi otkrivaju tehnike pomoću kojih si poprave i najlošiji dan Fitness

Iako se McCutcheon potrudio, problem je što formula nije znanstveno potkrepljenja. Zaista bi bilo čudno da jest, budući da bi za sve ljude u svijetu taj dan bio nesretan. Suprotno onome što ova formula može ukazivati, nije svima suđeno da se osjećaju isto trećeg ponedjeljka u siječnju u određenoj godini. Nekima je treći ponedjeljak sigurno vrlo radostan dan. Nema sumnje da će neki ljudi upravo danas u treći ponedjeljak u siječnju 2024. godine upoznati ljubav svog života, roditi dijete, osvojiti nagradu, dobiti promaknuće na poslu, provesti vrijeme s važnom osobom ili doživjeti neki drugi uspjeh. Zapamtite, niti jedan dan u godini nije univerzalno sjajan ili grozan za sve.

aleksandar stanković Možda te zanima... Stanković progovorio o svojoj borbi s kliničkom depresijom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.