Psiha i seks 06. veljače 2023.

Gdje potražiti besplatno psihološko savjetovanje i kako izgleda prvi pregled kod psihijatra?

Foto: Pexels Normalno je da prilikom posjeta osjetite dozu nervoze ili straha, no ne dopustite da vas to spriječi da iskreno razgovarate s liječnikom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi posjet psihijatru može biti stresan, no ako se dobro pripremite i znate što vas očekuje strah će biti znatno manji. U nastavku potražite kako i gdje potražiti stručnu pomoć te kako izgleda prvi pregled kod psihijatra.

O problemima s mentalnim zdravljem sve se više razgovara, no i dalje postoji mnogo nepoznanica oko toga kako potražiti pomoć kada nam je potrebna. Mnogi smatraju da je pomoć moguće potražiti samo kod privatnih psihologa za koje je potrebno izdvojiti značajne svote novca, no pomoć s problemima mentalnog zdravlja možete potražiti i kod stručnjaka čije usluge pokriva zdravstveno osiguranje. Također je u stanju panike, anksioznosti ili drugih problema ponekad teško pronaći put do specijalista i zato opisujemo cijeli postupak kako potražiti psihološku pomoć, kome se točno obratiti te što možete očekivati pri prvom posjetu psihijatru. 

Prvi korak je razgovor s liječnikom obiteljske medicine

Sve počinje s izabranim liječnikom, objašnjava liječnica obiteljske medicine iz Doma zdravlja Osijek. "Pacijent se naručuje i već kod narudžbe bi bilo dobro da najavi da mi mu trebalo više vremena", dodaje i opisuje kako bi ambulanta u tom slučaju mogla ponuditi dupli termin kako bi detaljnije razgovarali o problemu koji ih muči. Liječnik zatim procjenjuje situaciju i stanje pacijenta. Ako se radi o hitnom stanju tada se pacijent upućuje na hitnu psihijatrijsku ambulantu.

"Za slučaj gdje izabrani liječnik procjeni da može početi s terapijom, započinje, prati i prosuđuje kada pacijenta treba uputiti na konzultaciju psihijatru", ispričala nam je liječnica. Liječnik dakle može propisati potrebne lijekove pacijentu prije posjeta specijalistu ako smatra da za to postoji valjani razlog.

"Posebno delikatne situacije su kada se treba organizirati prisilna hospitalizacija", napominje i dodaje: "Stanja u kojima je pacijent opasan za sebe i okolinu, a nije u stanju sagledati stanje i odbija liječenje, tada izabrani liječnik angažira hitnu, policiju i upućuje pacijenta na hospitalizaciju". 

Ako se osoba javi liječniku obiteljske medicine samovoljno oko problema s mentalnim zdravljem takve mjere se ne poduzimaju te vas strah od njih ne bi trebao spriječiti da se obratite za pomoć. Ako liječnik procijeni da je potrebna daljnja obrada specijalista, izdaje mu uputnicu. 

Možda te zanima... Vrste psihoterapije i kako odabrati najbolju za sebe Psiha i seks

Gdje se naručiti za prvi pregled psihijatra?

Jednom kada ste dobili uputnicu liječnika, potrebno je zakazati prvi susret s psihijatrom. Obično se prvi pregled psihijatra obavlja u mjesnom kliničko bolničkom centru, ali postoje i druge klinike i centri kod kojih je moguće naručiti se, a da troškove pokriva zdravstveno osiguranje. Važno je napomenuti da je s izdanom uputnicom moguće naručiti se na bilo kojoj od navedenih lokacija, neovisno u kojoj županiji je izdana uputnica. U nastavku donosimo popis ustanova gdje je moguće obaviti takav pregled. 

  • Zagrebačka županija i grad Zagreb: KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, PB Sveti Ivan, Klinika Vrapče, KB Dubrava, Dom zdravlja Zagreb.
  • Osječko-baranjska županija: KBC Osijek, Dom zdravlja Osijek, OŽB Našice.
  • Splitsko-dalmatinska županija: KBC Split, Dom zdravlja splitsko-dalmatinske županije, Poliklinika Akadem. 
  • Primorsko-goranska županija: KBC Rijeka, Dom zdravlja primorsko-goranske županije, PB Rab, PB Lopača.
  • Istarska županija: OB Pula.
  • Bjelovarsko-bilogorska županija: OB Bjelovar.
  • Brodsko-posavska županija: OB Slavonski brod, OB Nova gradiška, SB Sveti Rafael Strmac.
  • Dubrovačko-neretvanska županija: OB Dubrovnik. 
  • Karlovačka županija: OB Karlovac, OB Ogulin, SB Duga resa.
  • Krapinsko-zagorska županija: OB Zabok, Dom zdravlja krapinsko-zagorske županije. 
  • Koprivničko-križevačka županija: OB Koprivnica. 
  • Ličko-senjska županija: OB Gospić.
  • Međimurska županija: ŽB Čakovec.
  • Požeško-slavonska županija: OŽB Požega, OŽB Pakrac. 
  • Sisačko-moslavačka županija: OB Sisak, PB Popovača, Dom zdravlja sisačko-moslavačke županije. 
  • Šibensko-kninska županija: OB Knin, OB Šibensko-kninske županije.
  • Varaždinska županija: OB Varaždin. 
  • Virovitičko-podravska županija: OB Virovitica. 
  • Vukovarsko-srijemska županija: OŽB Vinkovci, Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar.
  • Zadarska županija: OB Zadar, PB Ugljan. 

Kako izgleda prvi susret s psihijatrom?

Svaki pregled psihijatra biti će prilagođen potrebama pacijenta i njihovim problemima, no prvih nekoliko koraka zajedničko je gotovo svakom prvom susretu sa psihijatrom. Kako bi liječnik imao što bolji uvid u problem i mogao vas što bolje savjetovati, dobra je ideja unaprijed se pripremiti, savjetuje Healthline. Ako već imate nalaze od prijašnjih stanja povezanih s trenutnim svakako ih pripremite, isto kao i popis lijekova koje uzimate te se raspitajte je li netko u obitelji već imao problema s mentalnim zdravljem. 

Savjet stručnjaka je i da si zapišete na papir sve što vas muči i o čemu biste htjeli razgovarati prilikom prvog susreta. Takav susret može biti poprilično emocionalan pa pacijenti mogu zaboraviti ili slučajno previdjeti neki od problema. 

Kada dođete na zakazani termin kod psihijatra, najprije će vas pitati nekoliko pitanja o tome kada ste rođeni, gdje i s kim živite, nešto više o povijesti bolesti, kao i povijesti školovanja, romantičnih odnosa te odnosa u obitelji ili druge detalje o životu koji će im pomoći da steknu uvid u vaš život. Psihijatar će vas pitati više i o problemu zbog kojeg ste došli, što vas točno muči te da opišete situacije u kojima se problem najviše javlja. 

Tijekom samog pregleda budite iskreni i otvoreni. Normalno je da prilikom posjeta osjetite dozu nervoze ili straha, no ne dopustite da vas to spriječi da iskreno razgovarate s liječnikom. Nemojte se ustručavati proživjeti sve emocije koje vam dolaze ili se suzdržavati od suza. Mentalno zdravlje je osjetljiva tema o kojoj nije uvijek lako govoriti, a psihijatri su toga svjesni.

Jednom kada dobije bolji uvid u vaše stanje, psihijatar vas može savjetovati da obavite dodatne dijagnostičke preglede kao što su krvna slika ili EKG budući da se uzrok određenih problema sa mentalnim zdravljem može kriti i u neravnoteži hormona ili drugim zdravstvenim problemima. Također je moguće da će vam prepisati potrebne lijekove ako to već nije napravio liječnik obiteljske medicine, a ako je potrebno daljnje psihološko savjetovanje, uputit će vas da se naručite za novi termin kod njih ili drugog psihijatra koji je specijaliziran za vaš problem. 

Jednom kada dobijete dijagnozu, psihijatar će vas savjetovati kada se ponovno javiti za kontrolni pregled i više vam reći o postupku liječenja. 
 

festival zdravlja Maksimir Možda te zanima... Porast problema mentalnog zdravlja: Zašto je važna psihoterapija i kako se brinuti o sebi? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.