Psiha i seks 10. studenoga 2023.

Interliber: Preporučujemo vam 8 naslova

Foto: planetopija/školska knjiga/ vbz
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovogodišnji Interliber počeo je 7., a trajat će do 12. studenog. U nastavku vam donosimo prijedloge naslova Planetopije, Školske knjige, V.B.Z. i Mozaik knjige koje možete naći po povoljnijim cijenma.

Ovogodišnji međunarodni sajam knjiga Interliber 45. je po redu, a u četiri paviljona Zagrebačkog velesajma (5, 6 , 7 i 7a) može se naći više od 300 izlagača iz 13 zemalja. U odnosu na prošlu godinu, sajam ima 5 % više izlagača i zauzima 13 % veću izložbenu površinu. "Kroz šest dana održavanja sajma imat ćete prilike poslušati više od 200 sati stručnog programa koji će se odvijati na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, dok će se odličan glazbeni program održavati na otvorenom prostoru ispred paviljona 5", rekla je na otvorenju Interlibera Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Zanimljivi naslovi o metalnom zdravlju i hrani

Planetopija predstavlja knjige koje se bave mentalnim zdravljem:

Američka spisateljica Melissa Urban u svojoj knjizi "Postavite zdrave granice" donosi načine kako možete postaviti granice i držati ih se kako bi poboljšali svoje odnose. Opravdavanje, umanjivanje osjećaja i ispričavanje za nešto što ne želite postat će stvar prošlosti uz njezine njezine praktične savjete i tehnike za postavljanje granica. Kroz 100 primjera donosi načine na koje možete postaviti granice u svim svojim odnosima, od poslovnih, obiteljskih do romantičnih. Također ćete saznati kako možete jasno komunicirati svoje potrebe te kako se nositi s pritiskom i kako razviti zdrave navike u vezi s hranom i ostalim svakodnevnim aspektima života. 

Poznati njemački neuroznanstvenik Stefan Kölsch donosi knjigu "Tamna strana mozga" u kojoj istražuje važnost i opasnosti podsvijesti za naše zdravlje. Većina procesa u mozgu odvija se nesvjesno. Naša podsvijest brzo i automatski prepoznaje opasnosti ili nagrade, često puno prije nego što svjesno prepoznamo odgovarajuću situaciju. Nažalost, ovo nesvjesno razmišljanje uvijek iznova čini iste greške: pojednostavljuje brojke i vjerojatnosti, precjenjuje vrijednost stvari koje posjedujemo, brže uočava nedostatke kod drugih nego kod nas samih i brzo mijenja sjećanja na temelju novih informacija. Osim toga, podsvjesni misaoni sustav također je osjećajni sustav, tako da podsvjesne greške u razmišljanju dovode do emocionalnih grešaka. Oni su odgovorni za to što se nalazimo u negativnim misaonim petljama, ulazimo u (auto)destruktivne sukobe s drugima i padamo u nezdrava raspoloženja. Stefan Kölsch u svojoj novoj knjizi otkriva ovaj prirodno predodređen, ali često nadmoćan i stoga fatalan mehanizam i pokazuje kako možemo pobjeći iz začaranog kruga "loših vibracija".

 | Author: planetopija Foto: planetopija

Školska knjiga donosi razne naslove, a među njima su:

"Prirodno zdravlje žena" nutricionistice Marilyn Glenville svojevrsna je enciklopedija koja koja odgovara na sva pitanja koja žene imaju o svom tijelu i dobrobiti. Nutricionistica kroz knjigu pokazuje kako dobra prehrana, zajedno sa životnim stilom i prirodnim terapijama, može poboljšati kondiciju i opću dobrobit žene. Donosi i detaljnu raspravu o ženskim tegobama i problemima: što su, zašto se javljaju i kako ih ublažiti konvencionalnom medicinom i komplementarnim tretmanima uključujući bilje, aromaterapiju, homeopatiju, masažu i prehranu. Također se bavi ključnim pitanjima kao što su začeće, trudnoća, rođenje i menopauza.

U knjizi "Ultraum - Jednostavan način da pobijedite depresiju, riješite se stresa i osnažite svoj um", dr. Mark Hyman objašnjava da liječenje mozga započinje liječenjem tijela. Svojim jednostavnim šestotjednim planom, dr. Hyman pokazuje kako ispraviti neravnoteže uzrokovane nedostatkom u prehrani, alergenima, infekcijama, toksinima i stresom, vraćajući svoje zdravlje i dobivajući "Ultraum", onaj koji je visoko usredotočen, sposoban obratiti pozornost, ima snažno pamćenje i ostavlja u nama osjećaj smirenosti, samopouzdanja, kontrole i dobrog raspoloženja. 

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

VBZ također donosi naslove koji se bave osobnim razvojem, ali i prehranom i njezinim utjecajem na zdravlje:

"Pravilo pet sekundi" poznate autorice i motivacijske govornice Mel Robbins, donosi rješenja za prekid loših navika, sumnjanja u sebe i negativnog govora u sebi. Kao što i naslov govori, pet sekundi jednostavan je alat kojim se možete natjerate da promijenite svoj život. Koristeći znanost o navikama, uzbudljive priče i iznenađujuće činjenice iz nekih od najpoznatijih trenutaka u povijesti, Mel Robbins objasnit će snagu odluke od pet sekundi. Saznat ćete i kako je Mel izmislila pravilo u najgorem trenutku svog života, kada su njezina tjeskoba i financije bili toliko loši da je jedva mogla ustati iz kreveta. 

U knjizi "Masti (koje) život znače" dr. Joseph Mercola objašnjava kako su gotovo sve bolesti uzrokovane neispravnim metaboličkim procesima. Zatim otkriva što doista uzrokuje poremećaj vašeg metabolizma: oštećenje i disfunkcija mitohondrija, od kojih tisuće rade u gotovo svakoj stanici u vašem tijelu, generirajući 90 % energije koja vam je potrebna da ostanete živi i zdravi. Dr. Mercola pokazuje da možete preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem tako da tijelu dajete odgovarajuće gorivo. Ketogena dijeta, s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom zdravih masti, način je optimiziranja biokemijskih putova koji suzbijaju bolest i podupiru ozdravljenje. A prednosti mogu biti raznolike, ne samo u liječenju ili prevenciji ozbiljnih bolesti, već i u jačanju vaše umne sposobnosti, povećanju vaše energije, mršavljenju i održavanju tjelesne težine, i još mnogo više. Saznat ćete koja hrana je dizajnirana za sagorijevanje masnoća na najučinkovitiji mogući način i pronaći ćete detaljne smjernice za početak i pridržavanje ketogenog plana prehrane. 

 | Author: VBZ Foto: VBZ

Mozaik knjiga nudi naslove koji privlače pozornost, a neke o tema su seksualni život i zdravlje

Dr. sc. Emily Nagoski u svojoj knjizi "Budi kakva jesi" objašnjava sve o ženskoj seksualnosti. Jedna od lekcija u ovoj bitnoj, transformativnoj knjizi je da svaka žena ima svoju jedinstvenu seksualnost, poput otiska prsta, i da se žene razlikuju više od muškaraca u svojoj anatomiji, mehanizmima seksualnog odgovora i načinu na koji njihova tijela reagiraju na seks. Objašnjava kako sve komplikacije svakodnevnog života utječu na ženino uzbuđenje, želju i orgazam. Vrhunska istraživanja u više disciplina pokazuju da najvažniji čimbenik za žene u stvaranju i održavanju ispunjenog seksualnog života nije ono što radi u krevetu ili kako to rade, već kako se osjećaju u vezi s tim. Što znači da stres, raspoloženje, povjerenje i slika o tijelu nisu periferni čimbenici u ženinoj seksualnoj dobrobiti; oni su u središtu toga. Kad jednom shvatite te čimbenike i kako na njih utjecati, možete imati bolji seks i dublji užitak nego što ste ikada mislili da je moguće.

U knjizi "Zbogom kiselini" autori dr.med. David Perlmutter i spisateljica Kristin Loberg objašnjavaju kako povišene razine mokraćne kiseline uzrokuje mnoga raširena zdravstvena stanja, ali da medicina većinom ostaje nesvjesna te veze. Nudeći zanimljivu mješavinu znanosti i praktičnih savjeta, autori razotkrivaju istinu o mokraćnoj kiselini i podučavaju vas neprocjenjivim strategijama za upravljanje njezinim razinama. Uz 35 recepata i 21-dnevni program za snižavanje razine mokraćne kiseline, saznat ćete i informacije koje su vam potrebne kako biste živjeli dulje i zdravije.

 | Author: Mozaik knjiga Foto: Mozaik knjiga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.