Psiha i seks 29. studenoga 2023.

Miss Nepala netipičnih proporcija, govori o problemima s hormonima

Foto: instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jane Dipika Garrett pobijedila je na izboru za Miss Nepala 2023. i postala prva plus-size natjecateljica na Miss Universe. Dipika se zalaže za pozitivan odnos prema tijelu bez obzira na njegovu veličinu te govori o hormonalnim problemima koji dovode do debljanja i depresije.

Izbor za Miss Universe 2003. na kojem su sudjelovale 83 zemlje svijeta održan je u El Salvadoru tijekom vikenda gdje je Miss Nikaragve Sheynnis Palacios pobijedila. No, više od njezine pobjede, natjecanje je izazvalo pozornost zbog drugačijih pravila. Ove godine za Miss Universe mogle su se prijaviti udane, rastavljene, transrodne osobe te žene većih proporcija od ustaljenih za natjecanja ljepote. Među njima su bile miss Nepala Jane Dipika Garrett, plus-size model i prva takva natjecateljica na elitnom izboru, a u  polufinale su prvi put u povijesti natjecanja ušle i dvije transrodne kandidatkinje - Miss Portugala, Marina Machete, stjuardesa i Rikkie Kollé, prva transrodna Miss Nizozemske.

Jane Dipika (23) rođena je u Americi odakle joj je otac, dok joj je majka iz Nepala. Odrasla je i školovala se u Nepalu.  Dipika je zagovornica body positivity pokreta, a pored toga govori o hormonalnom zdravlju žena. "Kao žena koja ne zadovoljava određene standarde ljepote, ovdje sam da predstavljam žene s oblinama, koje se bore s debljanjem i s hormonalnim problemima", rekla je Dipika nakon osvajanja titule.

Zbog policističnih jajnika patila je od depresije

Dipika je po struci medicinska sestra i rekla je da joj je cilj informirati druge o neravnoteži hormona i mogućim učincima koje oni mogu imati na mentalno zdravlje. Govorila je o svojim zdravstvenim problemima i otkrila da je patila od depresije zbog sindroma policističnih jajnika. U jednom intervjuu, Dipika je spomenula da se suočila s posramljivanjem i maltretiranjem zbog težine i stasa kad se tek počela prijavljivati na natjecanja. "Većina natjecanja ljepote usredotočuje se na žene vitkih figura, a sudjelovanje velikih žena se osuđuje i obeshrabruje", rekla je.

Iako Jane nije pobijedila na Miss Universe 2023. niti stigla do finala, bila je među 20 najboljih, zajedno s Indijkom Shwetom Sharda. Prije toga, zbog svog samouvjerenog držanja i poruke o pozitivnom odnosu prema tijelu bez obzira na njegovu veličinu, postala je miljenica publike na izboru, što se moglo zaključiti po gromoglasnom pljesku kad se pojavila na pozornici, piše DNA INDIA. Miss Universe Hrvatska za 2023. godinu Andrea Erjavec (23) nije se našla među prvih 20 na natjecanju.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.