Psiha i seks Seks i veze 23. veljače 2019.

Najčešće seksualne fantazije i treba li ih otkriti partneru

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U magazinu "The Journal od Sexual Medicine" tim znanstvenika objavio je svoje istraživanje provedeno na uzorku od 1516 ispitanika o najčešćim seksualnim maštarijama. Dobili su popis o čak 55 različitih seksualnih maštarija među kojima su seks s više partnera ali i odnos s neživim predmetima te životinjama.

Najpopularnija maštarija u tom istraživanju bio je seksualni odnos koji uključuje romantične osjećaje, a pri vrhu ljestvice najčešćih je bio seks na neobičnom mjestu. Čak 65% žena mašta o različitim varijantama vezanja, 36% o udaranju po stražnjici, a 28, 9%  mašta da ih se prisiljava na seks. I mnogi muškarci imaju navedene fantazije, ali kod njih su ipak učestalije fantazije o oralnom seksu, seksu izvan braka, seksu s nekoliko žena i ejakulaciji po tijelu partnerice. Polovica ispitanica ne bi voljela ostvariti svoje seksualne maštarije za razliku od muškaraca koji bi to uglavnom htjeli. Popis seksualnih fantazija koji slijedi nije rangiran po postotku najučestalijih maštarija, nego su samo nabrojane najučestalije.

  • Podčinjavanje i dominacija
  • Igranje uloga
  • Seks u troje
  • Grubi seks
  • Egzibicionizam
  • Varanje partnera
  • Voajerizam
  • Seks na neobičnom mjestu

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Seks sa strancem
  • Analni seks
  • Seks s poznatom osobom
  • Seks koji uključuje vezivanje
  • Udaranje po stražnjici ili mučenje
  • Seks s osobom istog spola
  • Seks s puno mlađom ili starijom osobom

Što treba znati o analnom seksu?

Različita funkcija seksualnih maštarija kod muškaraca i žena

"Kinsey, utemeljitelj seksologije i suradnici još od sredine prošlog stoljeća znaju da 100% muškarca ima svakodnevne maštarije. Najčešće su to beskonačno duge felacije, odnos s više žena ili s djevicom. Tek 1973-e godine Nansy Friday iznenadila je javnost knjigom Zabranjeni cvjetovi u kojoj je pokazala što i o čemu mašta 70% žena. Ženama maštarije najčešće služe za podizanje stupnja uzbuđenosti i olakšavaju im postizanje vrhunca jer mogu zamisliti idealnog partnera koji zadovoljava sve njihove potrebe te ih one ne žele provoditi u realitet, jer njihove maštarije često sadrže slike silovanja, incesta, spolnog odnosa s ženom ili sa nekoliko muškaraca istovremeno i one žele da to i ostane samo u mašti", tumači Vesna Oršulić, magistra medicinskih znanosti, Gestalt psihoterapeutkinja i seksualna savjetnica u edukaciji.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Muškarci češće maštaju kako bi podigli samouvjerenost jer u mašti mogu biti jači, mršaviji, imati veće spolovilo i tome slično", kaže dr. Oršulić i nastavlja: "Maštaju kako bi imali sigurnosni ventil za nakupljene osjećaje, kako bi uklonili dosadu ili generalno povećali seksualno uzbuđenje i žele ih pretvoriti u realitet, iako im element neizgovorenog osigurava privlačnost i snagu erotskih predodžbi. Zanimljivo je naglasiti da se maštarije prirodno javljaju još u djetinjstvu, a s obzirom na vrstu odgoja i sadržaj maštarija bit će podijeljene u partnerstvu, ili potpuno skrivene kao nešto apsolutno privatno što koristi pojedincu i o čemu se ne raspravlja. To je razumljivo jer bizarnost u maštarijama otvara strah od devijantnosti koju su spominjali još Freud i Eidelberg misleći da same maštarije vode u devijantno seksualno ponašanje. Zato maštarije mogu biti vrlo ugodne i vesele ili pak uznemiravajuće i zbunjujuće sve do neugode."

Homoseksualne i heteroseksualne maštarije su iste

Oršulić kaže da je zgodno je napomenuti da su seksualne maštarije heteroseksualnih i homoseksualnih osoba iste, odnosno heteroseksualni maštaju o homoseksualnom odnosu, a homoseksualci o heteroseksualnom odnosu i to ih onda vrlo često zbuni. Zato treba uvijek iznova naglašavati da fantaziranje ne mora i najčešće nema nikakve veze s realitetom, a život može učiniti zabavnijim i ugodnijim. Napominje da je tako sve dok postoje kriteriji kreativnosti i zabave koji su lijepi dio igre. "Kada maštarije postanu prisila, kada više ne možemo biti usmjereni na partnera, kada nas on sam više ne može uzbuditi, tada one postaju problem. Znači mašta je nešto isključivo izmišljeno, suprotno od zamišljanja očekivanog događaja u realitetu, a nekima to postane teško razlikovati", objašnjava liječnica.

Kako apstinencija utječe na psihu žene?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Podijeliti svoju seksualnu maštariju s partnerom ili ne velika je dilema. "Postoje radovi koji govore u prilog podjele maštarije što dovodi do veće bliskosti među partnerima i većim međusobnim zadovoljstvom. Brojniji radovi pokazuju da podjela osim što vas može izložiti sramu, osjećaju krivnje i nerazumijevanja, dovodi i do opasnosti da nešto što vam je osiguravalo veliki užitak i slobodu nakon verbalizacije izgubi svoju snagu i moć, a onda više ni 'tehnike prebacivanja programa i prekidanja misli' ne pomažu obnoviti ugodu", tumači Oršulić.

Više o radu dr. Vesne Oršulić doznaj ovdje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.