Psiha i seks Moje emocije 14. lipnja 2023.

Što dobar terapeut može, a što ne može?

psihoterapija
Foto: Unsplash Psihoterapija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Chelsea Harvey Garner, psihoterapeutkinja i autorica knjige "A Pity Party Is Still A Party: A Feel Good Guide to Feeling Bad" za Psychology Today napisala je članak u kojem iz osobne perspektive iznosi mišljenje u kojim segmentima terapija može pomoći, a u kojima ne može. Prenosimo njezino viđenje.

Dopustite mi da počnem tako što ću reći da volim terapiju. Ja sam terapeutkinja i bila sam entuzijastična klijentica godinama prije nego što sam i sama to postala. Meni je terapija zabavna. Kad sam odlučila postati terapeutkinja, znala sam da će to biti izazov i jest! Ali to je izazov s kojim se mogu nositi. Uživam sjediti s ljudima u njihovim najtežim trenucima. Volim egzistencijalna pitanja i osjećam se energično dok pomažem klijentima da shvate kako da prevladaju svoje životne prepreke. Vjerujem da bi većina ljudi mogla imati koristi od terapije, a terapeuti čine golemo dobro i ublažavaju mnogo patnje. No imam i manje entuzijastično mišljenje o terapiji.

Terapeuti nisu čudotvorci

Terapija vas neće spasiti. Neće riješiti vaše probleme, olakšati vam život i spriječiti vas da ikada doživite tjeskobu, samoprijezir ili očaj. Neće to učiniti ni za mene. To je zato što terapeuti nisu čudotvorci. Ne možemo vas iščupati iz lošeg okruženja, posla, obitelji   i smjestiti vas negdje na sigurno. Ne možemo vas učiniti imunima na kompliciranu stvarnost, najbolji terapeuti to znaju. Ako terapeut implicira da terapija može riješiti sve vaše probleme, bilo bi dobro da promislite hoćete li ići k njemu ili njoj. Nije da život mora biti mučenje ili da ne postoji način da poboljšamo svoje blagostanje. Ako se borite s depresijom, tjeskobom ili bilo kojim drugim simptomom mentalnog zdravlja, snažno vas potičem da se obratite stručnjaku.

Terapija gotovo sigurno može ponuditi određeno olakšanje. Ipak, bez obzira na to koliko liječimo, moramo živjeti u zemaljskom carstvu koje je opterećeno siromaštvom, oružjem, klimatskim promjenama, bolestima. Ako ništa drugo, naše iskustvo suočavanja s teškoćama modernog doba dio je onoga što nas čini dobrima u onome što radimo.

Možda te zanima... Vrste psihoterapije i kako odabrati najbolju za sebe Psiha i seks

Pomoći će vam da se osjećate bolje i jasnije gledate na probleme

Dobar terapeut crpit će iz vlastite povijesti kao i iz svog obrazovanja. Dobar terapeut neće se ponašati kao da sve zna i kao da je iznad vas. Neće vas natjerati da vjerujete da stvari imaju smisla ili da bi život bio lak samo da ste donijeli prave odluke. On će vas naučiti kako da živite u svijetu oslanjajući se na sebe i vlastite prosudbe, a ne na njega. Pomoći će vam da prihvatite gorke istine o životu. Dobar terapeut pomoći će vam da shvatite da vam nije teško zato što ste slabi, osuđeni na propast ili užasna osoba, nego da je to zato što živite na prilično teškom mjestu - Zemlji. Pomoći će vam da razumijete svoje misli i osjećaje kako biste mogli prigrliti moć koju imate kako biste svoj život učinili lakšim i smislenijim.

Dobar terapeut će vas upoznati. On će vam pomoći da shvatite koji se problemi mogu riješiti, a s kojima ćete jednostavno morati živjeti. Naučit će vas vještinama koje se odnose na vašu jedinstvenu situaciju s određenim zamkama i mogućnostima. Pomoći će vam da maksimalno iskoristite situaciju koja nije idealna i da se osjećate dobro što ste živi, čak i sada, usred ovog divljeg, neurednog, prekrasnog svijeta.

Ana Jelčić ginekologinja Možda te zanima... Ana Jelčić, ginekologinja totalno drukčija od drugih o vezi tijela i psihe Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.