Psiha i seks 19. srpnja 2023.

Što sve može uzrokovati bol tijekom seksa kod muškaraca

muškarac
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U nastavku pročitajte o nekim uobičajenim razlozima zbog kojih seks može biti bolan za muškarce te također smjernice kada potražiti medicinsku pomoć.

Bol tijekom spolnog odnosa javlja se i kod muškaraca i kod žena. Kada seks uzrokuje bol može izazvati tjeskobu te također utjecati na seksualno zadovoljstvo. Kod muškaraca, seks može biti bolan zbog različitih uzroka uključujući spolno prenosive bolesti, probleme s prepucijem te alergijske reakcije na kontracepcijska sredstva, navodi Verywell Health

Spolno prenosive bolesti

Neke spolno prenosive bolesti (SPB) mogu uzrokovati bol tijekom seksa uključujući infekcije poput herpesa i gonoreje. Takve infekcije mogu izazvati peckanje i svrbež ako se ne liječe, ali i rane, kvrge ili plikove na penisu ili anusu. Ako mislite da ste mogli biti izloženi spolno prenosivim bolestima, odmah posjetite svog liječnika kako biste se testirali. Ako ste zaraženi, što prije saznate rezultate, prije možete započeti s liječenjem, a to je izrazito bitno kod ovakvih infekcija. 

Problemi s prepucijem

Muškarci s neobrezanim penisom mogu razviti zategnuti prepucij ili fimozu. Kada povučete prepucij ili kad vam je penis u erekciji, može doći do pucanja kože, krvarenja, upale ili bolova. Ovaj se problem obično može liječiti kremama koje se izdaju na liječnički recept. U nekim se slučajevima problem može riješiti obrezivanjem u odrasloj dobi. Najbolje rješenje ipak će vam dati liječnik.

Savijeni penis

Normalni penisi variraju od osobe do osobe u dužini, obujmu i obliku. Ponekad savijeni penis može uzrokovati bolne erekcije ili otežati seks. Bolno savijanje penisa mogu izazvati i stanja poput hipospadije kod kojeg se mokraćna cijev otvara izvan vrha penisa. U nekim se slučajevima zakrivljenost može razviti tijekom vremena, a jedan uzrok tome je i Peyroniejeva bolest koja uzrokuje stvaranje tkiva nalik na ožiljak na penisu. Ožiljci od prijašnjih ozljeda ili infekcija također mogu uzrokovati bol tijekom seksa.

Lezije i izrasline

Ponekad je uzrok boli izraslina na penisu. Neki tumori mogu uzrokovati izrasline, a ciste i lezije također mogu nastati na penisu ili u sjemenovodima. Ako vam je prostata povećana također možete osjetiti bol pri ejakulaciji. U rijetkim slučajevima se na penisu može stvoriti apsces. Bilo koja od ovih izraslina može izazvati bol tijekom seksa ili ejakulacije.
 

Možda te zanima... Neugodan miris penisa i sperme: Što 'govori' o zdravlju i kako ga se riješiti? Zdravlje
 

Prijapizam

Većinom erekcije nestaju nakon seksualnog odnosa, no ponekad erekcija koja nije nastala u vrijeme odnosa traje puno duže nego što bi trebala. Ovo stanje se naziva prijapizam i često je bolno te zahtijeva hitnu liječničku pomoć jer postoji rizik od trajnog oštećenja erektilnog tkiva penisa.

Alergija

Neki muškarci imaju alergijsku reakciju na vaginalne tekućine ili spojeve u kontracepcijskim sredstvima ili lubrikantima. Liječnik vam može pomoći utvrditi jeste li alergični na lateks od kojih se proizvode kondomi ili neku drugu tvar.

Preosjetljivost

Penis može postati vrlo osjetljiv nakon orgazma i ejakulacije, posebno ako nastavite spolni odnos nakon orgazma. To može značiti da trebate ograničiti koliko puta imate odnose s partnericom ili partnerom tijekom jednog dana ili pronaći druge načine za zajedničko uživanje. Rijetko stanje koje se naziva pudendalna neuralgija utječe na živac koji se nalazi u području zdjelice i može također uzrokovati bol tijekom seksa.

Lijekovi

Neki antidepresivi i lijekovi za opuštanje mišića mogu izazvati bol pri ejakulaciji. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom ako mislite da vam neki lijek uzrokuje ovu vrstu boli. Međutim, ne biste trebali prestati uzimati lijekove bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom. 

Kožni poremećaji

Određeni problemi s kožom mogu uzrokovati bol tijekom seksa, a uključuju:

  • Balanitis ili upalu prepucija
  • Erozivni planus koji uzrokuje svrbež, osip ili plikove
  • Psorijaza genitalija
  • Rak penisa.

Uzroci ne moraju biti nužno u bolestima

Pozicije tijela tijekom seksa također mogu uzrokovati bolove. Neki seksualni položaji mogu biti neugodniji od drugih što može biti posljedica različitih čimbenika uključujući općenito zdravlje, tjelesnu težinu i fleksibilnost. Neki zdravstveni problemi poput bolova u leđima također mogu uzrokovati bol tijekom određenih položaja. 

Nedostatak lubrikacije može uzrokovati bol kod žena i muškaraca, bilo da se radi o vaginalnom ili analnom seksu. Korištenje lubrikanta tijekom seksa može pomoći u ovom slučaju, ali pazite da izaberete pravi lubrikant koji neće izazvati alergijsku reakciju ili ugroziti efikasnost kontracepcije.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Nije svaka bol tijekom seksa razlog za posjet liječniku, no u nekim slučajevima bolje je potražiti pomoć kako bi što prije dobili dijagnozu i započeli s liječenjem. Potražite pomoć u ovim slučajevima:

  • Ako se bol javlja često ili se pogoršava s vremenom
  • Ako se bol javlja svaki put tijekom spolnog odnosa
  • Ako je bol iznenadna i intenzivna
  • Ako postoji bilo kakvo neobično krvarenje ili iscjedak
  • Ako se javljaju drugi simptomi poput peckanja, svrbeža, osipa, kvržica ili izraslina na penisu
  • Ako primijetite promjene u obliku ili izgledu penisa
  • Ako ste nedavno bili izloženi riziku od spolno prenosivih infekcija.
     
Možda te zanima... Znakovi koji upućuju da je penis zdrav Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.