Psiha i seks 10. ožujka 2023.

TikTok ograničava vrijeme korištenja i hoće li EU ostati bez Facebooka i Instagrama

Foto: Unsplash TikTok ima preko milijardu korisnika mjesečno
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

TikTok je u nekoliko godina prikupio velik broj korisnika, a mnogi od njih su djeca i adolescenti koji još nemaju izgrađenje zdrave navike korištenja društvenih mreža. Novom značajkom TikTok planira ograničiti korištenje aplikacije na 60 minuta kod mlađih od 18 godina.

Popularna društvena mreža i aplikacija TikTok je uvela novu značajku koja za sve korisnike mlađe od 18 godina stavlja ograničenje korištenja od 60 minuta, objavila je tvrtka. Tinejdžeri od 13 do 18 godina vidjet će obavijest koja će im napomenuti da koriste aplikaciju već sat vremena, iako korisnici mogu unijeti svoju lozinku kako bi prekršili ograničenje ako žele nastaviti koristiti aplikaciju, rekao je TikTok u priopćenju za javnost. Princip je sličan i za one mlađe od 13 godina, iako će im biti potrebna pomoć roditelja kako bi unijeli lozinku koja otključava dodatnih 30 minuta na aplikaciji.

Osim ograničenja vremena korištenja, bit će dodane i druge nove značajke, poput tjednog pregleda vremena provedenog na aplikaciji te dodatnih roditeljskih kontrola koje mogu isključiti obavijesti i pružiti dodatne informacije o upotrebi aplikacije. Ove promjene trebale bi pružiti "priliku roditeljima i tinejdžerima da surađuju u razvijanju zdravih navika korištenja društvenih mreža", rekao je Larry Magid, predsjednik i izvršni direktor organizacije za sigurnost tehnologije pod nazivom ConnectSafely, navodi Health.

Ove promjene su korak u pravom smjeru za tinejdžere koji žele izgraditi zdravije navike ograničavanja vremena provedenog na društvenim mrežama, iako TikTok još uvijek predstavlja određene jedinstvene izazove, pojašnjava dr. Lucía Magis-Weinberg, profesorica psihologije na Sveučilištu u Washingtonu.

"Posebno za starije adolescente želimo postaviti granice koje im omogućuju da i dalje ostvare svoju autonomiju i neovisnost. Zato mislim da je ovakav pristup bolji od postavljanja stroge granice. Istovremeno je velika borba samoregulirati se pred takvom privlačnom tehnologijom", ispričala je za Health. 

Koliko vremena provedenog na društvenim mrežama je previše?

Ograničavanje vremena provedenog pred ekranom je odličan korak prema zdravijim online navikama. Jedno istraživanje je utvrdilo da više vremena provedenog pred ekranom povećava rizik depresije i anksioznosti kod adolescenata od 14 do 17 godina. Drugo istraživanje je otkrilo da su sudionici koji su ograničili upotrebu društvenih mreža na 10 minuta po aplikaciji dnevno imali veću dobrobit od kontrolne skupine.

Međutim, kao što je TikTok naveo u priopćenju za medije, ne postoji određeni broj minuta koji se preporučuje za djecu. Tvrtka je izjavila da su nakon suradnje sa znanstvenicima iz laboratorija za digitalno blagostanje u Boston Children's Hospital odlučili za period od 60 minuta. "Vrijeme provedeno pred ekranom nije najbolji pokazatelj onoga što mladi ljudi rade online", objasnila je dr. Magis-Weinberg i dodala: "Želimo se usredotočiti na kvalitetu, ali to je teško primijeniti stoga ovo pozdravljam kao prvu fazu".

Prema riječima dr. Magis-Weinberg, korištenje društvenih mreža na pravilan način je vještina koju mnoga djeca i adolescenti nemaju. Postavljanje ograničenja i granica može im pomoći da izgrade te vještine na najzdraviji mogući način. Pojavljivanje upozorenja o vremenu provedenom pred ekranom pruža trenutak za zastati i razmisliti.

 | Author: unsplash Foto: unsplash

Hoće li Europa ostati bez Instagrama, Facebooka i WhatsAppa?

Dok TikTok radi na implementaciji značajki koje će pomoći mladima učinkovitije regulirati vrijeme provedeno u aplikaciji, Europljani bi mogli ostati bez dvije velike društvene mreže. Politico piše kako kompanija Meta očekuje važnu sudsku odluku koja bi mogla ograničiti korištenje Facebooka i Instagrama u Europi. 

Helen Dixon, čelna osoba irskog Vijeća za zaštitu osobnih podataka (DPC), izjavila je za Politico da će najvjerojatnije donijeti odluku o legalnom aktu Facebooka koji omogućuje prijenos podataka korisnika u Sjedinjene Američke Države prije nego što EU i SAD postignu novi sporazum o prijenosu podataka. DPC je još u srpnju 2022. objavio nacrt odluke o suspenziji Facebookova alata, a drugi europski regulatori koji štite osobne podatke trenutno o njemu odlučuju. Očekuje se da će se odluka biti objavljena sredinom svibnja.

Kada bi Meta ostala bez alata koji omogućuje da osobne podatke korisnika legalno prebacuje u SAD i stavlja Facebooku na raspolaganje, najavljuju da bi takva odluka mogla dovesti do gašenja njihovih usluga u Europi. Ako Europska komisija ne usvoji odluku o adekvatnosti, stanovnici Europe neće moći koristiti Facebook i Instagram. Odluka bi zahvatila i druge tvrtke koje podatke europskih korisnika pomoću istog alata prebacuju u Ameriku. Hoće li se to i dogoditi, vidjet ćemo u narednim mjesecima. 
 

Možda te zanima... Znakovi da provodite previše vremena na društvenim mrežama Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.