Psiha i seks 30. siječnja 2024.

Ulje mažurana uči samodisciplini te se koristi za kontrolu pretjeranog seksualnog nagona

aromaterapija
Foto: Unsplash Aromaterapija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mažuranova ljekovita svojstva poznata su od davnina, a novija znanstvena istraživanja potvrđuju njegovu ljekovitost te ga preporučuju kod HIV-a, Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije, mišićnih grčeva, psihičkih bolesti. Posebno djeluje na prvu, treću, četvrtu i šestu čakru te osobi koja ga koristi može pomoć u izgradnji samopouzdanja, samopoštovanja, samokontrole, samodiscipline i dostojanstva. Donosimo i recept s mažuranom za mast protiv prehlade te masku protiv bora.

Ljepota, ljekovitost i primjena mažurana kroz povijest jasno pokazuje elemente koji su formirali njegov arhetip i učinili ga tako jedinstvenim i privlačnim. Iz povijesti znamo da mažuran potječe iz Indije, a uzgajao se u Egiptu još prije 3000 godina. Koristio se za pripravljanje parfema, pomada i lijekova. Ime roda Origanum izvedeno je iz grčkih riječi oros i ganos što znači "radost planina". U starom Egiptu uzgajao se kao sveta biljka boga Ozirisa, boga plodnosti, obilja, vegetacije. U grčko-rimsko doba bio je simbol sreće. Povezan s Afroditom bio je simbol ljubavi i časti. Njegovim cvijetom kitili su se mladenci za bolji i uspješniji početak zajedničkog života. Govori se kako je biljci, svojim nježnim dodirom, miris dala Afrodita. Stari Grci su vjerovali kako zeleni dijelovi mažurana namočeni u vino povećavaju ljubavnu moć. Grci su ga koristili za liječenje mišićnih grčeva, za probavne tegobe te kao sredstvo protiv trovanja. Za Grke je divlji mažuran bio pogrebna biljka koju su sadili na grobovima kako bi donio duhovni mir umrlima.

Arapska medicina preporučuje mažuran za liječenje pijanstva. U Europi se uzgaja od 19. stoljeća. U Engleskoj se vjerovalo da čak i samo mirisanje mažurana može čovjeka održati zdravim. Jedno vrijeme se mislilo kako ima afrodizijačko djelovanje, ali ne samo da je to mišljenje opovrgnuto, već se otkrilo kako biljka ima upravo suprotna svojstva, tj. da djeluje kao anafrodizijak koji utječe na smanjenje prevelikoga spolnoga uzbuđenja. Čaj od mažurana rado uzimaju žene za pospješivanje menstruacije kao i za ublaživanje grčeva maternice. Novija znanstvena istraživanja mažurana potvrđuju njegovu ljekovitost te ga preporučuju kod HIV-a, Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije, mišićnih grčeva, psihičkih bolesti, itd.

Možda te zanima... Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja objavila novu knjigu Zdravlje

Ulje mažurana predstavlja arhetip džentlmena

Duhovna kvaliteta mažurana je velikodušnost koja nas upućuje da usrećujemo druge. Svjesno razumijevanje tuđih potreba koje želimo i možemo ispuniti. Povezana je s dobrostivosti i suosjećajnosti. Ovu duhovnu kvalitetu posjeduju osobe koje imaju zdravu osobnost, razvijenu svijest o sebi i drugima te istinsko razumijevanje duhovnosti. Također, radi se i o svjesnim ustupcima drugima usprkos vlastitim željama te je povezana s nesebičnošću i altruizmom. Vibracija ovog esencijalnog ulja nas upućuje činiti dobro sebi i drugima, pokazujući kako ljubav i dobrota mogu biti uzvraćeni. Posebno nas uči kako najviše i najveće nagrade dolaze iz polja duhovnih energija, a pronalazimo ih tamo gdje se najmanje nadamo. Pogodna je za iscjeljivanje škrtosti, zločestoće, sebičnosti, mentalne ograničenosti, samoljublja, bahatosti, arogancije, narcisoidnosti i drugih poremećaja osobnosti.

Pozitivan aspekt arhetip džentlmena povezan je s ljubavi i časti, romantičnosti, profinjenosti, lojalnosti, uslužnosti, sposobnosti učiniti nekoga važnim i dostojnim, odavanjem poštovanja drugima svojim primjerom i djelima, senzibilnošću i finoćom u ophođenju s drugima. Ovaj arhetip puno daje, ali ne sputava, otvara, ali ne zahtijeva, potiče, ali ne uvjetuje. Negativan aspekt ovog arhetipa povezan je s prijetvornosti, lažnosti, iluzijama, romantičnim zabludama, zanesenošću, osobnim i psihičkim slabostima. Osnovna lekcija mu je samopoštovanje pa je njegov osnovni arhetip žrtva. U svom najjačem potencijalu ovaj arhetip gradi samopouzdanje, samopoštovanje, samokontrolu, samodisciplinu i dostojanstvo. Baziran je na izgradnji zdrave i jake osobnosti. Nosi energiju uvažavanja, zadovoljstva, smirenosti i dobronamjernosti.

esencijalna ulja Možda te zanima... Kako koristiti esencijalna ulja za ljepotu i emocionalno blagostanje? Psiha i seks

Stanje svijesti koje ovaj arhetip nosi je samosvijest, a ključna riječ koja je aktivira je blagost. Blagost prenosi informacije za iscjeljivanje straha od davanja i primanja, oslobađa nas samonametnutih „zabrana“, potrebe za samokažnjavanjem i samokritičnošću. Ovaj arhetip razvija dobronamjeran pogled na život, koji mu pomaže u ostvarenju duhovne kvalitete i osigurava njegov duhovni put. Pogled prema bogu ostvaruje se kroz spoznaju da je to biće koje voli te da kao takvo podržava sva druga bića. Nivo na kojem ovaj arhetip titra je ljubav, a ljubav je stanje svijesti koje nas vodi u procese u kojima otkrivamo nove spoznaje o svijetu i sebi.

Materijalna vibracija ovog arhetipa nam pomaže da ostvarimo, osjetimo i doživimo njegov puni potencijal kroz ugađanje, uslužnost, dobrohotnost, dobročiniteljstvo i dobronamjernost.

Djeluje na prvi, treći, četvrti i šesti energetski centar (čakre)

Energetsko djelovanje očituje se kroz prvi, treći, četvrti i šesti energetski centar.

  • Na prvi energetski centar djeluje umanjujući kritičnost i samokritičnost, daje energiju za ostvarenje pomoći drugima.
  • Na treći energetski centar djeluje umirujući tenzije ega u ispoljavanju osobne moći. Blagotvorno i smireno usmjerava energiju za osobni rast, ali kroz druge.
  • Na četvrti energetski centar djeluje na način da energiju koju prima dijeli s drugima.
  • Na šesti energetski centar djeluje na način da životnu mudrost i iskustvo može transcendirati u čisto iskustvo koje otvara osobu prema sebi i bogu.

Mentalni koncept, ukoliko je osoba pozitivna, očituje se kroz razmišljanja i uvjerenja: život mi donosi lijepa iskustva, činjenje dobrog donosi mi sreću i zadovoljstvo, lijepa riječ i gesta otvara sva vrata. Ukoliko je osoba negativna njezina razmišljanja i uvjerenja su: ako naučim dobro glumiti i pretvarati se mogu zavesti svakoga i postići ono što želim, ne želim bliskost s ljudima/drugima, ali to moram prikriti kako bih ostvario/ostvarila ono što želim.

Pozitivno usmjerena namjera je unapređivanje, njegovanje i razvijanje međuljudskih odnosa. Ona se očituje kroz sljedeća djelovanja: aktivno slušanje, komunikaciju, razumijevanje, toleranciju, podržavanje, požrtvovnost, altruizam, empatiju, razvijanje mentalnih i socijalnih vještina. Očekivanje je osobno i duhovno zadovoljstvo.

Djelovanje arhetipa džentlmen može potaknuti pozitivno emocionalno stanje kad je osoba ispunjena u svom životu te se zbog toga osjeća sigurno i mirno, a veselje i zadovoljstvo joj čini veselje i zadovoljstvo drugih. Ukoliko je osoba negativno nastrojena tada je nesigurna u sebe, ne zna usmjeriti svoje akcije i želje što stvara osjećaj nesigurnosti, često je prati osjećaj tuge i grizodušja, koji nastaje kao posljedica pretvaranja i nepovjerenja.

Emocije koje razvija, ukoliko je osoba pozitivno nastrojena su: sigurnost, zadovoljstvo, veselje, smirenost, mir, a negativne emocije su: nesigurnost, nezadovoljstvo, tuga i grižnja savjesti. Navedene emocije djeluju na naše tijelo na način da ga jačaju ili oslabljuju, ovisno o tome da li iz nas izlazi pozitivna ili negativna energija. Stoga ovaj arhetip djeluje na mišićno-koštani sustav, dišni sustav, probavni sustav, krvožilni sustav, živčani sustav i psihu.

Možda te zanima... Ulje klinčića, pomaže kod reume i akni i daje energiju za ostvarivanje ciljeva Kolumne

Mast protiv prehlade na bazi mažurana

Sastojci:

  • 100 grama lanolina
  • 50 grama pčelinjeg voska
  • 30 kapi esencijalnog ulja mažuran (Origanum majorana)
  • Staklenka prikladne zapremine
  • Kozmetičke kutijice od 50 ml

Izrada i upotreba

  • Na vodenoj kupelji do 70 stupnjeva Celzija otopite u staklenci lanolin i pčelinji vosak.
  • Miješajte da se sastojci sjedine pa maknite staklenku iz vodene kupelji i ostavite da se sastojci ohlade do 35 stupnjeva Celzija pa ukapajte esencijalno ulje mažurana (Origanum majorana) i miješajte desetak minuta da se sastojci sinergiziraju.
  • Ulijte u kozmetičke kutijice.
  • Pustite da se mast ohladi pa dobro zatvorite poklopcem.
  • Čuvajte na suhom i tamnom mjestu.
  • Ovu mast koristite kod prehlade i hunjavice na način da više puta dnevno mažete korijen nosa, čelo i sljepoočnice.
  • Ako kašljete možete mazati prsa i gornji dio leđa.

Maska protiv bora s mažuranom

Sastojci:

  • 20 grama zobenih pahuljica usitnjenih u blenderu
  • 20 ml maslinovog ulja (Olea europaea)
  • 6 kapi esencijalnog ulja mažurana (Origanum majorana)

Izrada i upotreba

  • U staklenci dobro izmiješamo usitnjene zobene pahuljice sa maslinovim uljem (Olea europaea) i esencijalnim uljem mažurana (Origanum majorana).
  • Dobivenu smjesu nanosimo na čistu i suhu kožu i držimo 15-20 minuta pa isperemo toplom pročišćenom vodom.
  • Nakon maske nanesite hranjivu hidratantnu kremu.
Možda te zanima... Lovor - biljka i ulje pobjednika pomaže i kod limfedema Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.