Zdravlje Simptomi i pomoć 10. srpnja 2019.

3 razloga zašto nije dobro sjediti u mokrom kupaćem kostimu

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sezona kupanja na moru i u bazenima počele su, a vlažna područja izvor su gljivica i bakterija, kako u okolini tako i na tvojem tijelu. Mokri kupaći kostimi "skupljači" su štetnih organizama te uzrok brojnih infekcija.

Nošenje mokrog kupaćeg kostima može prouzrokovati od gljivičnih infekcija do upale mokraćnog mjehura. Alyssa Dweck, ginekologinja na Mount Sinai School od Medicine tvrdi da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odjeća za tjelovježbu. Žene s oslabljenim imunološkim sustavom koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lijekove i duže nose mokre kupaće kostime prije će dobiti infekciju.

Oprez preko ljeta - tange i mokri kupaći izazivaju infekcije

3 su razloga zašto nikada ne bi trebala predugo ostati u mokrom kupaćem kostimu:

Odlična kombinacija za bakterije

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla te stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne kemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili moru. Nakon izlaska iz vode, tvoj spolni organ u doticaju je sa svim štetnim tvarima koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može dovesti štetne bakterije u uretru i prouzrokovati razna oboljenja kao što su vaginitis i upale mokraćnih puteva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptomi koji ti ukazuju na problem: Promjene kod vagine kao što su neugodan miris, sivkasta boja, svrbež, otekline i osjetljivost ukazuju na bakterijski vaginitis. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osjećaj peckanja i žarenja pri mokrenju, bol u zdjelici i zamućenu mokraću.

Što možeš poduzeti: Ukoliko imaš simptome bakterijskog vaginitisa posjeti liječnika, a do tada obavezno unosi veće količine tekućine, naročito sok od brusnice ili njene suplemente, ali i tablete za bolove.

Vaginalni iscjedak nije uvijek razlog za paniku, nauči razliku

Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspijevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu uzrokovati gljivične infekcije kod žena. Prema University Hospitals, razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima prouzrokuje porast gljivičnih stanica u vagini ili vulvi što izaziva neugodne simptome poput peckanja i žarenja, osjetljivosti i grudastog iscjetka. 

Mjehur | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Simptomi koji ti ukazuju na problem: Jak svrbež u unutarnjem ili vanjskom dijelu vagine i bijeli sirasti iscjedak.

Što možeš poduzeti: Preporučuje se uzimanje lijekova i krema protiv gljivica, a ako ne poboljšaju stanje obavezno posjeti liječnika.

Nastaje osip i svrbež

Sjedenje u mokrom kupaćem kostimu može prouzrokovati infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalije, mogu zahvatiti i unutrašnje područje bedara i stražnjice, pokazuje American Academy of Family Physicians and the Mayo Clinic. Infekcija je vrlo slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica. 

Kako prirodno možeš izliječiti vaginalne gljivične infekcije?

Simptomi koji ti ukazuju na problem: svrbež i osip na području bedara i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gdje je osip najcrveniji u sredini.

Što možeš poduzeti: uzeti kremu ili puder protiv gljivica za područje genitalija kod blažeg slučaja ili posjetiti liječnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.