Zdravlje Wellness 20. veljače 2023.

5 prirodnih načina za prevenciju i ublažavanje bora na vratu

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoje neke prirodne recepture koje vam mogu pomoći da smanjite bore na vratu.

Uklanjanje bora na vratu može biti potrebno mnogim ljudima, budući da su te bore čest estetski problem kako starimo. Pojavljuju se kao posljedica starenja, ali se mogu pojaviti i zbog debljanja i gubitka težine u kratkom vremenu, pored ostalih razloga.

Kako bore na vratu ne bi bile toliko očite, postoji nekoliko popularnih prirodnih receptura koji mogu pomoći u uklanjanju bora na vratu kada se nadopunjuju sa zdravim načinom života i dobrom rutinom za njegu kože. 

Zašto se pojavljuju bore na vratu?

Postoji nekoliko čimbenika koji potiču nastanak bora na vratu i drugim dijelovima tijela. To može uključivati:

  • dob
  • pretilost
  • sjedilački način života
  • loša prehrana
  • loša njegu kože
  • drastično debljanje i gubitak težine u kratkim vremenskim razdobljima.

Svi ovi čimbenici uzrokuju da derma, sloj kože između epiderme i potkožnog tkiva, progresivno postaje suh i tanji te zbog toga postaje manje otporan i sklon boranju. Osim toga, na koži se mogu prerano pojaviti linije koje nastaju zbog uobičajenih i nesvjesnih pokreta lica poput mrštenja, smijeha ili žmirenja.

Prirodne recepture za uklanjanje bora na vratu

Ako ih odlučite primijeniti, imajte na umu da sami po sebi neće biti učinkoviti odnosno neće pomoći ako hoža nije hidratizirana i iznutra. Stoga svakako održavajte dobre životne navike i hranite se zdravo, dobro hidratizirajte i tijelo i kožu te svakodnevno vježbajte ako želite primijetiti veliko poboljšanje.

Pivski kvasac i jogurt

Sastojci:

  • 2 žlice prirodnog jogurta 
  • 1 žlica pivskog kvasca 
  • 3 žličice ulja pšeničnih klica 

Postupak:

  1. Za početak pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku pastu.
  2. Zatim nanesite pastu na kožu vrata i ostavite da se osuši 15 minuta.
  3. Na kraju isperite s puno tople vode.
  4. Kako bi optimizirali rezultate, dobro je ponoviti ovaj postupak barem tri puta tjedno.

Bjelanjak

Za početak istucite bjelanjak u zdjeli i nanesite ga na kožu vrata. Ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite s puno vode i ponovite postupak dva puta tjedno kako biste smanjili ili uklonili bore na vratu.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Jabučni ocat

Sastojci:

  • 1 žumanjak
  • Nekoliko kapi jabučnog octa (10 ml)
  • 1 kapsula vitamina E, nije obavezno

Postupak:

  1. Prvo pomiješajte sve sastojke dok se potpuno ne sjedine.
  2. Zatim uz pomoć pamučne vate razmažite smjesu po koži vrata i masirajte vrat prema gore.
  3. Ostavite da djeluje nekoliko minuta.
  4. Na kraju isperite toplom vodom.

Dermatolozi ne preporučuju nanositi jabučni ocat izravno na kožu jer je vrlo agresivan proizvod koji može izazvati razne nuspojave, poput iritacije, crvenila, svrbeža i slično. Međutim, može biti manje agresivan ako se razrijedi u vodi. U svakom slučaju, najbolje je upotrijebiti minimalnu količinu octa.

Ulje avokada

Ulje avokada bogato je zdravim mastima. Stoga, kada se nanese na kožu, može pomoći u hidrataciji i poboljšanju njezinog izgleda. Kada ga koristite za uklanjanje bora na vratu, dobro je svaku večer masirati vrat s malo ulja. Zatim ostavite da djeluje na koži oko 15 minuta i nakon toga ga isperite. 

Možda te zanima... Ovo su "bombe" za bore - tri prirodne maske za lice s učinkom botoksa

Aloe vera

Aloe vera je biljka koja se koristi za sve vrste problema jer ima različita ljekovita svojstva. Iz tog razloga, može biti korisna i za uklanjanje bora na vratu.

Potrebna je jedna aloe vera ili samo stabljika aloe vere. Najprije izvucite gel aloe vere i isperite ga s puno vode kako biste uklonili žuti sloj. Nanesite gel na kožu vrata. Ostavite da djeluje 30 minuta i isperite toplom vodom.

Dodatna njega za uklanjanje bora na vratu

Iako ne postoji jedinstvena i konačna formula za uklanjanje bora na vratu, nekoliko životnih navika može pridonijeti odgađanju njihovog pojavljivanja. Jedna od njih je hidratacija kože, odnosno svakodnevno nanošenje hidratantnih krema. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Osim hidratantne kreme, dobro je koristiti i kremu sa zaštitnim faktorom i piti puno vode Koža vrata nema puno žlijezda lojnica stoga je sklona dehidraciji, a time i nastanku ranih bora. Upravo zato je vrlo važno imati svakodnevnu rutinu njege kože koja uključuje hidrataciju. Osim toga, trebali biste paziti da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. Na taj način svom tijelu možete osigurati hidrataciju koja mu je potrebna za normalno odvijanje staničnih procesa.

Još jedna od boljih navika koje možete steći kako biste se brinuli o svojoj koži i smanjili rizik od razvoja prijevremenih bora je svakodnevno nošenje kreme za sunčanje, čak i kada je dan oblačan. Dugotrajno ili često izlaganje sunčevim zrakama ubrzava starenje kože. Osim toga, to će vas zaštititi i od drugih kožnih bolesti

Vrlo je važno voditi računa i o prehrani kako biste spriječili, suzbili i eliminirali neugodne bore na vratu. 

Pregled kože Možda te zanima... Pigmentacija, bore, suha i masna koža, podočnjaci, akne, evo što pomaže Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.