Zdravlje 03. srpnja 2023.

5 stvari koje ne biste trebali raditi na prazan želudac

voda
Foto: Pexels Intenzivno vježbanje na prazan želudac se ne preporučuje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke stvari nije dobro raditi na prazan želudac pa je sigurnija opcija započeti dan sa zdravim doručkom.

Način na koji započinjete jutro utjecat će na razinu energije tijekom dana. Međutim, ponekad se razviju navike koje mogu dovesti do neželjenih fizičkih i emocionalnih učinaka. Steptohealth, navodi koje je bolje izbjegavati, posebno na prazan želudac.

Konzumiranje protuupalnih lijekova

Lijekove poput aspirina, paracetamola i ostale protuupalne lijekove ne bi trebala uzimati na prazan želudac jer mogu dovesti do ozbiljnih probavnih komplikacija. Spojevi koje ti lijekovi sadrže mogu uzrokovati neravnotežu u sluznici želuca i u ozbiljnim slučajevima dovesti do želučanog krvarenja. Kako bi se smanjio negativan učinak protuupalnih lijekova na probavni sustav, dobro ih je popiti s malo mlijeka ili puno vode.

Ispijanje kave

Ako volite popiti kavu ujutro kako biste se razbudili, trebate biti svjesni negativnog učinka ispijanja kave. Iako je kava napitak koji može dati energiju, ispijanje kave na prazan želudac može biti štetna navika. Čak i ako je kava bez kofeina, ona povećava proizvodnju kiseline u želucu i može uzrokovati peckanje i refluks u želucu. Ako želite to izbjeći, posegnite za čajem ili smoothiejem koji vam mogu dati energije i zdraviji su od kave. 

tost Možda te zanima... 9 namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi Hrana

Ispijanje alkoholnih pića

Konzumiranje alkoholnih pića na prazan želudac može biti štetno za jetru, srce i bubrege. Tijelo apsorbira alkohol dvostruko brže na prazan želudac prenosi DailyMail. Osim toga, eliminacija njegovih toksina je sporija, što uzrokuje višu razinu trovanja alkoholom i jači mamurluk. Ako iz bilo kojeg razloga pijete alkoholna pića na prazan želudac, obavezno pojedite međuobrok ubrzo nakon toga. Također, izbjegavajte kombiniranje alkohola s kavom jer oboje doprinose dehidraciji.

Intenzivna tjelovježba

Postoji mnogo mitova o vježbanju čim se probudiš. Neki vjeruju da vježbanje na prazan želudac pomaže u sagorijevanju više kalorija. Međutim, malo je vjerojatno da će prazan želudac utjecati na broj kalorija koje sagorite. Naprotiv, intenzivna vježba u ovom slučaju mogla bi smanjiti mišićnu masu. Tijelu su potrebne hranjive tvari, a zbog intenzivne tjelovježbe prije doručka tijelo će koristiti rezerve energije kako bi održalo snagu. Zamijenite intenzivne vježbe s onima koje ne opterećuju previše tijelo poput joge ili pilatesa. Također, pokušajte pojesti barem komad voća prije vježbanja.

Možda te zanima... Pilates: Zašto odabrati ovaj tip treninga za mršavljenje? Fitness

Ispijanje sokova od limuna

Sok od limuna sadrži obilje vitamina, minerala i drugih esencijalnih nutrijenata koji su važni za tijelo. Unatoč tim dobrobitima, ispijanje soka od limuna na prazan želudac može nadražiti sluznicu želuca, osobito u slučajevima gastritisa ili probavnih komplikacija. Ako želite piti sok od limuna, pomiješajte ga u omjeru 1:1 s vodom kako biste spriječili njegovo štetno djelovanje na želudac. Sok od limuna ili drugih agruma najbolje je piti tijekom doručka. 

 Svađa može biti gora

Istraživači iz SAD-a otkrili su da osjećaj gladi uzrokuje razdražljivost pa su ljudi tada skloniji svađanju. Mozak treba energiju kako bi normalno funkcionirao pa nije dobro da dugo ne jedete. Ako želite izbjeći svađe ujutro kada je želudac još prazan, popijxte čaj sa svojim partnerom ili članom obitelji kako biste mirno započeli dan. Svakako pokušajte doručkovati unutar prvog sata nakon buđenja jer to može poboljšati raspoloženje. 

omlet Možda te zanima... Tri najbolja izbora za doručak po preporuci trenera Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.