Zdravlje 09. svibnja 2024.

Istraživanje: Kuhanjem se otpuštaju štetni spojevi koji potencijalno mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pržena hrana nije loša samo za srce. Naime, kuhanje iste moglo bi predstavljati ozbiljne probleme i za pluća, pokazuje nova studija.

Znanstvenici su otkrili da se prženjem određene hrane otpuštaju slični štetni spojevi koji preplavljuju zrak u gradovima, a poznato je da povećavaju rizik od plućnih bolesti. Prethodne studije, u kojima su sudjelovali kuhari, pokazale su da je izloženost dimu prilikom kuhanja povezana s kroničnim bolestima kod kuhara. 

Ali novi eksperiment znanstvenika sa Sveučilišta British Columbia prvi je u kojem su istraživači otkrili da se određeni spojevi mogu formirati u kuhinji u kućanstvu. Analizirali su emisije štetnih plinova i kemikalije koje nastaju prilikom kuhanja uobičajenih obroka u tavi - uključujući palačinke, prokulice pržene u tavi i prženo povrće, piše Daily Mail

Kako bi izmjerili količinu zagađivača proizvedenih prženjem jela, istraživači su uhvatili dim i emisije štetnih spojeva koje se ispuštaju kuhanjem pomoću alata nazvanog impinger, male boce namijenjene skupljanju kemikalija u zraku. Nakon analize, otkrili su da kuhanje proizvodi aerosole ugljika, male čestice ili kapljice tekućine u zraku nazvane BrCOA. 

Zatim su izložili te aerosole kućnoj rasvjeti i prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Otkrili su da se kuhanjem svih navedenih obroka oslobađa ista količina ugljičnih aerosola koji potom proizvode štetni spoj atomarni ili singlet kisik kada su izloženi svjetlu. Atomarni kisik vrlo je reaktivan spoj koji može uzrokovati oštećenje pluća i pridonijeti razvoju rakadijabetesa i srčanih bolesti, pokazale su prethodne studije.

Najveće količine ovog kisika su otkrivene kada su pare bile izložene sunčevoj svjetlosti - što znači da kuhinje s prirodnim svjetlom koje prolazi kroz prozore može stvoriti najviše spojeva u zraku. Istraživači kažu da se ti spojevi mogu u zraku zadržati dugo nakon kuhanja, što dovodi do trajnog pogoršanja kvalitete zraka u kućanstvu. Količina atomarnog kisika proizvedenog kuhanjem slična je razinama onečišćenja zraka na otvorenom, ali bi mogla biti opasnija u zatvorenom prostoru zbog slabije ventilacije. 

Iako spojevi atomarnog kisika mogu biti korisni - ponekad se koriste kao terapija za uništavanje raka - također su povezani s oštećenjem tjelesnih stanica. Istraživanje je pokazalo da kemikalija također može uzrokovati oštećenje DNK i tkiva, osobito kože i očiju te može uzrokovati oticanje, mjehuriće na koži i ožiljke.  

Budući da je ovo prva studija ovakve vrste, znanstvenici kažu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi u potpunosti razumjeli atomarni kisik povezan s kuhanjem i druge štetne spojeve koji nastaju kuhanjem. 

"Sljedeći postupak je utvrditi kako bi ovaj kisik mogao utjecati na ljude, koliko ga udišemo dok kuhamo i može li igrati ulogu u nekim bolestima", napominje Nadine Borduas-Dedekind, docentica kemije na Sveučilištu British Columbia i glavna autorica studije. 

U nastojanju da se smanji količina ove kemikalije, istraživači preporučuju uključivanje kuhinjskih ventilatora, otvaranje prozora i korištenje filtera zraka u kuhinji. Kuhanje s uljem s visokom točkom dimljenja, poput ulja avokada, također može pomoći u smanjenju onečišćenja u zatvorenom prostoru.  

Možda te zanima... Zbog štetnosti za dišni sustav raspravlja se o zabrani plinskih štednjaka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.