Zdravlje 11. ožujka 2020.

Kreme i tonici za lice: Zašto ih je važno ne koristiti bar jedan dan u mjesecu

Štetni sastojci u kozmetici
Foto: Thinkstock Čitaš li deklaracije i znaš li što sadrže tvoji kozmetički proizvodi?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si znala da je ponekad dobro uzeti stanku kada je u pitanju šminka, no pogledaj zašto je to dobro učiniti i s preparatima za čišćenje i njegu kože.

Gotovo svi znaju da je zbog zdravlja kože dobro uzeti predah od šminke i pustiti lice da 'diše'. No, isto vrijedi i u slučaju čišćenja kože s pilinzima, maskama za lice i tonicima. Možda tvoja koža neće biti meka ili svježa kao nakon određene kreme koju naneseš, ali zbog njenog pucanja i isušivanja važno je uzeti malenu stanku čak i kada je u pitanju njeno čišćenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tvoja se koža zna brinuti sama za sebe

Ljudska koža proizvodi sebum. On djeluje kao barijera protiv mikroorganizama i pomaže održati vlagu kože stoga je s vremena na vrijeme dobro pustiti ju da ona sama 'odradi posao' i obnovi se. Nakon što prestaneš koristiti preparate za njegu kože, do nje će doći više kisika, a to će rezultirati i objavljenjem elastina i kolagena koji povezuje strukturu kože.

Možda te zanima... 6 čestih higijenskih grešaka za koje niste ni znali da ih radite Zdravlje

Nadalje, prilikom korištenja hidratantne kreme, koža uviđa da ima dovoljno vlage te prestaje raditi sebum, a to može prouzrokovati suhoću i pucanje, navela je dermatologinja Kate Kerr. Stoga, ne moraš prestati sa svim proizvodima, pokušaj barem na nekoliko dana smanjiti količinu preparata koje nanosiš na kožu, a ako se baš odlučiš na kompletni 'post' prilikom kojega nećeš koristiti niti jedan preparat, nemoj to raditi na duže od jednog do dva dana.

'Odmor' od tretmana nije rješenje za sve tipove kože

Ako na svojoj koži, nakon određenog vremena korištenja proizvoda, primijetiš iritacije ili crvenilo idealno bi bilo da prestaneš s rutinom te kreneš od nule. Svakog ili svakog drugog dana u svoju rutinu trebala bi početi vraćati proizvode kako bi u konačnici mogla doći do zaključka koji od njih uzrokuje iritaciju.

Možda te zanima... Maske za lice "napravi sama" uz koje ćeš zablistati Zdravlje

Međutim, osobe koje imaju problema s jakim aknama, trebale bi nastaviti s regularnom rutinom jer bi njihov prestanak mogao značiti jača začepljenja pora. Nadalje, Bright Side navodi kako bi i osobe s određenim kožnim stanjima poput ekcema također trebale izbjegavati 'post' kada su u pitanju preparati za njegu lica.

Još jedna prednost 'kožnog posta' jest i održivost. Nakon što nekoliko puta preskočiš svoju rutinu, primijetit ćeš da količinski preparati traju duže, a to će rezultirati s manje potrošenog novca, a možda ćeš i shvatiti da neke proizvode zapravo ni ne trebaš pa ćeš i na taj način uštedjeti.

Koliko puta na dan ti pereš svoje lice i koliko proizvoda za njegu kože lica koristiš?

Možda te zanima... 'Gomilanje zaliha sapuna, povećava opasnost zaraze koronavirusom' Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.