Zdravlje 11. srpnja 2022.

Mogu li grudi u menopauzi narasti?

Foto: shutterstock Glumica Salma Hayek iznenadila je mnoge kad je otvoreno govorila o svojoj menopauzi tijekom koje su joj grudi jako narasle

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza je razdoblje mnogih promjena, a mnoge žene primjećuju promjene u veličini košarica grudi. Pročitaj koje promjene na dojkama nastaju zbog prirodnog procesa starenja, a koje nisu normalne i zbog kojih se trebaš javiti svom liječniku

Glumica Salma Hayek iznenadila je mnoge kad je otvoreno govorila o svojoj menopauzi i jednoj nuspojavi koju je primijetila. Naime, 55-godišnja filmska zvijezda tvrdi da su joj grudi jako narasle otkad je u menopauzi, a rast je bio toliko očit da su je ispitivali je li povećala grudi.

O tome se ne govori, ali sa Salmom se mogu poistovjetiti mnoge žene. Lauren Streicher, dr. med., profesorica kliničkog porodništva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Feinberg Sveučilišta Northwestern i autorica knjige o menopauzi kaže da je rast grudi u menopauzi itekako moguć, a s njom se slaže i stručnjakinja za žensko zdravlje Jennifer Wider, dr.med. koja je za Health objasnila:  "To je samo jedna od onih stvari koje žene mogu iskusiti tijekom ove tranzicije srednjih godina".

Iako je tijekom menopauze u tijelu žene puno manje estrogena, hormona koji obično utječe na rast grudi, i nema smisla da se ženama povećavaju grudi, ipak se to događa mnogima, kaže Mary Jane Minkin, dr. med., klinička profesorica porodništva i ginekologije i reproduktivnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

Zašto grudi mogu rasti tijekom menopauze?

Nekoliko mogućih čimbenika utječe na to, a jedan od njih je da žene prirodno dobivaju na težini. "Tijekom perimenopauze i menopauze dolazi do hormonalnih fluktuacija i na kraju do pada hormona što može uzrokovati debljanje", kaže dr. Wider. "Kao rezultat toga, dio debljanja može se pojaviti u grudima, što rezultira povećanjem grudi."

Međutim nije sve u debljanju. Dr. Streicher kaže da hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu uzrokovati "preraspodjelu" težine, što dovodi do većih grudi. Genetika također može igrati ulogu. "Ako je vaša baka imala velike grudi tijekom i nakon menopauze, to se može dogoditi i vama", pojašnjava dr. Streicher.

No kod nekih može biti suprotno. “Dok će neke žene dobiti veće grudi, druge će imati manje ili obješene grudi”, kaže dr. Streicher. 

 | Author: Instagram Foto: Instagram

Promjene na dojkama zbog starenja i kada se zabrinuti

Kako stariš, tkivo i struktura grudi počinju se mijenjati zbog razlika u razinama spolnih hormona uzrokovanih prirodnim procesom starenja. Kao rezultat ovih promjena, grudi počinju gubiti čvrstoću i punoću. S godinama dolazi do povećanog rizika od razvoja izraslina u dojkama, kao što su fibroidi, ciste i rak. Kako žene bilo koje dobi mogu razviti ova stanja, važno je obavljati redovite samopreglede dojki.

Uobičajene promjene koje se javljaju na dojkama zbog starosti su:

  • strije
  • bradavice usmjerene prema dolje
  • izduženi, rastegnuti ili spljošteni izgled
  • širi prostor između dojki
  • kvržica, koja može biti posljedica benignih fibrocističnih promjena u dojci ili ozbiljnih stanja poput raka dojke

Važno je znati da neke promjene nisu normalne i obratiti se liječniku ako primijetiš nešto od sljedećeg:

  • nabiranje kože
  • crvenilo
  • zadebljanje kože dojke
  • uvučena bradavica
  • iscjedak iz bradavica
  • bol u grudima
  • tvrde kvržice
  • jedna dojka izgleda značajno drugačije od druge

Uzroci starosnih promjena na dojkama

Prirodni pad estrogena

Jedan od glavnih uzroka promjena starenja u grudima je prirodni pad ženskog spolnog hormona estrogena. Smanjena količina estrogena uzrokuje da koža i vezivno tkivo dojke postanu manje elastični. Uz manju elastičnost, grudi gube čvrstoću i punoću te mogu razviti rastegnuti i opušteniji izgled. Nije neuobičajeno starenjem promijeniti veličinu košarice. Gusto tkivo dojke zamjenjuje se masnim tkivom kako se proces starenja nastavlja.

Menopauza

Većina promjena u dojkama koje se javljaju starenjem javljaju se u vrijeme menopauze. Menopauza je prirodni proces tijekom kojeg prestaju ovulacija i menstruacija. Ovaj prijelaz se obično događa oko 50. godine. Službeno si u menopauzi kada nisi imala mjesečnicu 12 uzastopnih mjeseci.

Drugi uzroci

Zbog gubitka hormona, žene kojima su kirurški odstranjeni jajnici mogu bilo kada imati promjene na grudima.

Liječenje

Mnoge promjene na dojkama normalan su dio procesa starenja, ali ako ti jako smetaju promjene u tkivu dojke, možeš razmisliti o estetskoj kirurgiji koja može vratiti punoću grudi. Za strije nažalost ne postoji konkretan lijek, ali postoje preparati koji mogu smanjiti njihovu vidljivost ili pojavu, a dostupni su i laserski tretmani. Svakako imaj na umu da su ove promjene na grudima normalan dio starenja i ne moraš ih liječiti ako to ne želiš, nego ih prihvatiti!

Prevencija

Ne postoji način za sprječavanje promjena na grudima povezanih sa starenjem, ali prestanak pušenja može pomoći u očuvanju zdravlja kože i tkiva. Kvalitetan i redovit san, zdrava prehrana i redovita tjelovježba, pomoći će ti da što nježnije prolaziš kroz proces starenja. 

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.