Zdravlje Simptomi i pomoć 13. travnja 2017.

Može li šampanjac pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ispijanje 3 čaše šampanjca svakog dana pomaže spriječiti pojavu demencije i Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici. Naime, pokazalo se da određene sastavnice crnog Pinota i njegova bijelog klona - Pinot Meuniera otežavaju pojavu neuroloških oboljenja i jačaju pamćenje.

Profesor Jeremy Spencer, jedan od akademika koji su sudjelovali u provedbi ovog istraživanja na štakorima na Sveučilištu Reading, kratko je izjavio: "rezultati su dramatični".

Umjerena konzumacija

Ono što posebno veseli tim znanstvenika koji su došli do ovih rezultata je činjenica da su po prvi puta uspjeli dokazati kako umjerena konzumacija šampanjca (do 3 čaše dnevno) pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti, poput pamćenja.

Poboljšaj svoje pamćenje uz ovaj jednostavan trik

Ipak, pred istraživačima je još uvijek ogroman put jer ove mogućnosti treba ispitati na ljudima. U fokusu su im posebice rizične skupine, poput penzionera i osoba s genetskim naslijeđem koje ih gura u rizičnu skupinu, prenosi britanski Cosmopolitan.

Glasnogovornik Britanskog društva za Alzheimerovu bolest, u ime društva je rezultate okarakterizirao kao zanimljive, ali ih uzima s oprezom zbog činjenice da ipak govorimo o ispitivanju na štakorima, prenosi harpersbazaar.com.

Virtualna stvarnost kao terapija protiv gubitka pamćenja

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.