Zdravlje 23. veljače 2023.

Najčešći problemi rektalnog ekosistema i kako ga održavati

žena u kadi
Foto: Pexels Mnogi ne vole govoriti o problemima u analnom području, ali to je nužno kako bi se rješio problem
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno ne postoji zdravstvena tema neugodnija za razgovor od one vezane za analno područje. Radi se o području zaduženom za pražnjenje, a ono je podložno utjecajima probavnih problema do kojih dolazi zbog bolesti, genetskih predispozicija, starenja, zbog stresa pa i zbog trudnoće.

Kada u tom predjelu dođe do bolova, neovisno o uzroku, govorimo o proktalgijama. Jedan od najčešćih uzroka proktalgija su hemoroidi, no takvih uzroka je mnogo, a mogu izazvati jednako ili još više intenzivne boli. 

Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji 

Hemoroidi nastaju poremećajem vena u donjem rektumu, a često izazivaju krvarenja i iritacije. Vanjski hemoroidi mogu stvoriti bolnu oteklinu koju otežava analnu higijenu, dok je kod unutarnjih karakteristično krvarenje nakon pražnjenja crijeva. Mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, a trudnice i starije osobe sklonije su njihovu razvitku. Suprotno popularnom mišljenju, svrbež anusa najčešće nije simptom hemoroida.  

Analni svrbež shvatite ozbiljno

Kod svrbeža na analnom području valja biti oprezan jer ogrebotine od češanja mogu dovesti do infekcije. Uzrok se može potražiti u hrani, a često je dobro napraviti i mikrobiološku obradu stolice. Prije svega, nakon svakog pražnjenja, nježno operite analno područje. 

 | Author: Pexels, Miriam Alonso Foto: Pexels, Miriam Alonso

Proktitis kao posljedica drugih bolesti

Upala sluznice rektuma, poznatija kao proktitis, nastaje kao posljedica upalnih bolesti crijeva, spolnih bolesti, infekcije, upotrebe nekih antibiotika ili zračenja. Prepoznaje se po bezbolnom krvarenju ili istjecanju sluzi iz rektuma, no kod nekih vrsta moguća je i izražena analna bol. 

Simptome ne možemo birati, ali rješenje možemo! 

Kod pojave bilo koje vrste analne boli ili krvarenja, potrebno se što prije javiti liječniku kako bi se otpisala ozbiljnija stanja. Nakon toga, olakšati si možete PROCTOSAL rektalnom kremom i rektalnom mikroklizmom, posebno formuliranima za rektalni ekosistem. 

 | Author: Pontus Pharma Foto: Pontus Pharma PROCTOSAL rektalna krema i PROCTOSAL rektalna mikroklizma

Oba  proizvoda kreirana su na bazi natrijevog hijaluron butirata u obliku patentirane molekule Ithabut ®, i dimetikona. Ithabutova hijaluronska kiselina vlaži rektalnu sluznicu, a hvaljena butiratna kiselina pomaže u njenom obnavljanju, zacjeljivanju fisura, krvarenja te joj vraća funkciju i cjelovitost. Dimetikon, kao dodatna tvar, stvara mukoadhezivni gel te djeluje kao barijera na sluznici štiteći tkivo rektuma od daljnjih oštećenja, primjerice, tijekom pražnjenja crijeva.

PROCTOSAL rektalna krema i mikroklizma dostupne su u svim ljekarnama i online. Brinite o svom rektalnom ekosistemu!

Izvor

MSD priručnik (2023) Anorektalne bolesti (dostupno na: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/bolesti-probave/anorektalne-bolesti