Zdravlje 12. lipnja 2023.

Pomaže li adrenalni koktel ublažiti simptome zamora nadbubrežnih žlijezda?

adrenalni koktel sok od naranče
Foto: Unsplash Adrenalni koktel sastoji se od citrusnog soka, kokosove vode i malo soli.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umor, nesanica i visoka razina stresa simptomi su koji se povezuju sa zamorom nadbubrežnih žlijezda. Iako takvo stanje nije službena medicinska dijagnoza, ljudi širom društvenih mreža navode kako su im adrenalni kokteli pomogli uspostaviti ravnotežu hormona koje stvaraju nadbubrežne žlijezde. Je li adrenalni koktel stvarno rješenje za takve probleme te kako ga pripremiti, pročitajte u nastavku.

Zamor nadbubrežnih žlijezda je teorija koja povezuje simptome poput umora i nesanice s preopterećenim nadbubrežnim žlijezdama. Iako zamor nadbubrežnih žlijezda nije priznata medicinska dijagnoza, alternativni zdravstveni stručnjaci često preporučuju određene tretmane za podršku nadbubrežnim žlijezdama i "iscjeljivanje" njihovog zamora. Jedan od njih je i adrenalni koktel ili koktel za nadbubrežne žlijezde. 

Nadbubrežne žlijezde upravljaju kortizolom i adrenalinom 

Nadbubrežne žlijezde su mali trokutasti organi smješteni na vrhu bubrega. Imaju dva dijela, korteks i medulu, koji luče hormone poput adrenalina i kortizola i tako reguliraju važne procese poput ciklusa spavanja i budnosti, upale, krvnog tlaka, metabolizma, odgovora na stres i mnoge druge ključne funkcije organizma. Proizvode hormone poput kortizola kao odgovor na signale iz hipofize u mozgu, koja reagira na signale poslane iz drugog dijela mozga zvanog hipotalamus.

Kada nadbubrežne žlijezde proizvode previše ili premalo određenih hormona, mogu se javiti zdravstvenih problemi koje je potrebno liječiti uz nadzor liječnika i specijalista, nikako koktelima. Takvo stanje nazivamo insuficijencija nadbubrežnih žlijezda i zahtijeva profesionalan pristup. S druge strane, zamor nadbubrežnih žlijezda nije nešto što nam liječnik može dijagnosticirati, navodi Health. Radi se o teoriji koja sugerira da nadbubrežne žlijezde mogu biti preopterećene kroničnim stresom što rezultira smanjenom funkcijom nadbubrežnih žlijezda i simptomima poput ekstremnog umora i problema sa spavanjem.

Prema znanstvenim istraživanjima nema čvrstih dokaza da zamor nadbubrežnih žlijezda postoji, a stručnjaci tvrde da tretmani koji se daju osobama sa sumnjom na nedostatak funkcije nadbubrežnih žlijezda, poput kortikosteroida, mogu naškoditi dugoročnom zdravlju. Također, trenutno ne postoji standardna definicija zamora nadbubrežnih žlijezda niti formalni kriteriji koji se koriste za dijagnosticiranje. Ipak, postoji prirodni pristup ovom problemu koji neće izazvati neželjene nuspojave, a radi se o napitku zvanom adrenal cocktail ili koktel za nadbubrežne žlijezde. 

Kako pripremiti adrenalni koktel?

Većina recepata za adrenalne koktele uključuje kokosovu vodu, sok agruma poput limunovog ili narančinog soka i sol. Ostali sastojci koji se često koriste u koktelima za nadbubrežne žlijezde uključuju đumbir, kokosovo mlijeko i vinski prašak za pecivo (cream of tartar) koji je bogat kalijem. Kako biste pripremili najjednostavniji adrenalni koktel pomiješajte: 

  • 1/2 čaše soka od naranče
  • 1/2 čaše kokosove vode
  • Prstohvat soli.

Po želji možete dodati naribani đumbir ili kokosovo mlijeko te prstohvat vinskog praška za pecivo. 

limunada limun | Author: Unsplash Foto: Unsplash Umjesto soka od naranče možete koristiti i sok od limuna.

Potencijalne koristi koktela za nadbubrežne žlijezde

Alternativna medicina promovira adrenalne koktele kao način za uspostavu ravnoteže hormona poput kortizola i pomoć pri pronalasku doze energije koja im nedostaje. Razlog zbog kojeg preporučuju adrenalne koktele je taj što vjeruju da ova određena kombinacija sastojaka pomaže "hraniti" nadbubrežne žlijezde i pruža hranjive tvari koje nadbubrežne žlijezde trebaju za oporavak od zamora. Ovi kokteli se često preporučuju osobama koje su izložene visokim razinama stresa ili imaju simptome poput ekstremnog umora i nesanice. 

Kokosova voda sadrži elektrolite, uključujući kalij, koji se povezuje s funkcijom nadbubrežnih žlijezda. Citrusni sokovi, s druge strane, sadrže vitamin C koji je važan za imunosni sustav i opće zdravlje. Iako sastojci u adrenalnim koktelima pružaju određene zdravstvene koristi, nema dokaza da su ova pića korisna ili nužna za zdravlje nadbubrežnih žlijezda. Kao i većina trendova u području zdravlja i wellnessa, ideja o adrenalnom koktelu nije temeljena na znanstvenim dokazima, ali ima mnogo anegdotalnih potvrda osoba koje su ih koristile te su zadovoljne ishodom.
 

banana špinat avokado borovnica Možda te zanima... Umjesto sportskim napitcima, izgubljene elektrolite nakon treninga vratite ovim namirnicama Hrana
 

Ako osjećate da ste konstantno pod visokim stresom ili imate simptome koji se često povezuju sa zamorom nadbubrežnih žlijezda, poput nesanice, anksioznosti i loše tolerancije na hladnoću, ovakav koktel neće potpuno i čudesno izliječiti vaše simptome. Ovi i drugi simptomi mogu biti znak ozbiljnih medicinskih stanja poput hipotireoze i dijabetesa koji zahtijevaju medicinsku dijagnozu i pravilnu medicinsku skrb. Ako vaši simptomi nisu toliko intenzivni da ometaju svakodnevni život, no zamijetili ste da vam je opala razina energije ili da nemirno spavate, neće štetiti pripremiti si ovakav koktel, osim ako vam liječnik ne kaže drugačije.

Za zdrave ljude nema stvarnog rizika u konzumiranju ovakvog koktela. Većina sastojaka u receptima adrenalnih koktela je korisna za zdravlje, međutim to ne znači da morate uvrstiti adrenalne koktele u prehranu. Sve hranjive tvari koje se nalaze u adrenalnim koktelima možete dobiti prateći uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, izvorima proteina poput graha i ribe te zdravim mastima poput orašastih plodova i avokada.

Adrenalni kokteli sadrže mnogo kalija

Ako za pripremu koktela za nadbubrežne žlijezde koristite vinski prašak za pecivo ili kalijev tartarat, koktel će sadržavati nešto višu razinu kalija. To neće biti problem za zdrave osobe, no ako morate paziti na unos kalija ili primjerice imate problema s bubrezima, budite na oprezu. Ako svejedno želite pripremiti koktel za nadbubrežne žlijezde, jednostavno preskočite ovaj sastojak ili ga zamijenite običnom soli, također ako ju ne izbjegavate. 
 

Možda te zanima... Tri glavna simptoma povišenog kortizola i kako ga kontrolirati Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.