Zdravlje 13. ožujka 2024.

Simptomi koji ukazuju da uzimate previše magnezija

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Magnezij je esencijalni mineral koji je važan za stotine tjelesnih funkcija, uključujući rad mišića, kontrolu šećera u krvi i regulaciju krvnog tlaka. No, ponekad ne dobivamo dovoljno magnezija samo iz hrane pa bi dodaci prehrani mogli biti od pomoći ako nam nedostaje magnezija.

Međutim, dodaci prehrani često imaju prevelike doze magnezija, veće od onih koje biste inače dobili kroz hranu, tako da je rizik od predoziranja magnezijem ili hipermagnezijemije puno veći. Predoziranje magnezijem može uzrokovati blage nuspojave poput proljeva i grčeva u trbuhu, ali i one teže kao što su otežano disanje, nepravilni rada srca i smrt. Ipak, predoziranje magnezijem nije često piše Health

Koje količine magnezija su sigurne?

Budući da magnezij igra ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, važno ga je dovoljno unositi. Potreban nam je za pretvaranje hrane u energiju i stvaranje proteina. Ipak, ako ga ne unosite dovoljno hranom, može vam pomoći dodatak prehrani s magnezijem koji također može pomoći i kod migrena, zatvora, tjeskobe i spavanja

Količina magnezija koja vam je potrebna ovisi o vašoj dobi, spolu i jeste li trudni ili dojite. Preporučena dnevna doze magnezija odnosi se na ukupni unos magnezija iz hrane i dodataka prehrani, a iznosi:

  • Od rođenja do 6 mjeseci: 30 miligrama (mg)
  • 7-12 mjeseci: 75 mg
  • 1-3 godine: 80 mg
  • 4-8 godina: 130 mg
  • 9–13 godina: 240 mg
  • 14–18 godina: 410 mg za muškarce; 360 mg za žene; 400 mg za trudnice; 360 mg za dojilje
  • 19–30 godina: 400 mg za muškarce; 310 mg za žene; 350 mg za trudnice; 310 mg za dojilje
  • 31–50 godina: 420 mg za muškarce; 320 mg za žene; 360 mg za trudnice; 320 mg za dojilje
  • 51+ godina: 420 mg za muškarce; 320 mg za žene.
magnezij Možda te zanima... 10 uzroka manjka magnezija u tijelu i 10 znakova da i vama nedostaje Zdravlje

Kako spriječiti predoziranje magnezijem?

Kako biste spriječili predoziranje magnezijem, važno je da znate koje su dopuštene gornje granice dnevnog unosa za magnezij. Ovo se odnosi samo na dodatke magnezija, ne na hranu, i razlikuje se ovisno o vašoj dobi, piše Health:

  • Od rođenja do 12 mjeseci: nije utvrđeno
  • 1-3 godine: 65 mg
  • 4-8 godina: 110 mg
  • 9–18 godina: 350 mg
  • 19+ godina: 350 mg.

Simptomi predoziranja magnezijem

Mogu biti prilično ozbiljni zbog svih uloga koje magnezij ima u tijelu. Predoziranje magnezijem može dovesti do paralize mišića i ozbiljnih srčanih problema poput srčanog zastoja.

Raniji znakovi predoziranja magnezijem uključuju mučninu, vrtoglavicu, slabost i zbunjenost. Ako razina magnezija nastavi rasti, mogu se pojaviti simptomi poput usporenih refleksa, glavobolje, crvenila i zamagljenog vida.

Tko je u opasnosti od predoziranja magnezijem?

Predoziranje magnezijem zapravo nije tako često, ali određene skupine imaju veći rizik od predoziranja, uključujući:

  • Osobe s oštećenom funkcijom bubrega jer bubrezi pomažu u izlučivanju magnezija.
  • Osobe koje uzimaju dodatke magnezija (često za liječenje zatvora).
  • Osobe koje uzimaju određene lijekove poput antikolinergika ili opioida koji mogu povećati apsorpciju magnezija.
  • Trudnice s eklampsijom jer se visoke doze intravenskog magnezija obično koriste za sprječavanje napadaja eklampsije.

Ako uzimate dodatak magnezija ili imate oslabljenu funkciju bubrega i osjetite bilo kakve simptome predoziranja magnezijem, razgovarajte sa svojim liječnikom. Blago predoziranje magnezijem često ne uzrokuje simptome, pa ako ih imate, možda vaše razine magnezija ukazuju na umjereno predoziranje.

Isto tako, prije početka uzimanja dodatka s magnezijem, savjetujte se s liječnikom, osobito ako uzimate druge dodatke prehrani ili lijekove. 

Kako se dijagnosticira predoziranje magnezijem?

Za dijagnozu, potrebno je izvaditi krv. Normalne razine magnezija općenito su oko 1,8–2,3 mg/dL. Ozbiljnost predoziranja magnezijem kategorizirana je na sljedeći način:

  • Blago predoziranje: manje od 7 mg/dL
  • Umjereno predoziranje: 7–12 mg/dL
  • Teško predoziranje: više od 12 mg/dL.

Budući da provjera razine magnezija u krvi nije tako rutinska i simptomi predoziranja magnezijem nisu toliko jedinstveni, u početku se to stanje može zanemariti. Stoga dijagnoza često uključuje proces eliminacije drugih neuroloških i kardiorespiratornih stanja kao što su akutno zatajenje bubrega, hipotireoza i visoke razine kalija. 

Možda te zanima... Koji magnezij piti i kada? Hrana

Liječenje predoziranja magnezijem

Liječenje ovisi o težini predoziranja. Kod blagog predoziranja (i normalne funkcije bubrega) dovoljno je prestati uzimati bilo kakve dodatke s magnezijem kako bi tijelo izlučilo višak magnezija. 

No, teži slučajevi predoziranja možda će zahtijevati hospitalizaciju kako bi liječnik pratio rad srca i krvni tlak. U bolnici se intravenski primjenjuju kalcij i fiziološka otopina jer kalcij može pomoći u neutraliziranju učinka magnezija na srce i mišiće. U najozbiljnijim slučajevima predoziranja, možda će biti potrebni diuretici koji se daju intravenozno ili čak hemodijaliza kako bi se tijelo brže riješilo viška magnezija.

Kako spriječiti predoziranje magnezijem?

Ako imate normalnu funkciju bubrega, tada je uzimanje dodatka magnezija unutar preporučenih dnevnih doza vjerojatno sigurno i može čak koristiti vašem zdravlju. Ipak, svakako razgovarajte s liječnikom o sigurnoj dozi i koristite dodatak koji ima onoliko magnezija koliko vam je potrebno.

Ako ste pod velikim rizikom od predoziranja magnezijem, razgovarajte s liječnikom prije nego počnete uzimati dodatak magnezija kako biste bili sigurni da ga možete uzimati. Liječnik može češće provjeravati vaše razine magnezija ako sumnja da su abnormalne.

Ipak, najbolji način da povećate unos magnezija je konzumiranjem više hrane bogate magnezijem poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sjemenki. Ova hrana ima druge hranjive tvari poput antioksidansa i vlakana koje dodaci magnezija nemaju, a jedenje hrane bogate magnezijem ne predstavlja veliki rizik od predoziranja magnezijem.

umor Možda te zanima... Posljedice nedostatka magnezija i najbolji izvori Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.