Zdravlje Prirodno liječenje 05. prosinca 2016.

Spavanje na boku čuva pamćenje i čisti mozak od toksina

Spavanje_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

San doslovice čisti mozak, pokazala su istraživanja otprije nekoliko godina. Naime tijekom sna se može otvoriti takozvani glimfatički sustav, drenažni sustav mozga, što olakšava bolji protok moždane tekućine, a time i čišćenje toksina koji se u mozgu nakupljaju tijekom dana, navedeno je u istraživanju objavljenom u časopisu Science.

Stoga je san izuzetno važan, posebice u starijoj dobi, kad se brže nakuplja plak koji izaziva Alzheimerovu bolest. No, čini se, nije svejedno kako spavamo. Dvije pozicije koje treba izbjegavati su spavanje na leđima i na trbuhu jer ne dopuštaju kvalitetno otvaranje glimfatičkog sustava, piše Journal of Neuroscience. Upravo spavanje na boku, pokazale su snimke mozga napravljene MRI-om utječu na najkvalitetnije čišćenje mozga od toksina. Stoga, ako ti to nije uobičajena poza, pokušaj promijeniti navike spavanja.

Važan je i jastuk

Prevelik ili pretanak jastuk loše utječe na poziciju kralježenice dok spavamo. Glava bi trebala biti ravna u odnosu na leđa. Jastuk bi trebao biti debeo toliko da ispuni prostor između uha i ramena te tako zadrži glavu u pravilnoj poziciji, ističe dr. michael Breus.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.