Zdravlje 30. siječnja 2023.

Što liječnik s Harvarda jede svaki dan za prevenciju dijabetesa i raka?

Foto: Pexsels Mahunarke su hranjive i zdrave
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Liječnik je otkrio što jede svaki dan – ne samo kako bi ostao zdrav, već i kako bi spriječio nastanak kroničnih bolesti poput raka i dijabetesa.

William Li, liječnik interne medicine, za Health je otkrio što jede svaki dan – ne samo kako bi ostao zdrav, već i kako bi spriječio nastanak kroničnih bolesti poput raka i dijabetesa. Dvadeset godina karijere posvetio je upravo istraživanju i eksperimentiranju koje mu je pomoglo identificirati više od 200 namirnica koje pomažu našem imunološkom sustavu u borbi protiv bolesti poput raka, dijabetesa i demencije. Od jačanja mikrobioma do pomaganja tijelu da samo obnavlja zdrave stanice, ove namirnice zapamti te ih ubaci u svoju prehranu.

Doktor Li svjetski je poznati liječnik, znanstvenik, govornik i autor knjige "Eat to beat disease". Njegov revolucionarni rad i otkrića utjecali su na više od 70 bolesti, uključujući rak, dijabetes, sljepoću, bolesti srca i pretilost, a u nastavku te čeka jelovnik kojega se i sam pridržava.

Doručak

Doktor Li svako jutro započinje šalicom kave ili zelenim čajem jer aktiviraju imuno-sustav te potiču optimalno zdravlje. Naglašava kako posebno voli matcha zeleni čaj zbog njegove izuzetno koncentrirane antioksidativne moći. Također, svježe voće poput manga i borovnica, koje poslužuje uz zdjelu krepke zobene kaše bogate vlaknima sjajna je kombinacija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ručak

Doktor Li voli jednostavne recepte za ručak, stoga se često odlučuje za veliku lisnatu zelenu salatu, punu kelja, hranjivih sastojaka, špinata, rikole ili radiča.

Ručak je također izvrsno vrijeme za obrok koji će vas napuniti energijom, a odlična namirnica za to su mahunarke poput leće, slanutka i crnog graha. One su pune proteina, vlakana, željeza i mnoštvom drugih vitamina i minerala.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Popodnevni zalogaj

Vrijeme između ručka i večere idealno je za pojesti šaku orašastih plodova, a ovom poznatom doktoru s Harvarda osobno su najdraži orasi. Orasi su puni omega-3 masti, koje pojačavaju snagu mozga i imunološki sustav, a također su izvrstan izvor vitamina B i magnezija. Tamna čokolada dobra je ideja za popodnevni zalogaj kada ti treba nešto slatko, a najbolje su one napravljene od 70 ili više posto kakaa.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Večera

Riba je jedna od najboljih namirnica kada je u pitanju borba protiv bolesti. Poslužite je uz dodatak tjestenine od cjelovite pšenice, s umakom od rajčice bogatim antioksidantima i češnjevima češnjaka te s neizostavnim limunom.

Doktor Li vjeruje da su ugljikohidrati važan dio borbe protiv bolesti, ali važno je odabrati one prave! Cjelovite žitarice, voće, grah i kruh od kiselog tijesta pogodni su za crijeva.

Dijeta ovog doktora nešto je što osim što je zdravo, je i ukusno te smo sigurni da ćete i vi uživati u njoj ako se odlučite probati ju, prenosi Health!

Možda te zanima... 10 načina kako izgubiti kilograme bez puno truda Dijeta Možda te zanima... 9 kasnih noćnih zalogaja koje su odobrili nutricionisti Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.