Zdravlje Simptomi i pomoć 11. kolovoza 2019.

Svrbež u preponama: Zašto nastaje i kako ga se riješiti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj dosadni svrbež može jednako zahvatiti osobe koje obavljaju sjedeći uredski posao, kao i vrhunske sportaše. Uzrok crvenom, svrbljivom i nadraženom području prepona je gljivična infekcija (tinea cruris). Ali, uzrok može biti i gljivica karakteristična za atletsko stopalo (tinea pedis) koja se proširila na prepone.

Drugi uzroci su kvaščeve gljivice, bakterije ili jednostavno nadraženost kože: prepone su vruće, znojno područje na kojem se događa mnogo trenja, tako da su problemi s kožom na tom području gotovo neizbježni. Ako se pojave mjehuri na dijelu koji te svrbi ili ako ne nestanu nakon nekoliko tjedana samoliječenja, obrati se liječniku.

Možda imaš alergijsku reakciju na neki iritans u odjeći  (lateks u elastici na donjem rublju čest je alergen) ili na prašak za rublje koji upotrebljavaš. U rijetkim je slučajevima svrbež u području prepona povezan s ozbiljnim stanjima, poput dijabetesa ili raka.

Kako si pomoći?

  • Majčina dušica - natopi vatu u čaj od majčine dušice i stavi je na prepone. Majčina dušica sadrži timol, moćno sredstvo u borbi protiv gljivica. Za čaj, umiješaj dvije žlice svježe ili sušene majčine dušice u šalicu kipuće vode i ostavi da stoji 20 minuta. Ohladi i nanesi na prepone.
  • Đumbir - protiv gljivica dobar je i đumbir. Sadrži ukupno 23 protugljivična sastojka. Naribaj 30 g đumbirova korjena, umiješaj u šalicu kipuće vode i ostavi da stoji 20 minuta. Kad se ohladi nanesi čaj vatom.
  • Čajevac - ulje čajevca djeluje antiseptički na bacile i gljivice. Utrljaj tanak sloj ulja na kožu tri puta na dan i nastavi to činiti još dva tjedna nakon što svrbež prestane. Ako ti čisto ulje nadražuje kožu, najprije ga razrijedi: pomiješaj 10 kapljica s dvije žlice nevenove masti. Dobivenu smjesu namaži na područje koje te svrbi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dodatni savjeti

  • Nosi udobnu prozračnu odjeću jer uska odjeća zagrijava prepone što potiče svrbež.
  • Poslije svake aktivnosti mijenjaj mokru odjeću
  • Uvijek nosi čisto rublje i odjeću
  • Ako imaš atletsko stopalo, najprije obuj čarape, a potom odjeni donje rublje.
  • Nakon kupanja, osuši područje oko prepona sušilom za kosu postavljenim na najhladnije.
  • Kad obučeš donje rublje pospi prepone talkom ili dječjim puderom. Upit će vlagu i održati tvoju kožu suhom.
  • Ako imaš previše kilograma, bilo bi dobro skinuti koji jer se gljivice skupljaju u noborima kože zbog vlage i topline, što je pogodno za razvoj gljivica.

Savjeti su iz knjige "Rider's Digest 1000 kućnih lijekova", objavljene u izdanju Mozaik knjige.

Otkrij uzroke svrbeži i prištića na vlasištu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Shshshs

      Djeciji puder je najbolje rjesenje jer isusuje kozu i tjera gljivice. 7 dana ujutro i navece

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.