Zdravlje Zdravlje žena 11. kolovoza 2018.

Tange: Možda jesu praktične, ali povećavaju rizik od infekcije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tange jesu odlične za popravljanje vizualnog dojma, odnosno kada ne želiš da se ističu rubovi gaćica, međutim one mogu povećati rizik za tvoje zdravlje.

Vaginalne infekcije češće su ljeti jer gljivicama, bakterijama i virusima pogoduje vlažna i topla okolina kojoj smo ljeti izloženi, a tad je, osim toga, i češće rizično spolno ponašanje, govori nam ginekolog dr. Dario Majnarić. Iz istih su razloga u ovom dijelu godine češće i urinoinfekcije. Njima pogoduju i pojačano znojenje te dehidracija organizma.

"Usko donje rublje i odjeća, iako dobro i moderno izgleda u ljetnom periodu, ometa normalnu cirkulaciju zraka uz kožu te tako dolazi do pojačanog znojenja i zagrijavanja kože, ali i do trenja i iritacije kože, koja je onda podložnija infekcijama", kaže dr. Majnarić.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ukoliko si dobrog zdravlja, onda ne moraju biti opasne, no ukoliko već imaš infekciju, bilo da je riječ o urinarnoj ili vaginalnoj, puno teže ćeš se je riješiti ako nosiš tange.

Tanka traka koja ide straga vrlo lako može prenositi bakterije (poput E. coli) iz predjela anusa do intimnog područja ili mokraćnog mjehura.

"Od bakterija, tu su takozvane bakterijske vaginoze, infekcije ureaplazmom, mikoplazmom te klamidijom. Ne smijemo zaboraviti ni virusne infekcije, kao što je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), koja je najčešća spolna infekcija. Simptomi ginekološke infekcije su crvenilo, svrbež, iritacija te pojačan sekret iz rodnice često s promjenom konzistencije, mirisa i boje koja može postati žuta, siva, pa i zelena", objašnjava dr. Majnarić.

Kada su u pitanju hemoroidi, tange mogu pogoršati simptome koje su izazvali i to iritiranjem rektalnog područja.

Možda te zanima... Oprez preko ljeta - tange i mokri kupaći izazivaju infekcije Zdravlje Možda te zanima... Vaginalna gljivična infekcija: 6 najčešćih uzroka Zdravlje

Također, nošenje tangi tijekom mjesečnica povećava rizik od infekcija, ali ne i kod osoba koje nisu sklone infekcijama.

Najvažnija je stvar, ukoliko nosiš tange, da budu pamučne i da se peru što češće i na što većim temperaturama.

Nekoliko razloga zašto ne bi trebala nositi gaćice prema ginekolozima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.