Zdravlje Simptomi i pomoć 07. lipnja 2018.

Zašto se pojačano znojiš u području prepona i što učiniti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško da postoji žena koja ne trpi taj vlažni osjećaj oko svoje vagine tijekom vrućih ljetnih dana i pita se što da poduzme. Otkrivamo ti kako možeš riješiti ili bar umanjiti taj nelagodni osjećaj.

Zašto je znoj na "tom" području ponekad neugodnog mirisa?

"Znojenje je klima uređaj tvoga tijela koji omogućuje tijelu da se samo rashladi", kaže dr. Joyce Imahiyerobo-Ip, dermatologinja za Prevention.com.  Na određenim područjima tijela poput pazuha, prepuna i vlasišta nalazi se više znojnih žlijezda. "Većina žena se više znoji u vaginalnom području tijekom tjelovježbe i kada je vruće iako i stres može biti uzrok pojačanom znojenju", kaže dr. Imahiyerobo-Ip.

Vaginalno područje ima dvije vrste žlijezda znojnica, kaže dr. Suzanne Friedler, dermatologinja iz New Yorka i objašnjava: "Vagina je unutarnji dio tijela i ona se ne znoje, ali se znoji ono što je okružuje - vulva. Većina tijela je pokrivena ekrinim žlijezdama koji u ljudskom tijelu ima između 2 i 5 milijuna, a najviše ih je na donjem dijelu stopala i na dlanovima. Ta tekućina ili znoj najvećim dijelom sastoji se od vode i soli (natrijevog klorida), a sadrži i malu količinu elektrolita, odnosno tvari koje pomažu u regulaciji ravnoteže tekućina u organizmu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Apokrinih ili mirisnih žlijezda ima manje, a nalaze se oko bradavica, spolovila, čmara, pod pazuhom i na još nekim dijelovima kože. Apokrine žlijezde izlučuju znoj koji sadrži proteine i ugljikohidrate, a zbog djelovanja bakterija koje se nalaze na površini kože nastaje poznati neugodan miris."

Dermatologinja je objasnila da je znojenje, pa i ono oko vagine sasvim normalno, ali ako taj miris postane izrazito neugodan treba obratiti pažnju postoje li eventualno simptomi vaginalne infekcije...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života..

Nekoliko stvari koje ti mogu pomoći da smanjiš nelagodan osjećaj

  • Nosi donje rublje i hlače od prirodnih materijala - najbolji odabir je pamučno donje rublje, a nakon bavljenja sportom presvuci se čim prije kako bi smanjila mogućnost nastanak upale folikula dlake ili razvoj gljivične infekcije.
  • Skrati stidne dlake - ovo se pogotovo preporučuje tijekom ljetnih mjeseci i može značajno smanjiti znojenje jer se na dlakama mogu zadržavati mirisi za koje luče žlijezde, a i koža će lakše 'disati'. Ali, naravno frizura na Venerinom brežuljku je uvijek stvar osobnog izbora.
Možda te zanima... Stidne dlačice otkrivaju je li s tvojim hormonima sve u redu Zdravlje Donje rublje gaćice sive Možda te zanima... Što znači kada stidne dlake počnu sijedjeti? Zdravlje
  • Odaberi prikladan gel za pranje - najbolje onaj za njegu intimnog područja.
  • Ako stvari izmaknu kontroli - ako se zaista znojiš preko svake mjere na tom području, posjeti dermatologa jer on može propisati neke lijekove, a možeš razmisliti i o injekciji botoksa. Injekcija botoksa u problematično područje može spriječiti da ti se pojavljuju neželjene znojne mrlje i do šest mjeseci. Botoks je postao dio standardne terapije za osobe koje imaju problema s prekomjernim znojenjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.