Hrana 17. ožujka 2016.

Prehrana Sv. Patrika kao pojam zdravog

Patrik_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Širom svijeta iznimno se cijene namirnice poput ribe, žitarica i algi, a upravo je zaštitnik Irske Sveti Patrik, svetac čiji se dan slavi 17. ožujka, jeo takvu hranu koja danas slovi kao ''zdrava'' te je ujedno skupa. Sveti Patrik je živio u petom stoljeću, a prehrana je tada bila bogata plavom ribom kao što je losos te je sadržavala zob, alge, orahe i povrće. Kiselo i fermentirano mlijeko te sir također su bili popularni, ali su se meso, punomasni sirevi i maslac vrlo malo konzumirali

Povjesničarka prehrane Regina Sexton kaže kako u to vrijeme pretilost nikako nije bila problem te da je prehrana bila sezonska i umjerena. ''Tadašnje društvo je uvelike brinulo o prehrani, a iako nisu imali današnje mogućnosti čuvanja hrane jako dobro su brinuli o skladištenju namirnica koje su željeli očuvati za buduću konzumaciju '', tvrdi Sexton.

Knjige tadašnjih redovnika otkrivaju što je Sveti Patrik jeo

''Prehrana je bila bogata vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, fermentiranim mliječnim proizvodima, žitaricama niskog glikemijskog indeksa, proteinima, vitaminima i mineralima.'', navela je Sexton. Ujedno napominje kako su redovnici vodili knjige koje danas pokazuju da je Patrik najvjerojatnije jeo žitarice i mliječne proizvode poput kiselog mlijeka i raznih svježih i zrelih sireva.

Žitarice, najčešće zob i ječam, uz malo raženog brašna pšenice korišteni su u proizvodnji spljoštenog (beskvasnog) kruha. Povjesničarka navodi kako je Patrik, slavljen jer je proširio kršćanstvo i Irsku "oslobodio od zmija", jeo i druge kulinarske specijalitete poput guščjih jaja, meda, jabuka i potočarki, a od začina je koristio divlji češnjak.

Isprobaj ukusan i zdrav doručak od jabuka i sirutke!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.