Fitness 07. travnja 2016.

Insanity - trening s brzim rezultatima

Ludilog
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fitness klub Ludilo 9. travnja organizira program u sportskoj dvorani Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u Zagrebu na kojem će predstaviti Insanity način vježbanja te pomoći rekreativcima sa savjetima oko prehrane, važnosti unosa minerala, vitamina, proteina, masti, ugljikohidrata i vode te educirati rekreativce oko adekvatne obuće i odjeće. Svi su pozvani

Trening kojim se troši i do 1000 kalorija

Insanity je sve popularnija metoda vježbanja koja je vrlo intenzivna i u kratkom vremenu (oko dva mjeseca) donosi vidljive promijene na tijelu u obliku gubitka masnog tkiva i definiranja mišića. Vježba se u grupi i bez utega, oslanjajući se samo na težinu vlastitog tijela. Vježbe su brze i zahtjevne te jačaju sve dijelove tijela. Program je zasnovan na fitness metodi "treningu maksimalnih intervala": vježbe se izvode najjačom mogućom snagom u intervalima u trajanju od 3 minute, s pauzama između serija u trajanju od 30 sekundi. Prema navodima sa Insanity službenih stranica ovakvim načinom vježbanja može se potrošiti i do 1000 kcal u sat vremena. Insanity program se sastoji od osnovnih 10 vježbi. Svaka rutina traje između 30 i 60 minuta, a trening se izvodi 6 puta tjedno. U programu koji traje 60 dana, treninzi se izmjenjuju na tjednoj bazi, a rezultiraju smanjenjem viška kilograma, poboljšanom tjelesnom konstitucijom te unaprijeđenom općom formom. Budući da je program iznimno naporan često dolazi do ozljeda.

Prilagođeni trening koji umanjuje mogućnost ozljeda

"U Fitness klubu Ludilo preinačili smo originalni Insanity trening kako bi se on mogao raditi i dulje od dva mjeseca te kako bi se minimalizirao broj ozljeda", objašnjava Alem Ćatić, predsjednik neprofitne udruge Ludilo i nastavlja: "Izbacili smo negativne dijelove iz treninga, tako da gotovo nitko od naših 1200 članova nije imao ozbiljnije ozlijede. Ovaj trening unapređuje kvalitetu života, a mi polazimo od toga da rekreativcima nije potrebno 'nabrijavanje'. Kod nas treninzi nisu ekstremni, ali su teški i polaznicima se savjetuje da poštuju vlastite granice. Iako je Insanity osmišljen kao grupni trening za one koji ne vole skupno vježbanje omogućujemo i individualne satove. Posebni smo i po tome što kod nas ima 11 termina dnevno, tako da polaznici mogu odabrati vrijeme za trening u skladu sa svojim obavezama."

Ne dolazi se do platoa

Insanity trening u FK Ludilo traje od 38 do 54 minute, a većina članova dolazi na trening šest puta tjedno. Budući da se tijelo vrlo brzo navikne na određenu aktivnost, kako bi se napredak u gubitku kilograma i definiciji mišića nastavio potrebno je povećati vrijeme i intenzitet vježbanja. Kako je to s Insanity treningom pojašnjava Alem Ćatić:

"Kod ovog tipa treninga ne dolazi do platoa za razliku od primjerice trčanja ili vožnje bicikla gdje su uvijek isti mišići uključeni u pokret i da bi  napredak bio vidljiv mora se konstantno povećavati vrijeme i intenzitet treninga. Tijelo se ne navikava na Insanity jer se rade različite kombinacije deset osnovnih vježbi. Također pazimo i da se po danima treninzi razlikuju i to je još jedan razlog zbog kojeg se tijelo ne može naviknuti. Svaki trening se sastoji od  početnog istezanja, glavnog dijela treninga i završnog istezanja, a svi ti elementi su bitni kako ne bi došlo do ozljeda."

Prvi rezultati za tri tjedna

Ćatić kaže da je brzina napretka individualna i različita kod žena i muškaraca. "Većina žena već nakon tri tjedan primjećuje pozitivnu promjenu, osobito ako prilagode prehranu, jer se događa da se tijelo pokrene i počne gubiti vodu pa i cijela figura odmah bolje izgleda. Često se događa da se klijentice između prvog i drugog mjeseca vježbanja žale da im se povećala masa, ali događa se to da mišići rastu, a masno tkivo se još nije istopilo pa je takav ukupni dojam. Međutim, već treći mjesec dolazi do značajnijeg smanjenja masnog tkiva, a mišići postižu svoj optimalni obujam. Potrebno je uvesti red u prehranu jer samo vježbanjem se ne mogu postići zadovoljavajući rezultati", objašnjava Ćatić.

Dojmovi polaznica

"Vježbam Insanity dvije godine šest dana u tjednu i od prve sam se zaljubila u ovaj trening. Jako sam zadovoljna s postignutim rezultatima, a prvi napredak na svom tijelu vidjela sam nakon mjesec dana vježbanja. Prije sam imala problema s kilogramima koje sada držim pod nadzorom. Trening mi je postao dio svakodnevice i rutina koju bez problema uklapam u svoj raspored", ispričala je Ivana Matijačić.

"Insanity vježbam godinu dana, a za njega sam se odlučila nakon što sam prestala trenirati plivanje. Nisam mislila da ću se tako dugo zadržati na jednoj vrsti vježbanja, ali sviđa mi se osjećaj  moći i snage koji imam nakon treninga tako da sam i dalje tu. Nisam imala problema s viškom kilograma, ali sam dobila puno na formi i lijepo su mi se oblikovale ruke i trbuh. Iako želim trenirati šest puta tjedno, uglavnom uspijevam odraditi četiri treninga", objasnila je Danica Bandur.

  • Insanity Live 9.4.2016.
  • Mjesto održavanja: Sportska dvorana Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, Vukovarska 269B, Zagreb
  • Vrijeme održavanja: 17:30 do 21:30
  • Raspored treninga: 18:00, 19:00, 20:00

Doznaj više o Fitness centru Ludilo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.