Psiha i seks 25. travnja 2016.

Poziv za buđenje - kriza u dugoj vezi

Shutterstock_164329655
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako povlačiš mudre, strateške poteze i ako se naoružaš strpljenjem, kriza u dugoj vezi može se prevladati. Štoviše, nakon ponovnog otkrivanja partnerovih vrijednosti i inicijalnog razloga zajedništva, emocije su jače. Zapravo, poslije uspješno prebrođene bure, mnogi parovi osjećaju još veću bliskost i sreću

Bez naglih odluka

Ključna stvar je u tome da oboje spoznaju svoje stvarne želje i da ih artikuliraju kroz razgovor i djela. Bračni savjetnici parovima u krizi obično preporučuju da pričekaju bar godinu dana prije donošenja konačne odluke o daljnjoj sudbini veze. To vrijeme treba se utrošiti na analizu onoga što partneri osjećaju da im nedostaje u životu, a što bi im donijelo ispunjenje. U ovom procesu mogu pomoći nove aktivnosti i interesi.

Neophodno je da se jasno utvrdi je li osoba nezadovoljna vezom ili sobom. Druga osoba ne može biti izvor sreće – ovaj osjećaj stvaramo mi sami. Također, izuzetno je važno da partner bude upućen u proces kroz koji prolazi njegova druga polovica, kao i zbog čega to radi.

Promijeni način obraćanja

Informiranost je posebno važna za muškarce, jer oni moraju znati točno gdje se nalaze, a nisu baš vješti u nagađanju. Promjene u osobnom životu trebaju se provoditi sitnim koracima i nikako ih ne treba uvoditi uz prebacivanje krivnje na partnera (što žene često čine). Umjesto tipične rečenice: "Dosadan si, nikad ništa ne želiš raditi za vikend osim izležavati se", reci: "Više se ne radujem vikendima jer su uvijek isti. Voljela bih da češće zajedno izlazimo."

Uz pravi pristup, rješavanje krize u vezi može poboljšati i vaš ljubavni i osobni život. Nakon niza godina u modulu opstanka, sada imaš više vremena, energije i prostora za osvrtanje i preispitivanje. Sad je pravi trenutak da se osluhnu potrebe i želje za vlastitim ostvarenjem.

Nauči odabrati partnera prema mirisu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.