Dijeta Dijete A-Ž 23. srpnja 2016.

Uzroci nadutog trbuha i kako ga se riješiti

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nadutost trbuha ljeti itekako može pokvariti raspoloženje i uzrokovati nelagodu na plaži. Ako želiš ravan trbuh, trebaš paziti na umjeren unos soli, izbjegavati gazirana pića i unositi više vlakana u prehrani

Najčešći uzrok nadutog trbuha su plinovi koji se stvaraju u crijevima, a dobra vijest je da se nastanak ove pojave može ublažiti i izbjeći. Premalo vlakana u prehrani i tekućine te niska razina tjelesne aktivnosti dovode do konstipacije koja uzrokuje nadutost.

Krivac može biti i skrivena sol

Ljeti se više znojiš i gubiš sol koju je potrebno nadoknaditi hranom, a ako želiš ravan trbuh trebaš paziti da ipak ne pretjeraš s njezinim unosom. Sol uzrokuje zadržavanje vode u organizmu što pridonosi osjećaju napuhnutosti. Mnogo namirnica sadrži skrivenu sol koja predstavlja značajan izvor soli u prehrani, a to su primjerice juhe iz vrećice, paštete, slane grickalice itd.

Pomaže ohlađeni čaj od mente

Kod prekomjernog unosa gaziranih pića može se dogoditi da zrak ostane zarobljen u crijevima pa stoga izbjegavaj gazirane napitke, mineralnu vodu i pivo, a umjesto njih pij ohlađeni čaj od mente koji umiruje probavu i smanjuje nadutost u crijevima. 

Jedi ananas, đumbir, jogurt i peršin

Znanstvena istraživanja su pokazala kako unos probiotika regulira probavu i smanjuje pojavu nastanka plinova u crijevima stoga se ovo ljeto oboružaj probiotičkim jogurtima ili probioticima u obliku dodatka prehrani. Ostale namirnice za koje se pokazalo da povoljno djeluju kod nadutosti su primjerice egzotično voće poput ananasa i papaje koje sadrži probavne enzime što olakšavaju probavu. Đumbir, kim i peršin su također dobri saveznici u borbi protiv vjetrova u crijevima.

Saznaj koje namirnice pomažu u borbi protiv nadutosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.