Fitness 08. veljače 2024.

Jogging ili hodanje: Što odabrati za dugoročno najbolje rezultate?

Foto: Unsplash+ Joggingom možete sagorjeti više kalorija nego hodanjem
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hodanje i jogging vrlo su popularne aktivnosti kada je u pitanju mršavljenje, no što je bolje?

Osim odlaska u teretanu, hodanje i trčanje uobičajeni su načini održavanja forme. Tu je i jogging koji ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući regulaciju težine. Iako se pojmovi jogging i trčanje često koriste kao sinonimi, razlika leži u tempu. Jogging podrazumijeva kretanje sporim i ravnomjernim tempom, obično brzinom malo većom od šest km na sat. Ako idete puno brže od toga, onda trčite. Ako je tempo manji od spomenutog, onda hodate piše Healthshots.

Hodanjem možete podići razinu svoje energije, a općenito je dobro za cjelokupno zdravlje. Također je utvrđeno da hodanje ima pozitivne učinke na sagorijevanje masti i smanjenje opsega struka kod pretilih žena, prema studiji objavljenoj u Journal of Exercise Nutrition and Biochemistry. Ipak, ako želite nešto izazovnije, isprobajte jogging.

Što je jogging?

Jogging je oblik kardiovaskularne aktivnosti koji zahtijeva lagano trčanje ujednačenim tempom. Povezan je sa smanjenim rizicima smrti od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti, prema studiji objavljenoj u Journal of the American College of Cardiology. Neke od prednosti jogginga:

  • Pomaže u sagorijevanju dodatnih kalorija i konzumiranju manje kalorija što je korisno za gubitak težine.
  • Idealan je za osobe s povišenim kolesterolom i astmom koja onemogućuje izvođenje vježbi visokog intenziteta.
  • Pomaže u oslobađanju stresa i tjeskobe tako što poboljšava cirkulaciju i proizvodnju hormona endorfina (jedan od hormona sreće).
  • Redovito joggiranje može pomoći u jačanju mišića jezgre (core) i donjeg dijela tijela.
  • Dobra je opcija za osobe koje nemaju puno vremena za vježbanje i koje žele poboljšati svoju izdržljivost.
Možda te zanima... Jedna vježba s bučicama za jačanje svih velikih mišića tijela Fitness

Je li jogging bolji od hodanja za mršavljenje?

Kada je riječ o mršavljenju, radi se o sagorijevanju kalorija. Trener i nutricionist Kushal Singh za Healthshots kaže da što je osoba teža, to više kalorija sagorijeva joggiranjem ili hodanjem. Ukoliko joggirate 30 minuta, možete sagorjeti između 280 i 520 kalorija, ovisno o vašoj težini i tempu kojim joggirate. Tako primjerice osoba od oko 68 kilograma, može joggiranjem umjerenim tempom sagorjeti 350 kalorija u 30 minuta, a hodanjem umjerenim tempom će sagorjeti 118 kalorija. 

Obje ove tjelesne aktivnosti mogu pridonijeti gubitku kilograma sve dok je vaš kalorijski unos manji od kalorijske potrošnje. Ukoliko osoba od 68 kilograma na jogging ili hodanje doda još i jedan sat treninga visokog intenziteta (npr. kružni trening kojim može sagorjeti 756 kalorija u jednom satu), sagorjeti će između 874 i 1106 kalorija. 

Prednosti hodanja

Hodanje je izvrsna opcija za nekoga tko tek započinje svoju fitness rutinu, ima nižu razinu kondicije ili se teško kreće. Osim toga, hodanje je vježba niskog intenziteta, što znači da će biti blaža za vaše zglobove. Hodanje umjerenim tempom, kao i trčanje brzim tempom, prema istraživanju može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, dijabetesa i bolesti srca. 

Može također poboljšati vaše raspoloženje, a prema jednom istraživanju samo 12 minuta hodanja može poboljšati snagu, pažnju i samopouzdanje. Hodanje prirodom može smanjiti razmišljanje o negativnim iskustvima te stres. Uz to, kod hodanja postoji manji rizik od ozljeda i sigurna je opcija ako se oporavljate od ozljede.

Brojanje kalorija Možda te zanima... Kalorijski deficit, što je i kako ga postići? Dijeta

Savjeti za jogging i hodanje

Ako imate neko zdravstveno stanje, posavjetujte se s liječnikom prije nego što počnete joggirati ili hodati kako biste smršavjeli. Držite se ovih nekoliko savjeta:

  • Bilo da se radi o šetnji ili joggingu, uvijek započnite sporim tempom s ciljem poboljšanja razine kondicije.
  • Pokušajte hodati po ravnoj površini umjesto po povišenoj kako biste smanjili utjecaj na zglobove.
  • Koristite odgovarajuće tenisice za trčanje kako biste izbjegli bilo kakvu nelagodu, posebno kada su u pitanju stopala.
  • Dobro se hidrirajte prije i poslije aktivnosti. Međutim, možete pijuckati vodu tijekom aktivnosti ako ste žedni.
Možda te zanima... Trčanje unatrag aktivira mišiće stražnjice i sigurnije je za koljena Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.