Fitness 12. veljače 2024.

Kako vježbati ujutro, ako niste jutarnji tip?

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jutarnje vježbanje zvuči sjajno u teoriji, ali je malo manje privlačna kada se oglasi alarm prije nego što sunce izađe.

Jutarnja vježba posebno je teška kada je krevet toliko udoban i znate da imate puno obaveza taj dan. Ipak, ako imate mogućnost odraditi trening ujutro prije svih svakodnevnih obaveza, iskoristite tu priliku jer bi vaše općenito raspoloženje kroz dan moglo biti bolje. No, lakše je reći nego napraviti i pretvoriti jutarnji trening u redovitu naviku, ali uz nekoliko trikova to lakše možete ostvariti.

Imajte dosljedno vrijeme buđenja

Kako biste ustali iz kreveta bez da se osjećate poput zombija, držite se dosljednog vremena buđenja. Ovo se odnosi na sve dane u tjednu, uključujući i one kada ćete vježbati ujutro. "Ako se držite dosljednog vremena buđenja, vaš će mozak s vremenom shvatiti da tada počinje vaš dan tako da vaše tijelo možete napraviti sve što treba", objašnjava za Self neurolog William Christopher Winter. Kao rezultat toga, trebali biste se osjećati budnijima čak i kad je rano. 

Shvatite to kao izazov te se u nekoliko tjedana pokušajte buditi u isto vrijeme svaki dan, uključujući i vikende. Nakon što se vaše tijelo privikne na zadani raspored buđenja, možda ćete imati malo slobodniji raspored te se tu i tamo probuditi sat vremena kasnije. Samo se pokušajte držati svog redovnog rasporeda većinu vremena, pogotovo ako želite dosljedno obavljati jutarnji trening.

Možda te zanima... Je li rano buđenje dobro za zdravlje? Trend je buditi se u zoru Zdravlje

Večer prije pripremite malu poslasticu za sebe

Odaberite kavu, neko drugo piće ili lagani međuobrok prije vježbanja koji će vam pomoći da trznete iz sna i "namamite" na jutarnji trening. 

Upalite svjetla čim se probudite

Na vaš cirkadijalni ritma najviše utječe svjetlost što vašem mozgu šalje signale da je vrijeme da se probudite i ustanete iz kreveta. Stoga odmah nakon buđenja podignite rolete ili razgrnite zavjese jer je prirodno svjetlo najbolje. No, profesorica neurologije na Sveučilištu Michigan Anita Shelgikar kaže da se svjetlu možete izložiti i paljenjem svjetla u svom domu, posebno zimi kada je u ranim jutarnjim satima vani još uvijek mrak. 

Vježbajte s prijateljem

Jutarnji treninzi puno su zabavniji i lakši ako ih iskoristite za druženje s prijateljem. To je nešto čemu se možete radovati pa se pokušajte dogovoriti s prijateljem da ide na jutarnje treninge s vama. Tako se zajedno možete držati rutine, podržavati jedan drugog u ciljevima te stvoriti pozitivne asocijacije na tjelovježbu kako bi ona postala navika. 

Ako nitko od vaših prijatelja nije voljan vježbati tako rano, uvijek možete ići na jutarnje grupne treninge kako biste pronašli osjećaj prijateljstva i odgovornosti. 

Možda te zanima... Hrvatski treneri otkrivaju najpopularnije treninge u 2023. i najavljuju trendove za 2024. Fitness

Olakšajte jutro uz opuštajuću rutinu

To može biti ispijanje kave uz gledanje kraće omiljene serije ili igranje s kućnim ljubimcem. Odaberite neku aktivnost koja vas opušta i s njom započnite jutro prije nego odete na trening. Možda ćete se morati probuditi nekoliko minuta ranije, ali ako znate da vas prije treninga čeka opuštajuća rutina, bit će vam lakše ustati iz kreveta i pridržavati se jutarnjih treninga.

Budite realistični

Ako je sama pomisao na jednosatni jutarnji trening zastrašujuća, radije isplanirajte kraće treninge koji se uklapaju u vaš svakodnevni raspored. Čak i kratki treninzi mogu pružiti nevjerojatne fizičke i mentalne dobrobiti poput 30 minuta HIIT treninga ili 20 minuta treninga za cijelo tijelo. I dalje ćete naporno vježbati, ali bez žrtvovanja svog dragocjenog jutarnjeg vremena. To može značiti i da ćete moći ustati u 6:30 umjesto u 6, a to puno znači. 

Za trening odaberite udobnu odjeću

Umjesto da obučete pripijenu odjeću za jutarnji trening, odaberite radije široku trenirku u kojoj se osjećate opušteno. Samo zato što svi nose uske tajice, ne znači da morate i vi. Ako obučete neku vama udobnu odjeću, lakše ćete odraditi jutarnji trening. 

trening Možda te zanima... Tjedni raspored vježbanja: Snaga, kardio i dani odmora Fitness

Ako možete, angažirajte osobnog trenera

Iako će treninzi s osobnim trenerom možda biti skuplji nego mjesečna članarina, to vas može potaknuti da ne preskočite trening jer ste već uložili novac. Osim toga, trener će vam pokazati kako pravilno morate izvoditi vježbe i može vas motivirati da ostvarite svoje ciljeve pa će vam teže biti odustati od jutarnjeg treninga.

Počastite se ukusnim obrokom ili međuobrokom nakon treninga

Znajući da vas na kraju treninga čeka zadovoljavajući i poseban obrok može vam dati poticaj da odradite jutarnji trening, a to može biti bilo što, od ukusnog smoothieja do kajgane. Bonus je ako obrok možete kupiti po povratku iz teretane i počastiti se nečime što inače ne jedete često. 

Možda te zanima... Trening dva puta dnevno: Savjeti za početnike, prednosti i nedostaci Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.