Fitness Vježbe za mršavljenje 13. veljače 2017.

Otkrivena tajna vitkosti Talijana - passeggiata

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na spomen Italije, većini prvo padnu na pamet tjestenine, pizza i lazanje. Da bi ostali vitki nakon takvih obroka, Talijani su osmislili passeggiate - kratke šetnje nakon ručka i večer, koje su postale ključ dobrog raspoloženja i održavanja vitkosti.

Sam naziv passeggiata u prijevodu znači "kratka šetnja" i njihovo je trajanje obično ograničeno na petnaestak minuta. Nekoliko puta dnevno Talijani odlaze na ove kratke šetnje, obično nakon obroka.

Pola sata hodanja tjera stres

Cilj passeggiate nije što veća potrošnja kalorija i nitko za njezino vrijeme ne uključuje pedometar. Umjesto toga, vidjet ćete ljude koji nasmijani uživaju u zrakama sunca i veselo čavrljaju sa susjedima ili prijateljima.

Kretanje u prirodi hodanje | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Šetnjom protiv nakupljanja kilograma

Prema nedavno objavljenjoj knjizi The fat cell solution, ako želiš pripremiti teren za gubitak težine, kreni u passeggiate. Osim za gubitak težine, mogu biti korisne i za razne zdravstvene probleme.

Magazin Diabetes care je nedavno proveo studiju na osobama starije životne dobi, koje spadaju u rizičnu skupinu za razvoj dijabetesa. Dokazali su da 3 kratke šetnje dnevno nakon obroka mogu pomoći regulirati razinu šećera u krvi narednih 24 sata.

Šetnja jača kreativnost

Također, tri petnaestominutne šetnje su se pokazale jednako učinkovite kao i jedna dulja, primjerice u trajanju od 45 minuta. Uz to, odlasci u kraće šetnje mogu biti dobar razlog da bar na kratko ustaneš od radnog stola i oslobodiš se dijela stresa.

Prednosti večernjih šetnji

Ako se odlučiš za passeggiatu u večernjim satima, lagana fizička aktivnost i smiraj dana pomoći će ti da lakše zaspiš i kvalitetnije spavaš. Također, ovo je najjednostavniji način da ubrzaš metabolizam, reguliraš razinu šećera u krvi nakon obroka i potakneš rad probave, a pritom ni nemaš osjećaj da vježbaš.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ne znaš kako bi krenula? Za početak, umjesto da nakon večer sjedneš pred televizor, odi u šetnju. Nakon par tjedana, kad ti to već postane rutina, ubaci još jednu tijekom poslijepodneva, najbolje nakon ručka. Ako uz to još i vježbaš, tim bolje.

Bez obzira na to želiš li smršavjeti ili si već u odličnoj formi, iskoristi ove kratke šetnje za opuštanje i odmak od svakodnevnog stresa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.