Fitness Vježbe za mršavljenje 10. kolovoza 2022.

Svakodnevno hodanje jača tvoje srce, kosti i mišiće i diže samopouzdanje!

Foto: shutterstock "Hot girl" šetnja uključuje slušanje glazbe i razmišljanje o ciljevima i stvarima na kojima si zahvalna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kreatorica trenda "Hot girl walk" Mia Lind preporučuje malo drugačiju šetnju koja uključuje glazbu, ali i razmišljanje o vlastitim ciljevima, postignućima i stvarima na kojima si zahvalna. Ovaj trend je postao toliko popularan da hashtag #hotgirlwalk trenutno ima preko 340 milijuna pregleda.

Odlazak u dugu šetnju dok slušaš muziku nije neki novi revolucionarni fenomen, ali ova vrsta šetnje i njezina potencijalna svrha dobila je potpuno novo značenje zahvaljujući novom TikTok trendu - "Hot girl walk". Šetnju je redefinirala korisnica TikToka po imenu Mia Lind koja je još za vrijeme lockdowna tijekom pandemije odlučila uvesti dnevnu šetnju u svoju rutinu. Mia je osmislila određenu verziju šetnje koje se držala i koja se pokazala korisnom za nju. Podijelila je detalje na TikTok-u zbog čega su njezine šetnje postale globalni fenomen.

Poznato je da je hodanje izvrsna vježba unatoč činjenici da nije previše intenzivna pa mnogi stručnjaci podržavaju ovaj trend. Osobna trenerica Rachel Trotta kaže za Well and Good da je hodanje često podcijenjen oblik vježbanja i da se ne moraš iscrpiti kako bi odradila dobar trening. 

Što je točno "Hot girl walk"?

Kao što je Mia objasnila u svom TikToku, "hot girl" šetnja nešto je duža od 6 kilometara ili oko 10 tisuća koraka, a uključuje slušanje inspirativnog podcasta ili motivirajuće glazbe. Ali ova šetnja je drugačija jer, dok hodaš, moraš razmišljati samo o tri stvari - na čemu si zahvalna, svojim ciljevima i koliko si posebna. Jednostavno, zar ne? Nema posebnih pokreta, niti fizičkih ciljeva koje trebaš postići, već je bitno tvoje mentalno stanje.

"Mnogi ljudi misle da je "Hot girl walk" namijenjena za mršavljenje, ali nije tako. Najveće transformacije su one koje počnu iznutra", objasnila je Mia. Ona nije u krivu, a ova vrsta tjelovježbe na otvorenom u kombinaciji s pozitivnim razmišljanjem, apsolutno bi ti mogla pomoći da budeš pozitivnija, osjećaš se bolje i čak manje zabrinuta zbog stvari koje ti se događaju u životu. Hodanje samo po sebi također može biti odlično za fizičko zdravlje. Evo četiri prednosti "Hot girl" šetnje koje ističu stručnjaci. 

Možda te zanima... Zabavna vježba na traci za trčanje osvojila je društvene mreže, saznaj kako se radi Fitness

Dobra je za mentalno i fizičko zdravlje

Hodanje može poboljšati tvoje mentalno i fizičko zdravlje u različitim aspektima. "Poboljšava sve, od inzulinske osjetljivosti, mentalnog zdravlja do oporavka od vježbanja", kaže Trotta. Prema Klinici Mayo, hodanje može poboljšati tvoju kardiovaskularnu kondiciju, ojačati tvoje kosti i mišiće, poboljšati ravnotežu, ojačati tvoj imunološki sustav i još mnogo toga.

Što se tiče mentalnog zdravlja, najbolje je prošetati na otvorenom. “Osim očitih dobrobiti za mentalno zdravlje koje tjelovježba može pružiti, kao što je smanjenje simptoma tjeskobe, depresije i stresa, boravak vani također može imati pozitivan učinak na san, pamćenje, planiranje i samopouzdanje,” kaže psihologinja CJ Bathgate za Well and Good. Objašnjava da sunčeva svjetlost regulira cirkadijalni ritam ili unutarnji "tjelesni sat", zbog kojeg se osjećaš pospano ili budno. Također šalje informacije tvom tijelu da smanji proizvodnju melatonina, hormona zbog kojeg se osjećaš pospano pa ti jutarnja šetnja može pomoći da se razbudiš.

Šetnje u drugo doba dana također su korisne. "Hodanje rano tijekom dana može potaknuti razvoj energije, popodnevno hodanje može biti sjajno 'resetiranje' od nečega što se dogodilo tijekom jutra, a večernje hodanje može pomoći u opuštanju, posebno kada slušaš glazbu ili podcast,” kaže Bathgate. A razmišljanje i zahvalnost tijekom šetnje mogu ti pomoći u planiranju i postizanju ciljeva, a usput te dovode i u meditativno stanje. Znanstveno govoreći, hodanje proizvodi kemikalije koje u tvom mozgu stvaraju dobro raspoloženje. "Hodanje je jedan od najboljih načina za smanjenje stresa jer oslobađa endorfine. To je zapravo prirodni lijek protiv bolova”, kaže terapeutkinja Laurie Groh. 

@exactlyliketheothergirls Reply to @666mjcksn666 follow to stay on non-toxic tik tok! There are a lot of new friends so this needed a redo #hotgirlwalk #fitness ♬ original sound - Mia

Pristupačnije je od drugih oblika vježbanja

Ako voliš vježbati, ali ponekad nemaš motivaciju za to, nisi sama. Pomisao da moraš otići u teretanu i vježbati pred drugim ljudima ili trčati i dizati utege jednostavno te ne motiviraju.  Ali ideja da samo odeš prošetati slušajući dobru glazbu malo je lakše prihvatiti. "Ova vrsta šetnje daje ljudima pravo ohrabrenje da se kreću bez postavljanja nerealno visokih standarda za ono što vježbanje podrazumijeva”, kaže Trotta.

Za ljude koji imaju bolove ili kronične bolesti, hodanje može biti lakša vrsta vježbe. Studija objavljena u Musculoskeletal Science and Practice pokazale je da se nekim ljudima hodanje čak može preporučiti za smanjenje bolova u križima. Hodanje također može pomoći ljudima sa sindromom iritabilnih crijeva.

Dobra je praksa za zdravu njegu o sebi

Iako je vježbanje jedna od vještina pomoću koje se možeš suočiti s problemima, nije jedina i glavna, ali hodanje je obično pozitivno sredstvo za njegu o sebi. "Malo se odmoriti od posla i baviti se nečim ugodnim izvrstan je način da se posvetiš brizi o sebi, a može čak proizvesti 'a-ha!' trenutke, u kojima se rješenja za inače nezgodne situacije prirodno pojavljuju jer se izvlačiš iz krize u opuštenije stanje bez prosuđivanja”, objašnjava Bathgate. 

Možda te zanima... Zašto je važno napraviti 10.000 koraka dnevno? Fitness

Uključuje nekoliko dobrih navika koje možeš raditi dosljedno

Trenerica Trotta također voli što "hot girl" šetnja kombinira više zdravih navika.Mislim da je genijalnost trenda u tome što ljudima daje nešto na što se mogu usredotočiti, poput vesele glazbe i pozitivnog razmišljanja o ciljevima”, kaže ona. Napominje da ovime koristiš strategiju "uparivanja navika" ili čak "nagomilavanja navika". Umjesto da se na tjelovježbu gleda kao na nešto što se radi izvan konteksta, koncept "hot girl" šetnje omogućuje da tjelovježba bude pristupačna aktivnost koja je ugodna za tvoj um zbog čega ovu naviku možeš dosljedno raditi. 

Kako "hot girl walk" možeš prilagoditi svojim potrebama?

Ako ti ideja o šetnji dugoj šest kilometara zvuči previše, to je sasvim normalno. I kraće šetnje mogu dobro poslužiti. Ovaj trend uvijek možeš prilagoditi sebi, a trenerica Trotta preporučuje hodanje barem 30 minuta dnevno. Ovisno o tvom rasporedu, fizičkim sposobnostima i ostalim čimbenicima, ako započneš polako, možda ćeš to moći činiti dosljednije i uživati ​​u tome, što je u konačnici najvažnije. 

Tijekom svojih šetnji također možeš razmišljati o čemu god hoćeš. Možeš i samo slušati podcast ili audio knjigu ili pak nazvati prijateljicu, a ako hodaš na traci za trčanje Trotta dodaje da možeš gledati i videe. Ključno je da ova aktivnost bude ugodna i za zbog toga želiš šetati češće. Terapeutkinja Groh napominje da nema ništa loše u poduzimanju manjih koraka

"Možeš započeti s ciljem da samo hodaš nekoliko minuta ili ako ti je i to previše, za početak tvoj cilj može biti da samo obučeš tenisice", kaže Groh. 

Možda te zanima... Hodanje u vodi: Jača mišiće bez opterećenja na zglobove Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.