Fitness 18. listopada 2023.

Trebate li prekinuti s vježbanjem kada vam se mišići počnu tresti?

plank
Foto: Unsplash Plank
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naprezanje tijekom vježbanja rijetko kad je dobra stvar, a ako vam se pritom počnu tresti i mišići, možda ste postigli svoj maksimum. Iako mnogi drhtanje mišića smatraju jednostavnim znakom da nisu u formi, to ne mora biti jedini razlog.

Drhtanje mišića tijekom vježbanja može imati dva moguća uzroka. Prema fiziologu Matthewu Accetti, uzrok može biti da je došlo do zamora mišića ili jer pokušavate učiniti nešto na što mišići nisu navikli, poput novog pokreta ili dizanja veće težine. U oba slučaja, drhtanje je znak da vaš živčani sustav pokušava regrutirati više mišićnih vlakana kako bi obavio posao piše Wellandgood

"Kako se mišićna vlakna zamaraju tijekom vježbanja, vaše ih tijelo mora više stimulirati, za što je potrebno više motoričkih neurona da bi se pokrenuli. Impulsi koji putuju kroz živčani sustav i do neuromuskularnih spojeva za obavljanje aktivnosti su ono što uzrokuje trzanje i drhtanje mišića", objašnjava Accetta. 

Pritom vam tijelo šalje signale da se mišić umara. Osim toga, mogli biste se tresti ako ne angažirate prave mišiće koje bi određene vježbe trebale aktivirati pa vaše tijelo to pokušava kompenzirati aktiviranjem drugih mišića, što može uzrokovati drhtanje pa čak i grčeve. 

Možda te zanima... 10 mitova o vježbanju: Savjeti koji ne funkcioniraju Fitness

Znači li to da trebate prestati raditi vježbu?

Ako vam se mišići tresu tijekom vježbanja, ne znači nužno da bisteu potpunosti trebali prestati vježbati, ali svakako nemojte ignorirati tu pojavu. Prema Accetiu, drhtanje mišića shvatite kao žuto svjetlo, odnosno da usporite i napravite pauzu. Ako to ignorirate, možete se ozlijediti. No, ako osjetite potpunu iscrpljenost i umor, to je znak da zaista trebate prestati. 

Ukoliko nastavite s vježbom, posljedice mogu biti fizičke i psihičke. "Ako nastavimo vježbati dok se tresemo, možemo uzrokovati prekomjerno naprezanje i oštećenje mišićnih vlakana ili produljenu bol. Prekomjerno naprezanje i oštećenje mišićnih vlakana mogu dovesti do istegnuća zglobova i istegnuća mišića ako nema odgovarajućeg vremena oporavka između vježbi ili ponavljanja", dodao je Accetta za Wellandgood. Ta dugotrajna bol mogla bi vas spriječiti da više vježbate pa ako jedan dan dajete više nego što biste trebali, možda ćete drugi dan oklijevati da se vratite treningu.

U trenutku kada vam se mišići počnu tresti, možda biste trebali raditi neku manje napornu vježbu. Na primjer, ako se tresete tijekom svog barre treninga u pliéu s podignutim petama, razmislite o tome da spustite pete ili se podignete malo više kako vam koljena ne bi bila tako duboko savijena. Vježbu vjerojatno možete ponoviti još par puta, a zatim se odmorite. 

Možda te zanima... Znakovi koji ukazuju da ste intolerantni na vježbanje Fitness

Još neki mogući razlozi

  • Neadekvatan san

Ako krećete na kardio trening ili trening snage i osjećate se letargično ili se niste dovoljno naspavali, vjerojatno ćete u nekom trenutku svoje rutine osjetiti drhtanje. Mišići se regeneriraju i rastu kada dovoljno spavate, a ometanje toga može uzrokovati da vaši mišići ostanu u stanju sličnom katabolizmu (razgradnja složenijih spojeva u jednostavnije uz oslobađanje energije). Ako niste dovoljno spavali preskočite teretanu i ostanete u krevetu ako vježbate ujutro ili odite ranije u krevet ako vježbate poslijepodne piše Shape.

  • Previše novih vježbi odjednom

Ako isprobavate novi fitness tečaj ili uskočite u novu rutinu vježbanja, u nekom trenutku tijekom treninga možete osjetiti da vam je tijelo pomalo "klimavo" jer rad na različitim mišićima od onih na koje ste navikli može biti previše. Iako to možda nije razlog za veliku uzbunu, vjerojatno je najbolje da si olakšate. Mogli biste opteretiti druge dijelove tijela kako biste kompenzirali slabije mišiće kako biste izbjegli ozljedu. Na primjer, ako prvi put izvodite potisak u čučanj, nakon četvrtog ili petog vam se noge mogu početi tresti. Ako odlučite nastaviti dalje bez odmora, vjerojatno vježbu nećete izvoditi pravilno što može opteretiti donji dio leđa, a to je naravno loše. Osim vježbanja, potreban je i odmor pa ga uvrstite u svoju rutinu.

  • Dehidracija

Vježbanje može biti jedan od najboljih pokazatelja jeste li hidrirani ili ne. Kada tijelu nedostaje vode, mišići i vezivna tkiva imaju poteškoća u obavljanju onoga za što su namijenjeni jer nepravilna hidratacija može uzrokovati neravnotežu elektrolita koji su uključeni u kontrakciju mišića. Stoga trebate piti dovoljno tekućine kroz dan, a ako osjetite žeđ, već ste dehidrirali. 

 

Možda te zanima... Što se događa s vašim tijelom kada pijete dovoljno vode? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.