Tijekom ovih vrućih ljetnih dana laganija jela su i više nego potreba pa mnogi posežu za salatama. Uz biljne sastojke poput slanutka, orašastih plodova, tempeha i edamamea dodat ćeš i proteine svakoj porciji ovih svježih i ukusnih obroka, što će ti pomoći da se dulje osjećaš sitom.
Ovo nisu tipične razočaravajuće salate napravljene od salate iceberg, nekoliko režnjeva crvenog luka, rajčica i bez umaka. Ljetna salata može biti puno više od običnog lisnatog povrća. To može biti Tex-Mex salata s tjesteninom, slatko-slana salata s kvinojom i grilanim breskvama, jednostavna salata s tunjevinom, svježa tajlandska salata s tempehom ili salata s kvinojom i umakom od pečenog češnjaka.
Tex-Mex salata s tjesteninom
Lagani i kremasti preljev od salse i grčkog jogurta ističe ovu jednostavnu salatu od tjestenine s okusima inspiriranim meksičkom kuhinjom.
Sastojci:
- žlica salse
- žlica nemasnog običnog grčkog jogurta
- šalica cherry rajčica
- 3/4 šalice nasjeckane crvene paprike
- 3/4 šalice smrznutog edamamea bez ljuske, kuhanog prema uputama na pakiranju, ocijeđenog i ohlađenog
- 1/2 šalice orzo tjestenine
- 1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
- 2 žlice naribanog sira
- 1/8 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog papra
- ljuti umak, po ukusu
- 1 žlica prženih sjemenki bundeve
- kriška limete za posluživanje
Priprema:
- U maloj posudi umuti salsu i jogurt za umak
- Pomiješaj rajčice, papriku, edamame, kuhanu i ohlađenu orzo tjesteninu, luk i sir u zdjeli. Dodaj sol, papar i umak i miješaj dok se sve ne sjedini. Začini ljutim umakom po ukusu, posipaj malo prženih sjemenki bundeve i po želji posluži s kriškom limete.
Salata s kvinojom i grilanim breskvama
Svježi sastojci u ovom receptu i savršena kombinacija slatkoće grilanih breskvi i kremastog avokada, spajaju se u harmoniju i čine odličnu ljetnu salatu.
Sastojci:
- 3 šalice kuhane kvinoje
- 2 šalice krastavca
- 1 šalica kukuruza, smrznutog ili iz konzerve
- 1/2 šalice crvenog luka
- 1,5 šalica pečenih breskvi
- 1 avokado
- 1/4 šalice svježe mente
- 1/4 šalice bosiljka
Za umak:
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 3 žlice soka od limuna
- žličica sušene metvice
- žličica Dijon senfa
- 1/2 žličice češnjaka
- žličica soli
- žlica javorovog sirupa
- prstohvat crnog papra
Priprema:
- Stavi kuhati kvinoju prema uputama na pakiranju.
- Dok se kvinoja kuha, nasjeckaj povrće, grilaj ili pirjaj breskve. Možeš čak grilati i kriške avokada.
- Sve sastojke stavi u jedu zdjelu i miješaj dok se sve ne sjedini. Zatim napravi umak tako da pomiješaš sve sastojke za njega u posebnu zdjelu i dodaj u salatu.
Jednostavna salata s tunjevinom
Ako tražiš jednostavnu i brzu salatu od tunjevine, onda moraš isprobati ovaj recept. Ova salata uključuje i sir, avokado, ukiseljenu ciklu te orahe kako bi bila bogatija.
Sastojci:
- 6 šaka zelene ili neke druge salate
- konzerva tune
- 2 rajčice nasjeckane
- 1/4 narezanog krastavca
- 10 kriški ukiseljene cikle
- 2 šake naribanog sira po želji
- 1/2 avokada
- 1/2 naribane ili sitno narezane mrkve
- 4 kriške luka
- 2 šake mljevenih oraha
Za umak:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica balzamične glazure
Priprema:
- Zelenu salatu stavi na dno velike široke zdjele.
- U hrpama dodaj sve sastojke osim luka i oraha.
- Posipaj luka i oraha preko ostalih sastojaka i prelij umakom.
- Sve dobro pomiješaj i ako želiš posluži s tostiranim kruhom.
Svježa tajlandska salata s tempehom
Ova salata inspirirana Tajlandom kombinira hrskavo, svježe povrće i prženi tempeh za zdravu, izdašnu salatu koja je savršen prilog ili lagani ručak. Osim toga, ovaj recept prepun okusa je potpuno jednostavan i gotov u samo 20 minuta!
Sastojci:
- 2-3 žlice zagrijanog ulja
- 1 paket tempeha, izrezan na trake
- sol, po želji
- 2 žlice svježeg soka od limete
- 2 žlice tamari ili soja umaka
- žlica javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- češanj češnjaka
- 1/2 glavice iceberg salate, nasjeckane
- zelena jabuka
- 3 mrkve
- 1/4 crvenog luka
- 1/4 vezice korijandera
- 1/2 šalice kikirikija
Priprema:
- Zagrij ulje u velikom loncu ili tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj tempeh i pirjaj 2-3 minute sa svake strane, dok ne porumeni. Prebaci ga na tanjur obložen papirnatim ručnikom i pusti da se ohladi.
- Za umak pomiješaj sok od limete, tamari, javorov sirup i češnjak u veliku zdjelu i miješaj dok se dobro ne sjedini.
- Dodaj zelenu salatu, jabuku, mrkvu i crveni luk u zdjelu i dobro promiješaj s umakom. Rasporedi tempeh ravnomjerno po salati, a zatim dodaj korijander i kikiriki.
Ostatke možeš držati u hladnjaku do tri dana, a umjesto tempeha možeš koristiti i tofu.
Salata od kvinoje s umakom od pečenog češnjaka
Ova salata ideja je za lagani i svježi obrok koji je savršen za vruće ljetne mjesece. Može se jesti topla ili hladna kao prilog ili glavno jelo, a glavna zvijezda je umak od pečenog češnjaka.
Sastojci:
Za pečeni češnjak:
- glavica češnjaka
- žličica maslinovog ulja
Za salatu:
- 2 šalice kuhane kvinoje
- šalica kuhanog slanutka
- crvena paprika, nasjeckana
- žuta paprika, nasjeckana
- rajčica, nasjeckana
- stabljika mladog luka
- 1/3 krastavca
- 1/4 šalice suhih brusnica
- 1/4 šalice maslina
- 1/2 šalice prženih badema
Za umak:
- sok od 2 limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- žlica tahinija (umak od prženog sezama)
- žličica soja umaka
- žličica balzamičnog octa
- žličica luka u prahu
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog crnog papra
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Odreži vrh glavice češnjaka da vidiš režnjeve i stavi je na lim za pečenje. Pokapaj uljem i peci 20 minuta ili dok ne porumeni i ne zamiriše.
- U međuvremenu pripremi povrće. U veliku zdjelu dodaj kuhanu kvinoju, slanutak, nasjeckano povrće, brusnice i masline. Promiješaj da se sve sjedini.
- Pečene režnjeve češnjaka očisti od ljuske i stavi u zdjelu, izgnječi vilicom pa dodaj sastojke za umak. Promiješati. Prelij umak preko salate i promiješaj. Na kraju dodaj i pržene, nasjeckane bademe.
Čuvaj salatu i preljev odvojeno u hermetički zatvorenim posudama u hladnjaku do četiri dana.