Hrana Hrana kao lijek 23. lipnja 2017.

Za jače kosti i krvožilni sustav u prehranu uključi sjemenke sezama

Sezam
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sjemenke sezama bogate su zdravim, mononezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju razine "lošeg" kolesterola u krvi, pa su također korisne za kardiovaskularno zdravlje. No, vrlo su bogate i selenom, mineralom koji pomaže funkcioniranje imunološkog sustava i funkcioniranje štitne žlijezde.

  • Prednosti: Selen je, osim toga, koristan i za pravilno funkcioniranje spolnih žlijezda te proizvodnju spolnih hormona, pa također utječe na olakšavanje simptoma PMS-a. Te sjemenke podržavaju zdravlje kostiju, odnosno sprječavaju osteoporozu te pridonose zdravlju krvožilnog i dišnog sustava, pokazuju brojna istraživanja. Također, sezamove sjemenke bogate su aminokiselinom metionin, koja pridonosi čišćenju jetre od toksina i apsorpciji drugih aminokiselina u organizmu.
  • Primjena: Mogu se koristiti u pripremi kruha, peciva, keksa, za posipanje salata, a čest su sastojak jela azijske, arapske i indijske kuhinje. Od sezamovih sjemenki proizvodi se tahini pasta, koja je osnova za pripremu mnogih takvih jela, pa i voćnih smoothija, a koristi se i kao umak uz kuhano ili pečeno povrće ili kao namaz na kruhu, umjesto maslaca. Sezamovo ulje bogato je vitaminima A, E i B, proteinima i kalcijem i prirodni je antioksidans.
  • Prijedlog: Može se koristiti u salatama, a česti je sastojak kozmetičkih pripravaka za njegu vlasišta i suhe kože.

Crni sezam vrijedan izvor kalcija

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.